Reprezentanți ai autorităților locale și centrale din Franța, ai Ambasadei Franței în R. Moldova, PNUD Moldova și Institutului de Administrație Publică au avut o întrevedere cu conducerea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui a făcut o prezentare generală a rolului și priorităților CALM în promovarea agendei de guvernare locală. Viorel Furdui a  subliniat faptul că asociația autorităților locale din R. Moldova  s-a ghidat mereu de principiul neafilierii politice și nici guvernamentale, ceea ce a permis CALM-ului să se consolideze și să-și sporească numărul membrilor unităților-administrativ-teritoriale de până la circa 80%. Totodată, directorul executiv al CALM a mulțumit Ambasadei Franței din R. Moldova și Republicii Franceze pentru atenția pe care o acordă autorităților publice locale din statul nostru.

Parcursul european al R. Moldova, schimbul de experiență și recomandările pentru autoritățile publice locale din Republica Moldova, parteneriatele cu administrațiile/asociațiile locale franceze și aprofundarea acestora au fost, de asemenea, subiecte abordate în cadrul întrevederii.

Experiența pozitivă a Franței în depășirea fragmentării administrativ-teritoriale prin intercomunalitate și cooperarea inter-municipală,  descentralizarea și transferul de competențe împreună cu resursele necesare, consolidarea capacităților APL  au fost alte teme prezente în cadrul discuțiilor.

Evenimentul a avut loc în contextul în care PNUD Moldova și Guvernul Franței au inițiat un parteneriat pentru a facilita schimbul de experiență și transferul de cunoștințe între autoritățile publice locale din cele două state, cu scopul de a contribui la o administrație publică locală mai eficientă, transparentă și responsabilă în R. Moldova, asigurând o pregătire adecvată în serviciul public a noilor aleși locali.

Imprimare