Fermierii din localitățile Filipeni, Hănășenii Noi și Leova vor avea acces la apă pentru irigare grație noului sistem de irigare reconstruit în cadrul Programului Compact al Guvernului SUA. Noul sistem a fost inaugurat la data de 16 octombrie în prezența fermierilor, reprezentanților Fondului Provocările Mileniumului Moldova, autorităților publice locale, companiilor de construcție și de ingineri, potrivit paginii web oficiale a Consiliului raional Leova.

Noul sistem de irigare Leova va putea asigura cu apă circa 980 de hectare, iar datorită prevederilor tehnice ale sistemului, producătorii agricoli vor putea să investească resurse proprii și să extindă suprafața irigată cu încă 312 hectare. Sistemul renovat dispune de 2 stații de pompare dotate cu 9 pompe performante, un bazin de acumulare cu o capacitate de 12 mii metri cubi și o rețea de distribuție cu o lungime totală de circa 33 km.  Sistemul este dotat cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, ceea ce permite eficiență și flexibilitate în procesul de distribuire a apei pentru irigare.

Valentina Badrajan, directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova, a declarat că Programul Compact a investit în reconstrucția sistemului de irigare Leova cca 6, 6 milioane USD, iată de ce Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigare trebuie să valorifice eficient acest sistem ca să poată beneficia de acces la apă cît mai mulți fermieri. Sistemul de irigare a fost proiectat în conformitate cu sugestiile fermierilor expuse în cadrul consultărilor publice desfășurate de FPM Moldova. În acest context, Valentina Badrajan a precizat că noul sistem permite extinderea suprafețelor irigate. Totodată, directorul executiv al FPM Moldova a solicitat responsabilitate din partea agricultorilor în gestionarea noului sistem.

Lidia Cara, președintele Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, a menționat că în 2010, pînă la demararea lucrărilor de reconstrucție a sistemului, oamenii nu aveau încredere că acest sistem va putea livra vreodată apă. Astăzi, fermierii din aria sistemului deja se gîndesc cum să beneficieze cît mai mult de sistemul modernizat.

Ion Plămădeală, vicepreședinte raionului Leova, a încurajat fermierii să utilizeze la maxim accesul la apa pentru irigare, deoarece recoltele de pe 1 hectar de teren agricol irigat pot fi de 2-3 ori mai mari. El a exprimat gratitudine Guvernului SUA pentru investiția colosală efectuată în sistemul de irigare, menționînd că la moment sunt antreprenori agricoli interesați să extindă irigarea pe noi suprafețe.

Adițional la sistemul de irigare renovat, Programul Compact a acordat cu titlu gratuit Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare un tractor cu remorcă, două echipamente de irigat, o mașină de teren, apometre și pompe mobile, instrumente de menținere a sistemului.

Sistemul de irigare Leova a fost construit în anul 1992, dar în scurt timp a fost distrus și pînă în prezent nu a funcționat. Deși sistemul de irigare după reconstrucție rămîne proprietatea statului, noul sistem va fi gestionat de Asociația Utilizatorilor de Apă pentru irigare care întrunește cca 300 de producători agricoli din localitățile raionului: or.Leova, s. Filipeni, s. Hănăsenii Noi.

Programul Compact al Guvernului SUA, implementat în perioada 1 septembrie 2010 – 1 septembrie 2015 de către Fondul Provocările Mileniului a investit în reconstrucția a 10 sisteme de irigare cca 80 de milioane USD.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA.

Programul Compact prevede investiţii majore în eradicarea constrîngerilor care împiedică dezvoltarea economiei Moldovei, cum sînt infrastructură dezastruoasă a drumurilor şi infrastructura slab dezvoltată de irigare. Aceste investiţii sînt realizate în cadrul a două proiecte ale Programului Compact:Tranziţia la Agricultura Performantă şi Reabilitarea Drumurilor.

Programul Compact şi-a propus să contribuie prin activităţile sale la reducerea sărăciei în Republica Moldova prin creştere economică. Iar scopul acestui program este orientat spre a mări veniturile prin intermediul unei productivităţi agricole sporite şi accesului extins la pieţe şi servicii prin drumuri îmbunătăţite.

Programul Compact este cel mai mare program de asistenţă de care a beneficiat ţara noastră pînă în prezent, Republica Moldova fiind al 20-lea stat care implementează un Program Compact. Ca să  devină eligibilă pentru investiţiile Compact, Republica Moldova a fost evaluată de Corporaţia Provocările Mileniului utilizînd 17 indicatori de performanţă grupaţi în trei categorii generale: guvernare echitabilă (drepturi politice, libertăţi civile, controlul corupţiei, eficienţa guvernării etc.), investiţii în oameni (cheltuieli în medicină şi educaţia primară, managementul resurselor naturale etc.) şi libertăţile economice (mediu de afaceri, mediu fiscal, inflaţie etc.).

La 8 noiembrie 2006 Republica Moldova a devenit eligibilă pentru a beneficia de fondurile depline din partea Corporaţiei Provocările Mileniului. Atunci a demarat procesul de elaborare a  Acordului şi Programului Compact.

apa2apa3apa1apa

Elena Ivanov

Imprimare