Primăria municipiului Chișinău va beneficia de un grant din partea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin intermediul Fondului Ecologic Național, în valoare de 21,5 milioane de lei, în scopul realizării proiectului „Compostarea deșeurilor vegetale și reciclarea deșeurilor din construcții și demolări în municipiul Chișinău”. O decizie în acest sens a fost votată astăzi de Consiliul municipal Chișinău, transmite CURENTUL.

Raportorul asupra proiectului de decizie, șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Ion Burdiumov, a precizat că odată cu recultivarea poligonului de deșeuri vegetale de pe strada Pruncul, autoritățile municipale își propun să amenajeze o platformă pentru reciclarea deșeurilor din construcții și alta pentru compost.

În cadrul proiectului realizat împreună cu Fondul Ecologic Național (FEN), Direcția generală locativ-comunală și amenajare va achiziționa utilaje pentru concasarea deșeurilor din construcții și cele vegetale colectate de pe teritoriul municipiului: betoane (pentru a obține piatră spartă), precum și deșeurile vegetale (frunze și masă lemnoasă), care vor fi transformate în compost.

Ion Burdiumov a precizat că în bugetul municipal pentru anul 2021au fost prevăzuți 20 milioane de lei pentru Direcția locativ-comunală, în vederea achiziționării tehnicii de salubrizare și gestionare a deșeurilor din capitală. Din sursele menționate, subdiviziunea de profil a achiziționat un buldozer. Respectiv, unitatea de tehnică specială va servi drept parte de participare a municipiului Chișinău în proiectul privind reciclarea deșeurilor.

Valoarea totală a proiectului „Compostarea deșeurilor vegetale și reciclarea deșeurilor din construcții și demolări în municipiul Chișinău” este de 28,4 milioane lei, dintre care contribuția beneficiarului trebuie să fie de cel puțin 15%.

Proiectul de decizie a fost acceptat cu votul unanim al celor 40 de consilieri prezenți în sală.

Imprimare