O femeie cat un sat intreg de barbati. Tatiana Badan este primar al satului Selemet din Cimislia si de mai bine de un deceniu tine pe umeri una dintre cele mai mari localitati din Moldova. A scris cu mainile sale o multime de proiecte si a atras in sat investitii din toate partile. Curios e ca tot Selemetul e condus de femei – acolo in toate institutiile publice femeile sunt lideri.

Nu conteaza ca ploua si ca dealurile Selemetului sunt inecate in noroi, Tatiana Badan, de rand cu muncitorii are grija ca lucrarile pentru noul apeduct sa mearga ca la carte. 

Mihai CEBOTARENCO, DIRECTOR DE SANTIER: “Ea e o doamna foarte inteligenta.”

La birou tot ea este cea care da ordine, iar barbatii o asculta fara urma de protest. 

Ion ZAIET, ANGAJAT PRIMARIE: “Cum e sa va conduca o femeie? Pai, ea ii conduce pe toti barbatii din sat.”

Selemetul are peste 4 mii de locuitori si se intinde pe o lungime de 6 km si ceva. Acum 13 ani, Tatiana Badan a mostenit un sat in care totul se ruina. Cu un buget sarac, si nefiind sustinuta de vreun partid, femeia si-a suflecat mainicile si si-a pus in aplicare tot arsenalul de forte feminine ca sa atraga investitii. A construit practic de la zero gradinita. 

Timp de 20 de ani, Selemetul n-a avut gradinita, acum are una moderna cu tot necesarul, cu mobilier nou si covoare moi. 

Totul a fost posibil dupa ce doamna primar a atras bani dintr-un proiect grandios si a convins si o organizatie de norvegieni sa contribuie. 

Tatiana BADAN, PRIMAR SELEMET, CIMISLIA: “Cum i-ati convins pe norvegieni? Le-am spus ca avem un buget auster, ca ne este greu sa facem lucruri frumoase cu bani putini si ei au reactionat imediat.”

Pe norvegieni i-a indulcit cu vorbe bune, asa incat multe alte lucruri au fost facute in sat din banii lor. Printre cele mai marete fapte – acest centru social unde in fiecare zi copiii satului isi gasesc ocupatie. 

A deschis o cantina sociala. A amenajat un mini hotel, nu de alta dar vrea ca satul sa devina unul turistic, iar vizitatorii sa aiba unde sta. 

Si a deschis o sala de reabilitare cum la sat mai rar vezi. 

De curand o buna parte din strazile satului au fost iluminate, sute de gospodarii care n-au avut niciodata apa, au fost conectate la retea, fiind construit un apeduct si o statie de pompare noi, cateva drumuri au fost reconstruite, iar in curand toate aceste tomberoane vor ajunge pe strazi, deseurile urmand a fi colectate ca la oras. In sat n-am intalnit pe cineva care sa aiba o vorba de rau de spus. 

Primavara turistii vor avea ce vedea la Selemet. Tatiaba Badan s-a ambitionat sa organizeze in ultima zi a primaverii un festival grandios cu un nume ingenios – iProsop. 

Din cei aproape 900 de primari din Moldova, 164 sunt femei.

Imprimare