Lidia Jubea a fost primar în perioada 2003-2007, după care a activat în sectorul neguvernamental. Ghidându-se  de motto-ul:  „Dacă nu ne implicăm noi, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când?, revine la primăria din Tănătari, Căușeni după alegerile locale din 2019.

E greu să lucrezi cu și pentru oameni?

Lidia Jubea: Funcția de primar presupune o activitate responsabilă, lucrezi cu oamenii care sunt formați din corp și suflet.  Chiar dacă probleme cetățenilor sunt mari, constatăm că nu doar sărăcia financiară persistă, dar și cea sufletească. În cadrul asociației obștești unde am activat, prin intermediul proiectelor de aprovizionare cu apă potabilă am văzut cum gândesc oamenii din Edineț, Cantemir, Cahul, Căușeni și mi-am dat seama că trebuie să ne implicăm.

Cetățenii cum ar putea contribui la dezvoltarea comunității?

Lidia Jubea: Cred că un primar are un rol în acest proces, trebuie doar să lucreze cu cetățenii. Oamenii trebuie să cunoască atunci când există o problemă, dar și care sunt pașii pentru realizarea acesteia. Printre primele proiecte pe care le-am câștigat în perioada 2003-2007 a fost cu Fondul de Investiții Sociale din Moldova și viza aprovizionarea cu apă potabilă. Implicarea cetățenilor în prioritizarea problemelor  a generat și implicarea cetățenilor cu contribuția necesară pentru realizarea acestui obiectiv. Totodată,  oamenii știu că astăzi avem apă potabilă datorită implicării lor. În afară de aceasta, astfel apare credibilitatea și transparența la nivel local. Un alt exemplu este acum, când lucrăm la reorganizarea întreprinderii comunale de aprovizionare cu apă potabilă. Avem serviciul de colectare și transportare a  deșeurilor. Am dezvoltat rețeaua de iluminat stradal și ne dorim să avem un electrician acreditat în domeniu. Astfel ne-am propus să extindem spectrul de servicii în cadrul acestei întreprinderi. Ne-am gândit cum să implicăm cetățeanul în acest proces? Deoarece probleme sunt multe,  am repartizat satul în 12 sectoare. Fiecare sector are câte un lider care, la rândul său, va avea echipa sa formată din voluntari locali. Astfel vom primi informație la primărie despre problemele din fiecare sector, dar și cetățenii vor ști că lucrează pentru  mahalaua lor. Până la urmă, satul, ca și Republica Moldova este o casă comună și dorim ca aceasta să fie curată și luminoasă. Să zicem că reușești în calitate de primar să atragi investiții. Totuși, dacă nu se pune suflet în ceea ce se face, inclusiv a cetățenilor, atunci mulți nu vor prețui și vor considera că totul ni s-a dat pe gratis.

Ce priorități aveți pentru acest mandat?

Lidia Jubea: Să finisăm extinderea iluminatului stradal, acum acest obiectiv este realizat în proporție de 70%. Dorim să continuăm procesul de gazificare a localității. Reabilitarea drumurilor este un alt obiectiv și, poate cel mai așteptat lucru este să iluminăm parcul din localitate, pentru ca oamenii să poată să iasă la plimbare într-o zonă modernă, cu căi pietonale, cu lumini, mai ales că cei mai mulți dintre copiii satului merg spre școală prin noroiul din acest parc.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare