Peste 100 de primari din Republica Moldova și România, reprezentanți ai autorităților centrale din cele două state, ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, ai Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, parteneri de dezvoltare, experți  s-au reunit la 25 septembrie la Chișinău, în cadrul Conferinței internaționale „Dezvoltarea Locală Integrată și Creșterea Economică. Conferința a fost co-organizată de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Asociația Orașelor din România (AOR). Înainte de Conferință a avut lor ședința Consiliilor Directoare ale CALM și AOR, iar cu o zi înainte, primarii din România au făcut o vizită de studiu în municipiul Edineț.  Aleșii locali, dar și partenerii de dezvoltare ai țării noastre au prezentat programe și proiecte implementate cu succes în comunitățile locale, dar au pus în discuție și impedimentele în procesul de atragere a proiectelor de infrastructură, a fondurilor străine. Totodată, a fost reiterată necesitatea continuării procesului de descentralizare, unica modalitate de dezvoltare durabilă a localităților. Mai mulți primari au constatat că accesul APL la programele externe de dezvoltare locală este limitat, iar resursele statului sunt mult prea puține și adesea politizate.

Președintele CALM Tatiana Badan a menționat că această colaborare cu Asociația Orașelor din România, dar și cu Asociația Comunelor din România contribuie la dezvoltarea capacităților, promovarea bunelor practici de pe ambele maluri ale Prutului. „În cadrul acestor reuniuni reușim să împărtășim din bunele experiențe de administrare, descoperim posibilități de a atrage investiții la nivel local. Partenerii și prietenii noștri din România sunt cu mulți pași înainte, iar pentru noi este foarte importantă experiența lor. Această platformă este o continuitate a strategiei CALM în ceea ce privește dezvoltarea programelor economice, având ca prioritate bunăstarea cetățenilor.

Președintele Asociației Orașelor din România Mădălin Ady Teodosescu a mărturisit că a așteptat cu nerăbdare acest moment al ședinței comune a AOR și  CALM. „Suntem aici pentru a vă împărtăși din experiența noastră și pentru a învăța, la rândul nostru, din problemele DVS. În 2005 mergeam prin Germania, Austria pentru a înțelege care este drumul spre o administrare publică locală performantă. Acum venim cu experiența noastră pentru colegii din RM. Nu este ușor să implementezi un proiect, fiind controlat pentru fiecare leu cheltuit, nu este ușor să lucrezi cu oamenii pe care nu poți să-i motivezi financiar, sau cu consultanți interesați doar să-și ia banii. Totuși, satisfacția pe care o ai la finalul proiectului, când simți că cetățenii apreciază ceea ce ai făcut, nu se poate compara cu nicio altă răsplată. Vrem să vă fim alături cu expertiza și cunoștințele noastre, să vă sprijinim în parcursul dezvoltării locale și regionale.

Ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță a declarat că evenimentul este unul extrem de util  deoarece se pune accentul pe necesitatea creșterii economice, deschiderii către business, IMM-uri, iar acestea, în orice societate sănătoasă reprezintă o coloană vertebrală a unei țări. „Nu e de ajuns să spui că îți dorești oportunități economice în localitatea ta, dar la nivel local trebuie să creezi condiții pentru a dezvolta businessul, iar primarii au în acest sens un rol esențial.

Secretarul de Stat din partea ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România Virgil Alin Chirilă a specificat faptul că la ministerul pe care îl reprezintă au fost înregistrate până acum 559 de avize de înfrățiri între comunități din Republica Moldova și România, 257 dintre ele fiind finalizate. „Vreau să vă informez că România a demarat procesul de deblocare a încă 3 milioane de euro cu care să îmbunătățim condițiile din alte grădinițe din Republica Moldova.

Secretarul general adjunct al Guvernului Republicii Moldova Adrian Ermurachi a apreciat cooperarea dintre CALM și AOR, fiind convins că de experiența pe care o împărtășesc colegii din România CALM-ului, dar și primarilor, într-un final beneficiază și Guvernul Republicii Moldova. „De multe ori, expertiza care vine de la nivelul CALM-ului, sau de la nivelul APL este de o valoare incontestabilă pentru Guvern.

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a amintit că într-o perioadă România era considerată printre codașe la capitolul atragere de fonduri, probabil din cauza lipsei suficiente de atenție asupra acestui domeniu din partea APC. „În ultimii ani procesul de asimilare a acestor bani a crescut mult. Astăzi ne-am convins de faptul că există foarte multe exemple bune pe care trebuie să le însușim, atât APL, cât și APC, dacă dorim cu adevărat să impulsionăm procesul de dezvoltare locală.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova Sergiu Harea a menționat că doar în cooperare cu agenții economici putem dezvolta primăriile din localitățile noastre. „Tocmai pornind de la acest deziderat, în aprilie anul curent, între Camera de Comerț și Industrie și CALM a fost semnat un acord de parteneriat, având drept scop să contribuim la creșterea competitivității agenților economici din localitățile pe care îi reprezintă primarii noștri.

