Tehnică oferită de către Guvernului Norvegiei facilitează în mod direct clarificarea chestiunilor privind stabilirea hotarelor proprietăților funciare a locuitorilor din Chișcăreni, Sângerei. Primarul Ion Cioina spune că aceasta îi va ajuta și în procesul de delimitare a terenurilor proprietate publică, în condițiile în care majoritatea acestora nu au trecut prin acest proces și nu au fost înregistrate în registrele de publicitate. „Avem cazuri când unii vecini nu pot stabili hotarul între proprietățile lor. Cele mai dese neînțelegeri apar deoarece nu pot fi stabilite hotarele terenurilor agricole care, la momentul lucrărilor masive, nu au fost transpuse în teren și au fost înregistrate cu diverse erori.”

Potrivit alesului local, mai mulți agricultori depășesc limitele terenurilor pe care le au în proprietate și prelucrează uneori în mod abuziv, alteori neintenționat, terenurile publice, inclusiv pășunile care sunt un bun public. „Cu ajutorul tehnicii de calcul performante și softurilor specializate putem intercala datele cartografice și hărțile digitale din diverse baze de date de la nivel central, fapt ce ne permite identificarea folosirii nelegitime a terenurilor publice și întreprinderea măsurilor de rigoare. Până acum, pentru orice acțiune de clarificare a situațiilor de conflict apărute în domeniul relațiilor funciare, eram nevoiți să alergăm pe drumuri pentru a obține tot felul de informație. Acum însă, acest exercițiu poate fi făcut direct din birou, datorită suportului tehnic și instruirilor de care am beneficiat.”

Proiectul „Hărți pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova” este realizat de către Agenția de Cartografiere a Norvegiei Statens Kartkverket, în cooperare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova și Agenția Relații Funciare și Cadastru în circa 150 de localități ale statului nostru.

Imprimare