Acest număr al ziarului scoate în prim-plan principalele probleme cu care se confruntă autoritățile publice locale din RM, dar și identifică soluțiile care ar duce la fortificarea guvernării locale. 
 
Editorialul îl are în calitate de autor pe Ion Dolganiuc, președintele Asociației primarilor din raionul Cahul, primar de Colibași. Edilul menționează:  Republica Moldova traversează o perioadă foarte dificilă. Este și de aproape, și de departe, cea mai tensionată stare de lucruri și de spirit din 1990 până în prezent. Criza generalizată nu a cuprins doar domeniul socio-economic, resimțit cel mai acut de populație, dar și a polarizat societatea. Suntem martori ai unor interminabile lupte politice, reglări de conturi și de spălare a rufelor în public, promovarea intereselor înguste de grup, ai unei lipse cronice, cu efect aproape letal, de continuitate şi finalitate.
Tot în paginile ziarului dedicat APL, regăsiți un reportaj despre vizita membrilor CALM în Letonia, care a avut loc în perioada 26 -31 octombrie. Atunci, un grup impresionant de primari moldoveni, au avut parte de o experiență de neuitat în țara care este un exemplu consacrat de implementare a reformei de descentralizare. Schimbul de bune practici reprezintă o continuitate a Acordului de colaborare, încheiat încă în anul 2010 între Congresul Autorităților Locale din Moldova și  Asociaţia Letonă a Autorităţilor Locale şi Regionale.
În această ediție vă prezentăm mai multe detalii despre activitatea întreprinderilor intercomunitare, prin prisma celor care activează deja cu succes, pentru a oferi servicii cât mai calitative populației. Astfel, în data de 11 noiembrie 2015, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a organizat o vizită de studiu în or. Lipcani, pentru a face cunoștință cu experiența întreprinderilor intercomunitare din regiunea nord. Participanții au aflat din prima sursă detalii despre conceptul de cooperare intercomunitară, dar și care sunt mecanismele de funcționare a operatorului Comprod-Lipcani.  Evenimentul a fost organizat de către Congresul Autorităților Locale din Moldova, în cooperare cu Programul Comun de Dezvoltare Locală, implementat de Guvernul Republicii Moldova, cu suportul UNDP şi UN Women și cu susţinerea financiară a guvernelor Danemarcei şi Suediei.
Al doilea forum regional s-a desfășurat la Cahul, acolo unde cooperarea intercomunitară este un fapt împlinit. Astfel, în data de 6 noiembrie curent, numeroși reprezentanți ai APL din zona de sud (raioanele Cahul, Cantemir, Leova, Căușeni) au fost invitați să afle din prima sursă care sunt beneficiile acestei forme de colaborare între localități și care ar fi pașii practici care urmează a fi întreprinși pentru o gestiona împreună un serviciu de apă și canalizare.
A treia întrunire a fost organizată la Ciuciuleni, acolo unde patru localități  au înființat Întreprinderea intercomunitară (ICI) de servicii comunale, o modalitate de a soluționa mai eficient și prompt problema întreţinerii şi deszăpezirii drumurilor la nivel local.
Fișier:
Imprimare