Potrivit președintelui executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova Dan Nuțiu, nu poți face afaceri fără o cooperare eficientă și de bun augur cu autoritățile locale. „Principalul obiectiv al nostru este să ne înțelegem unii pe ceilalți, noi să înțelegem nevoile și necesitățile  APL, iar APL să aplece urechea la nevoile exprimate de către mediul de business.

Primarul orașului Comrat Serghei Anastasov consideră că succesul dezvoltării comunităților locale poate fi asigurat prin participarea în toate proiectele accesibile APL-urilor și prin evitarea politicului în administrare.

Președintele executiv al AOR Ionel Chiriță a subliniat faptul că primarii din România au venit cu mare bucurie la Chișinău, iar cel mai important rezultat ar fi să învățăm unii de la alții. „Pentru astfel de evenimente, de obiei, se muncește, se dicută mult cu primarii. De această dată nu a trebuit să-i conving să participe la o asemenea întrunire.

Primarul de Drochia, vicepreședinte al CALM Nina Cereteu a afirmat că este o întrevedere semnificativă pentru ambele părți. „Prin absorbții de fonduri directe, europene, primarii din România au reușit să realizeze foarte multe, noi suntem încă departe de a avea această performanță.

Primarul orașului Cricova Valentin Guțan este de părere că la această Conferință internațională putem vedea ce este bine și ce este rău, ce putem asimila și asupra căror lucruri mai avem de lucrat.

Potrivit expertului în domeniul economic Viorel Gârbu, realitățile din RM nu pot fi schimbate rapid, sunt probleme de ordin politic, dar sunt și probleme legate de accesul la finanțe. „Iată de ce studierea experiențelor și etapei prin care a trecut România prezintă o importanță foarte mare și deschide oportunitatea unor abordări novative, astfel încât să fie soluționate problemele cu care se confruntă localitățile noastre într-o perioadă cât mai scurtă de timp.

La finalul evenimentului a fost adoptată o Declarație comună a AOR și CALM care se constituie și într-un Apel către Guvernul României, Guvernul Republicii Moldova, partenerii de dezvoltare ai statului nostru, instituțiile și statele membre ale Uniunii Europene, reprezentanțele și organizațiile internaționale din ambele state, alte asociații reprezentative ale APL, sectorul neguvernamental, mediul de afaceri din România, Republica Moldova și statele UE. În Declarație, între altele, se solicită:

– Organizarea, cel puțin anual, a unei ședințe comune a Guvernului României și Republicii Moldova, cu participarea tuturor structurilor asociative ale APL din ambele state, dar și cu aprobarea unui memorandum cuprinzând acțiunile concrete întreprinse în scopul apropierii pe toate dimensiunile: instituțional, legal, economic, social, etc;

– Suportul din partea Guvernelor ambelor state în edificarea și consolidarea unei platforme comune de consultare a APL din ambele țări în cadrul  procesului legislativ și de elaborare a programelor de dezvoltare locală și regională, promovarea valorilor europene în guvernarea locală și consolidarea relațiilor între colectivitățile locale din ambele state;

– Promovarea activă a includerii reprezentanților CALM/APL din Republica Moldova în calitate de stat asociat la UE, în toate structurile UE responsabile de domeniul administrației locale și regionale, în calitate de membri asociați sau cu statut de observatori;

– Necesitatea creării unui fond special de susținere a colectivităților locale din Republica Moldova prin concentrarea finanțărilor europene și românești, cu simplificarea și uniformizarea procedurilor de accesare a fondurilor, respectiv cu realizarea unei gestiuni autonome a acestui fond care să asigure acces egal, apolitic și transparent pentru fiecare colectivitate locală;

– Promovarea la nivelul UE a accesului comunităților locale din RM la programele de dezvoltare locală și regională, inclusiv prin proiecte comune și parteneriate cu autoritățile locale din România și alte țări UE;

 – Instituirea unui program extins de informare și/sau de formare profesională pentru funcțonarii din administrația publică locală în vederea schimbului de cunoștințe, experiențe și bune practici;

– Crearea unui program de corelare/adaptare/ajustare a cadrului legal din domeniul APL din Republica Moldova la cel din România, cu participarea experților din România.

Departamentul de Comunicare al CALM







































































































Imprimare