În 91% din cauzele examinate în privința reprezentanților APL în perioada 2015 –1 august 2018 nu s-a adeverit faptul comiterii abuzurilor, exceselor și neglijentei! Doar 9% din cauzele examinate de CNA în perioada respectivă au fost transmise în judecată!

În 71% din cazuri concluzia suspendării dosarelor a fost că nu există elemente ale infracțiunii. Dacă în 2010 fusese pornite 41 de cauze penale, în 2017 această cifră a ajuns la 100, iar în prima jumătate a acestui an deja sunt 59 de cauze penale deschise pe numele reprezentanților APL. Totodată, cei mai mulți dintre aleșii locali cărora le-au fost deschise dosare în perioada monitorizată au decis să migreze spre alte partide politice iar ulterior majoritatea acestor cauze au fost încetate. Acestea sunt o parte dintre concluziile raportului Monitorizarea cauzelor penale și contravenționale în privința reprezentanților administrațiilor publice locale referitor la actele conexe corupției, elaborat de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și IDIS „Viitorul, cu susținerea Fundației „Soros-Moldova și Ambasada SUA.

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a declarat că APL se confruntă cu mai multe probleme care nu le permit să-și valorifice potențialul în plină măsură. „Noi am constatat că această multitudine de controale, de asemenea, a devenit o barieră importantă în activitatea APL. Atunci când activitatea unei autorități locale se bazează foarte mult pe inițiativă, pe energia care există la nivel local, din păcate, ceea ce se întâmplă, modul în care acționează organele de control, felul, ușurința în care sunt intentate aceste dosare, modul selectiv în gestionarea multor cazuri determină foarte mulți primari, dar și alți reprezentanți ai APL să nu își mai dorească să activeze în acest domeniu, iar acest lucru trebuie să ne îngrijoreze pe toți.

Potrivit directorului IDIS „Viitorul Igor Munteanu s-a vorbit mult timp despre influența politică a organelor centrale asupra deciziilor pe care le iau APL. S-a vorbit și despre vulnerabilitatea APL în fața unor persecuții politice, acest lucru fiind un factor extrem de important în instabilitatea sistemului politic. „Astăzi vom vorbi despre același fenomen, dar cu statistică și cu exemplificarea cazurilor în care anumite autorități publice locale au fost afectate de investigații, de deschiderea unor cauze penale și/sau administrative, astfel încât ei au devenit vulnerabili față de puterea politică. Ce se ascunde în spatele unor cazuri politice despre care presa a relatat trebuie să aflăm prin confruntarea faptelor la care vor face trimitere experții noștri într-o manieră neutră și având ca bază datele ce am reușit să le colectăm într-o perioadă relativ scurtă de timp. Vom încerca să tragem concluzii despre cum poate fi reparată justiția în Republica Moldova și cum pot fi protejați primarii și alți reprezentanți ai APL. Ce trebuie să remarcăm este faptul că asemenea rapoarte cresc încrederea puterilor locale de a se proteja contra abuzurilor.

 Expertul în domeniul juridic Viorel Pârvan a specificat faptul că prin prezentul Raport de monitorizare s-a dorit stabilirea numărului exact al dosarelor intentate reprezentanților APL. „Vrem să vedem care este nivelul de transparență și acces la informație ce se referă la astfel de cauze, să analizăm tipurile de soluții care au fost emise de instanța de judecată și care ar fi anumite tangențe politice cu dosarele în cauză. IDIS și CALM au ca scop să elaboreze trei astfel de rapoarte. Ne propunem să identificăm disfuncționalitățile din sistem, unde putem interveni cu anumite recomandări și propuneri în vederea îmbunătățirii cadrului legal, cât și a practicii judiciare.

Și directorul executiv al CALM Viorel Furdui  și-a exprimat speranța că după publicarea următoarelor două rapoarte, împreună cu autoritățile statului se va încerca identificarea soluțiilor ce ar permite ca relație între APL și organele judiciare să devină unele civilizate și să se apropie de standardele europene. „Vom veni și cu unele propuneri de modificare a cadrului legal, astfel încât să existe anumite limite în ceea ce privește intentarea dosarelor penale și mai multă obiectivitate în gestionarea acestora.

Raportul poate fi descărcat aici

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare