La 03 octombrie 2023, la sediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a avut loc ceremonia solemnă de transmitere a 6 unități de tehnică pentru intervenții în incendii. Donația a fost realizată din partea pompierilor voluntari din Republica Austria. 

În mod simbolic, cheile de la autospeciale au fost oferite personal primarilor prezenți la ceremonie din localitățile Trebujeni, raionul Orhei, Suhuluceni, raionul Telenești și Cîrnăţenii Noi, raionul Căușeni. 

În cadrul evenimentului a participat șeful IGSU, colonel Oprea Alexandru, pompierii voluntari din Austria, în frunte cu conducătorul echipei, dl Kohler Johannes Michael, de asemenea, reprezentanți ai autorităților publice locale și reprezentantul CALM, expertul Igor Cristal.

În discursul său, șeful IGSU a menționat că un astfel de eveniment în scopul consolidării capacităților autorităților publice locale în gestionarea situațiilor de urgență a devenit deja tradiție. Cu ajutorul partenerilor din Austria, mai multe comunități din țara noastră au reușit să creeze posturi voluntare de salvatori și pompieri, destinate intervenției primare în situații de urgență.  Totodată, oficialul a adus mulțumiri pompierilor voluntari pentru eforturile depuse în transportarea tehnicii, dar și pentru familiarizarea cu activitățile voluntare din Austria.

Voluntarii austrieci au menționat că prin completarea posturilor voluntare din Republica Moldova timp de 10 ani cu 60 unități de tehnică, au stabilit un frumos parteneriat cu autoritățile din țara noastră. Ei s-au arătat interesați de activitatea comunitară din țara noastră și și-au exprimat dorința de a împărtăși din experiența lor oamenilor de la noi.

Potrivit IGSU, actualmente în Republica Moldova sunt 68 de posturi teritoriale de salvatori și pompieri, iar 20 dintre ele funcționează pe bază de voluntariat.

 

 

Imprimare