Zilele acestea, deputații urmează să demonstreze dacă au ajuns în Parlament pentru a apăra drepturile cetățenilor sau pentru a face cârdășie cu unii afaceriști care acționează în defavoarea satelor și orașelor noastre. Împotriva plafonării taxelor locale inițiate de Guvern s-au expus zeci de primari și experți, s-au adus nenumărate argumente, primarii au venit la Chișinău pentru a protesta,  Guvernul însă a rămas neclintit în fața tuturor acestor solicitări. Mai mult decât atât, inițiatorii acestei inițiative nu au adus nici un argument plauzibil în favoarea plafonării taxelor locale, ceea ce ne face să credem că se acționează la comanda cuiva iar vocea autorităților locale nu contează pentru acești reprezentanți ai puterii centrale. Toată speranța e că Parlamentul nu va permite un asemenea abuz, o ingerință în autonomia locală, o încălcare a Constituției RM, o revenire la centralizarea puterii și un declin al economiilor locale.

Noul număr al buletinului informativ „Vocea Autorităților Locale” este dedicat acestei tentative rușinoase de a sărăci și mai mult satele și orașele Republicii Moldova și de a-i îmbogăți pe cei care și așa o duc foarte bine.  Ce i-a motivat pe primari să iasă în stradă (chiar dacă mulți dintre ei au fost intimidați) și de ce aleșii locali se pronunță împotriva plafonării taxelor locale aflăm de la primarul de Selemet, președintele CALM Tatiana Badan; directorul executiv al CALM Viorel Furdui; primarul municipiului Edineț Constantin Cojocaru; primarul municipiului Strășeni Valentina Casian; primarul orașului Drochia Nina Cereteu; primarul orașului Cricova Valentin Guțan; primarul satului Peresecina, Orhei Valentina Buzu; primarul satului Colibași, Cahul Ion Dolganiuc; primarul orașului Rezina Simion Tatarov; primarul de Ecaterinovca, Cimișlia Efim Strogoteanu; primarul de Căușeni Anatol Donțu; primarul de Oxentea, Dubăsari Valeriu Rusu; primarul orașului Sângerei Arcadie Covaliov; primarul orașului Râșcani Victor Bogatico; primarul orașului Cantemir Roman Ciubaciuc; primarul de Buțeni, Hâncești Ion Harbuz; primarul de Leușeni, Telenești Valeriu Lazarenco; primarul de Cățeleni, Hâncești Petru Cozlan.

În afară de aceasta, prezentăm argumente împotriva plafonării taxelor locale ale Primăriei municipiului Chișinău; Președintelui ales Maia Sandu; vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari; fostul deputat și primar Iurie Țap; experți naționali și internaționali care reprezintă Consiliul Europei, Transparency International, Expert-Grup, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Asociația pentru Dezvoltarea Democrației „DECID”, dar și CALM.

Mai mult decât atât, chiar și Direcția Juridică a Parlamentului atrage atenția deputaților asupra faptului că plafonarea taxelor locale riscă să fie declarată neconstituțională!

În avizele și Declarațiile sale, CALM aduce argumente de ordin juridic și de drept; prezintă aspecte economice și financiare și impactul nefast pe care îl va avea această politică nechibzuită a Guvernului asupra comunităților locale.

Sperăm că deputații din Parlamentul Republicii Moldova vor demonstra că sunt aleși ai poporului și acționează în interesul acestora, nu în interesul unor mari afaceriști care nu vor să achite taxe locale acolo unde își dezvoltă afacerile . Cel mai trist este că unii reprezentanți ai Guvernului au ales (interesat sau dezinteresat) să le facă pe plac acestor rechini economici. Oare cum va proceda Parlamentul?

Ziarul Vocea Autorităților Locale este atașat și va fi distribuit în toate cele 898 de primării ale Republicii Moldova.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare

Fișiere