În cadrul emisiunii „Regionalii cu Mihail Sirkeli, de la postul de televiziune TV8 au fost abordate problemele cu care se confruntă astăzi regiunile, cum reușesc autoritățile publice locale să ofere servicii publice de calitate, în ce mod influențează salarizarea funcționarilor publici calitatea serviciilor publice prestate, dar și despre cum sunt formate bugetele locale. Invitații emisiunii au fost Președintele Asociației Primarilor Găgăuziei, Nicolae Gotișan, care este și primarul com. Beșghioz, UTA Găgăuzia, primarul comunei Vinogradovca, raionul Taraclia, vicepreședintele Asociației CALM, Tatiana Țurcan și vicepreședintele  Adunării Populare a UTA Găgăuzia, Alexandr Tarnavschi.
Întrebați dacă primăria poate să presteze servicii publice de calitate și dacă autoritățile administrației publice locale dispun de instrumentele necesare pentru a furniza asemenea servicii, Nicolae Gotișan a răspuns că indiferent de circumstanțe, este de datoria primarilor să presteze servicii de calitate. Totuși, Gotișan a menționat faptul că în trecut primăriile se confruntau cu lipsa unor cadre competente și calificate, astăzi însă APL duce lipsă  în general de cadre, problemă generată de restanțele majore în reforma de descentralizare.
Potrivit edilului de Beșghioz, pentru realizarea acestor reforme și programe este nevoie de resurse umane calificate și competente, iar pentru asta trebuie să avem un sistem de stimulare a funcționarilor publici,  un sistem  calitativ de recrutare a acestora, birouri dotate cu tehnică modernă, a unor sisteme cum ar fi E-Guvernarea sau primăria electronică.
Primarul comunei Vinogradovca, Taraclia, vicepreședintele CALM, Tatiana Țurcan a împărtășit ideea colegului său de la sud, menționând că factorul uman este esențial în rezolvarea problemelor cetățenilor. Dna Țurcan a menționat că funcționari publici calificați nu pot fi angajați din cauza unor salarii derizorii, statele de personal (schemele de încadrare) prevăd salarii de circa 2200 – 2300 de lei pentru specialiști și, chiar dacă Universitatea din Comrat pregătește specialiști calificați în domeniu, absolvenții nu acceptă să lucreze pentru asemenea remunerări. 
În calitate de Președinte al Asociației primarilor din raionul Taraclia, Tatiana Țurcan a declarat că la ora actuală sunt câteva  primării care activează în lipsa contabililor, iar la unele concursuri de angajare nu se înscrie nici un candidat, fie că e vorba de secretar, contabil sau inginer cadastral. „Avem oameni prețioși, dar refuză să vină din cauza că volumul de muncă și responsabilitatea ce le revine sunt prea mari comparativ cu salariul ce li se oferă. Incapacitatea de a majora salariul funcționarilor publici este cauza de bază a lipsei unui personal calificat.
La capitolul salarizare, vicepreședintele  Adunării Populare a UTA Găgăuzia Alexandr Tarnavschi a menționat că fenomenul migrației profesorilor în serviciul public, în special în organele de conducere ale învățământului a luat demult sfârșit, acum există un fenomen invers, când se atestă un reflux de cadre și asta din cauza că conducătorii instituțiilor de învățământ preuniversitar din localități au salarii mai mari decât primarii. Potrivit lui Tarnavschi, motivarea și prestigiul funcționarului public a decăzut drastic.
Vorbind despre bugete locale, primarul comunei Vinogradovca, Taraclia, vicepreședintele CALM, Tatiana Țurcan a menționat că orice adresare a autorităților publice locale la structurile descentralizate ale autorităților publice centrale se soldează cu conturi grase pentru ultimele, aceste servicii fiind cu plată, inclusiv cele pentru serviciile cadastrale.
Vicepreședintele  Adunării Populare a UTA Găgăuzia Alexandr Tarnavschi a amintit că  în orașe a avut loc evaluarea proprietății. „În sate acest lucru costă bănuți, exact ca în perioada ex-sovietică. Noi, cei din Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, consultându-ne cu CALM  am venit cu o inițiativă legislativă de a majora impozitul funciar pentru pământurile cu destinație agricolă.
Alexandr Tarnavschi a subliniat faptul că  sunt două surse de acumulare la buget: „Prima este atragerea surselor extrabugetare, iar pentru asta trebuie sa oferim primarilor posibilitatea de a motiva funcționarii publici ce ar putea atrage aceste surse. A doua este relația dintre stat și APL: „Statul a delegat responsabilități APL în privința prestării serviciilor comunale, alte probleme locale importante, dar a plafonat impozitele locale, a declarat vicepreședintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia.

Imprimare