CONSILIUL EUROPEI ESTE INGRIJORAT!  FORUL EUROPEAN VA CERE EXPLICAȚII GUVERNULUI MOLDOVEI! 

Delegația de primari din Republica Moldova, care participă la sesiunea de toamnă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, care se desfășoară între 27 – 31 octombrie la Strasbourg, a susținut, pe 31 octombrie, o conferință de presă. În cadrul întâlnirii, edilii au relatat despre situația complicată în care se află APL din RM, din cauza tergiversării implementării Legii Finanțelor Locale, dar și despre reacțiile oficialilor europeni la notele informative expediate de CALM și la discuțiile pe care le-au avut în aceste zile în capitala europeană a democrației, Strasbourg.

Primarii, reprezentanți ai peste 10 raioane ale RM, au făcut publice rezultatele întrevederilor cu mai mulți oficiali ai Consiliului Europei, APCE, Centrului de expertiză al CoE, asociațiilor partenere etc. Edilii au menționat că, în cadrul acestor discuții, au descris starea reală de lucruri în ceea ce privește procesul de consolidare a autonomiei locale, totala lipsă de progrese în domeniul descentralizării și cauzele adevărate ale tărăgănăriii intrării în vigoare a Legii Finanțelor Locale.     

     Numeroasa delegație din Republica Moldova  a fost, la rândul ei, informată că subiectul dat este deja în vizorul Consiliului Europei. Înalții demnitari europeni și-au arătat îngrijorarea față de  regresele înregistrate de autoritățile moldovenești în implementarea angajamentelor asumate în fața UE. Situația e cu atât mai dificilă, cu cât descentralizarea reprezintă una dintre prioritățile de bază ale actualei guvernări. În context, Dl. F. Lec, raportorul Consiliului Europei pentru Republica Moldova, a menționat că forul European va reacționa prompt la semnalele negative venite din Republica Moldova. Domnia sa a specificat că, în urma unui șir de note primite, a fost convocat Biroul Congresului Autorităților Locale și Regionale al CoE, care a decis să solicite explicații din partea Guvernului RM privind modul defectuos de implementare a reformei financiare  în domeniul guvernării locale. Ulterior, va fi stabilită o vizită de postmonitorizare, în vederea examinării situației și a modului de realizare a recomandărilor Consiliului Europei, a opinat F.Lec.

Anunțul privind desfășurarea evenimentului de presă a reunit reprezentanții mass-media din diferite țări, care transmit zilele acestea lucrările forului European. Aceștia au adresat mai multe întrebări primarilor moldoveni, în special referitor la stadiul de implementare a reformei administrației publice locale și condițiile de muncă ale edililor locali.

        Amintim că, ieri, 30 noiembrie, cei circa 30 de primari au organizat un flashmob în susținerea implementării de urgență a Legii Finanțelor Locale, chiar pe scările forului European. Edilii au purtat pancarte în care au cerut suportul organismelor europene, astfel încât noul sistem să fie aplicat în toate localitățile de pe 1 ianuarie 2014, așa cum a promis și s-a angajat anterior guvernarea: ”Da- 2014, Nu – 2015!”; ”Democrația locală în Republica Moldova este în pericol!”; ”Gata cu promisiunile, a venit timpul acțiunilor!” etc.

NOTĂ: Congresul Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei reprezintă vocea regiunilor şi municipiilor din Europa. CPLRE poate da anumite sugestii Comitetului Miniştrilor şi Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în ceea ce priveşte aspectele politicii locale şi regionale. În acest scop, Congresul acţionează în strânsă cooperare cu organizaţiile naţionale şi internaţionale, care reprezintă activităţile locale şi regionale. Urmare a monitorizării (mecanismul de control al CPLRE) statelor în ceea ce priveşte democraţia locală, periodic sunt elaborate rapoarte de ţară privind situaţia democraţiei locale şi regionale în toate statele membre.

  

Imprimare