De multe ori, când vorbim de maşini electrice, mai ales în contextul Moldovei, trebuie să menţionăm inevitabil şi modul în care e produsă electricitatea, or, una e când electricitatea e eoliană sau provenind de la hidrocentrale şi alta e când pentru producţia ei se ard combustibili fosili, precum gazul. De curând, însă, în Moldova, în satul Bilicenii Vechi din raionul Sângerei, a fost inaugurat un parc fotovoltaic de mare capacitate, care dispune de 2,700 panouri şi are o capacitate de 1 MWe. Pentru comparaţie, hidrocentrala de la Dubăsari are 48 MW capacitate maximă şi operează de obicei la o capacitate mai mică.

Noul parc de la Bilicenii-Vechi e rezultatul iniţiativei unor antreprenori locali, care şi-au unit forţele, Gherasim Tofan fiind administratorul întregului proiect. Aceştia au investit 150,000 euro din banii proprii şi au reuşit să obţină şi o finanţare de la GEFF, Facilitatea de Finanţare a Economiei Verzi a BERD, de 850,000 euro, iar astfel investiţia totală în proiect este de 1 milion de euro.
 
Partea cea mai frumoasă este că de această energie verde va beneficia întreg nordul Moldovei, or, în Moldova există reglementări legale prin care companiile de distribuţie a electricităţii sunt obligate să cumpere toată electricitatea produsă pe cale regenerabilă, la un tarif aprobat centralizat la nivel de ţară. Prin urmare, chiar dacă producţia energiei pe bază de panouri solare este întotdeauna variabilă în funcţie de luminozitate, ore ale zilei şi condiţii meteo, nici un kWh nu va fi irosit, toată energia fiind transmisă în sistemul de distribuţie a electricităţii, iar antreprenorii fiind plătiţi pentru electricitatea livrată de facto.
 
Gherasim Tofan a declarat pentru TVR Moldova că ideea de a iniţia acest parc i-a venit după ce a fost prin lume, în special în Europa şi America de Nord, şi a văzut proiecte similare. După care, situaţia în care Moldova este periodic şantajată cu accesul la surse de energie, l-a determinat să acţioneze. Construcţia parcului a durat 4 luni, iar acum acesta este deja operaţional.
Imprimare