Mai multe comunităţi din raioanele Cahul şi Cantemir au creat în această săptămână două grupuri de acţiune locală (GAL), numite Colinele Tigheciului și Valea Halmagei. Acestea prevăd stabilirea mai multor parteneriate, menite să îmbunătăţească nivelul de trai şi infrastructura din localităţile implicate, transmite MOLDPRES.

Grupurile au fost prezentate la conferința cu genericul Parteneriate durabile pentru dezvoltarea comunităților rurale din raioanele Cahul și Cantemir, care a avut ca scop promovarea abordării LEADER în regiunea de sud.

La eveniment a fost prezentă Marina Albu, președintele asociaţiei Rețeaua Națională LEADER în Republica Moldova. Rețeaua LEADER a fost recent creată în ţara noastră, dar avem deja un plan de activitate, bine definit, cu perspective de dezvoltare, precum şi condiții de aderare a GAL-urilor la rețeaua națională, a specificat Marina Albu. 

La rândul său, Irina Nenerică, manager Asociația GAL ”Stejarii Argintii” din județul Iași, România, a împărtășit din experiența activităților GAL-urilor de peste Prut și efectele activității Federației Naționale a GAL-urilor din România, oferind sugestii practice referitor la lecțiile învățate în procesul de implementare LEADER în ţara vecină.

Evenimentul a finalizat cu semnarea Acordurilor teritoriale de parteneriat și oficializarea celor două GAL-uri. Astfel, 47 de instituții private și publice, dar și persoane fizice din 12 localități ale raionului Cantemir au aderat la GAL-ul Colinele Tigheciului, care urmează să reprezinte interesele a 23 265 de cetățeni. Alți 34 de membri, reprezentând aceleași sectoare din opt localități rurale ale raionului Cahul, au aderat la GAL-ul Valea Halmagei, cu o populație de 17 096 de locuitori. 

Constituirea celor două GAL-uri în Regiunea de Dezvoltare Sud a fost posibilă grație implementării proiectului Dezvoltarea comunităților rurale prin prisma abordării LEADER și a Grupurilor de Acțiune Locală, implementat de Asociația Pro Cooperare Regională (Bălți) în parteneriat cu CRAION CONTACT-Cahul, cu suportul financiar al Fundației Elvețiene HEKS. 

Programul LEADER (Liaison Entre Actions de Developpment de I’Economie Rurale) face parte din iniţiativele comunitare ale Uniunii Europene. Această iniţiativă s-a născut cu ocazia reformei Fondurilor structurale din 1989. Motorul de funcţionare al programului LEADER, respectiv beneficiarul acestuia, este Grupul de Acţiune Locală, care reprezintă parteneriate constituite între reprezentanţi ai sectorului socio-economic din teritoriul şi care determină direcţia de dezvoltare a regiunii.

Imprimare