În cadrul Conferinței organizației Congresului General al tuturor Municipalităților din Federația Rusă, care s-a desfășurat la Moscova și la care au participat experți din domeniul administrației locale, organizații non-guvernamentale, dar și reprezentanți ai autorităților publice de toate nivelurile a fost semnat Acordul privind prietenia și cooperarea între Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova și Congresul General al Municipalităților din Rusia, organizație care întrunește toate Asociațiile existente și toate comunitățile locale și regionale din Rusia.  Documentul a fost semnat de către primarul de Edineț, care este și vicepreședintele CALM, Constantin Cojocaru și vicepreședintele Congresului General al Municipalităților din Rusia, Alexandr Sokolov, care este și primar de Habarovsk.
 
Cu acest prilej, Constantin Cojocaru a ținut un discurs în fața celor prezenți,  despre rolul și capacitatea autorităților locale în extinderea cooperării internaționale, pe care îl redăm integral, în continuare:
 
Dragi prieteni!
 
Stimate Domnule președinte al Congresul General al Municipalităților din Federația Rusă, Viktor Kidyaev!
Vorbind în calitate de vicepreședinte al Asociației CALM (Congresul Autorităților Locale din Moldova), care include 898 de primării, sau cu alte cuvinte, primari, aș dori să transmit sincere felicitări din partea Moldovei însorite, țară care întotdeauna a avut relații bune și calde cu Rusia.
Sute de mii de cetățeni care lucrează sau studiază în Rusia au legături și relații prietenoase cu multe familii din Rusia. În orașul meu Edineț locuiesc diferite naționalități, dintre care 46%  sunt vorbitori de limbă rusă (18% reprezintă rușii, 28% ucrainenii), ceea ce constituie aproape jumătate din populația orașului. Traiul în pace, respectul reciproc și atitudinea tolerantă – aceasta este una dintre prerogativele activității municipalității mele, strategia mea de bază a programului în calitate de primar și politica națională a țării în ansamblu.
Astăzi, situația din lume, iar Republica Moldova nu este o excepție, este geopolitizată. Jumătate din populația țării mele se uită cu speranță spre est (spre Rusia) și jumătate spre Vest (spre Europa). Misiunea noastră la această etapă este de a găsi un numitor comun  și modalități  de a uni aceste două tabere.
Prin urmare, vizita de astăzi și semnarea unui Acord de cooperare între CALM  și 
Congresul General al Municipalităților din Federația Rusă este  o etapă importantă pentru a unifica asociațiile noastre și bază pentru o viitoare strânsă cooperare reciproc avantajoasă la nivelul unor municipalități luate în parte. Sunt convins că avem de împărtășit din experiența noastră și avem ce învăța unii de la alții.
În Republica Moldova, există o practică pozitivă în descentralizare, în domenii precum finanțe, administrarea Fondului rutier, relația cu minoritățile, etc. Rusia are o practică de succes în domeniul dezvoltării industriale, investiții, cultură, conservarea resurselor, dezvoltarea transportului public, știință, politica de tineret, lucruri instructive pentru noi.
Trebuie să ne concentrăm atenția și eforturile noastre anume aspra unei cooperări de succes în aceste domenii și nu doar. Din punct de vedere istoric, Moldova și Rusia au legături culturale strânse, iată de ce relațiile noastre de parteneriat în domeniul sportului, turismului, protecția mediului, eficiența energetică, conservarea resurselor și educație trebuie să reînvie și să atingă un nou nivel de cooperare.
Schimbul de bune practici între autoritățile locale din Rusia și Republica Moldova ar trebui să devină un început de succes în cooperarea noastră. Întâi de toate, este nevoie de a crea o bază de date comună a asociațiilor noastre și a municipalităților care sunt pregătite să încheie un Acord privind cooperarea la nivel local.
De exemplu, orașul meu natal Edineț a stabilit parteneriate și a aplicat cu succes diverse proiecte cu municipalități din România, Letonia, Polonia și Ucraina, astfel încât nu există doar schimb de experiență și de bune practici, dar sunt organizate festivaluri culturale și sportive, se observă rezultate pozitive în sfera economică. De-a lungul ultimilor 2 ani, la Edineț a fost deschis un Parc industrial unde sunt angajați rezidenți din Polonia, Ucraina, antreprenorii locali. Ușile sunt deschise și pentru rezidenții din Federația Rusă. Un mediu atractiv propice pentru dezvoltarea afacerilor – este una dintre prioritățile unităților administrative municipale din Republica Moldova și Rusia.
Desigur, în beneficiul reciproc ar trebui să fie utilizate în mod eficient toate resursele asociațiilor noastre, a municipalităților în parte, doar astfel vom reuși să realizăm un mediu bun pentru viață și muncă a poporului nostru, locuitorilor noștri.
Rezultate de cooperare fructuoasă vom vedea în viitor prin diverse metode: conferințe comune, seminare, forumuri, schimbul de informații metodologice și instrumente analitice, schimb de experiență de experți ai asociaților noastre, precum și specialiști în domeniul autonomiei locale.
        
Dragi prieteni!
Având în vedere dorința Asociațiilor noastre de a coopera în domeniul administrației publice locale, exemplul nostru poate fi unul pozitiv și pentru autoritățile centrale în ceea ce privește dezvoltarea reciprocă, deoarece toți avem același obiectiv – să creăm condiții cât mai bune de trai pentru poporul nostru. Dorința noastră reprezintă dorința cetățenilor noștri. Sunt sigur că cooperarea dintre administrațiile publice locale din Moldova și Federația Rusă – este soluția  bunăstării cetățenilor noștri, o viață decentă și stabilitate.
 
Serviciul de presă al CALM
tel.22-35-09, info@calm.md 
Imprimare