Emisiunea radio

La ultima emisiune din 2017, cu genericul Vocea Administrației Publice Locale de la Vocea Basarabiei, Victor Rusu, împreună cu invitatul său Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităților Publice Locale (CALM) au trecut în revistă principalele evenimente care s-au produs în anul 2017 în administrația locală, în procesul descentralizării, în relațiile cu autoritățile centrale, dar și ce ar trebui să întreprindă CALM-ul pentru ca anul 2018 să devină unul determinant în procesul demonopolizării puterii în Republica Moldova.

Directorul executiv al CALM a menționat că a fost un an cu urcușuri și coborâșuri, remarcând că anul care se scurge nu s-a ridicat la nivelul anului 2016. Viorel Furdui s-a referit și la acțiunile nerealizate în ceea ce privește descentralizarea puterii locale: „Au fost unele rezultate obținute de autoritățile locale, dar au fost și regrese, blocaje.  Anul 2017 a venit după un an foarte bun, cu rezultate importante. Din acest motiv e cam greu să-i dăm aprecieri acestui an, pentru că s-au întâmplat mai multe lucruri confuze, comparativ cu lucrurile bune care s-au produs în anul 2016. În 2017 a fost finalizată inițiativa cu privire la Fondul rutier. Putem spune că în anul 2017 s-a realizat obținerea dreptului ca cele opt orașe, care recent au devenit municipii, să câștige mai mulți bani la buget. Au fost aprobate unele acțiuni în domeniul descentralizării, acțiuni concrete care trebuiau realizate de către Guvern de mai mult timp. Pe de altă parte, reforma administrației publice locale încă mai este confundată cu Reforma administrativ-teritorială, ceea ce nu este corect nici în esență, nici politic, nici economic, nici social. Reforma administrativ-teritorială este doar o parte și nu cea mai prioritară a reformei administrației publice locale. Mai întâi trebuie să descentralizăm sistemul și să transferăm resurse către APL, apoi să decidem ce fel de organizare teritorială e mai bine să avem.

Viorel Furdui a reiterat faptul că autoritățile publice locale sunt în continuare dezamăgite de cum decurg lucrurile în ceea ce privește reforma administrației publice locale: ”Strategia privind descentralizarea, prelungită până în 2018, este improbabil să fie implementată. Autoritățile responsabile de implementarea reformelor vin cu alte inițiative discutabile, fără consens. Se adoptă acțiuni și planuri de strategii, se conving partenerii externi dar, în realitate, nu se implementează nimic. Multe acțiuni, fără consens, se dezbat pe ascuns, se plămădesc pe undeva de anumiți experți străini, fără o dezbatere publică. Credem că se fac greșeli în procesul de reforme. Există un context social-politic din perioada 1998-1999, încă de atunci lipsește consensul și dezbaterea. Ținând cont de ceea ce s-a întâmplat până acum, putem deduce faptul că următoarea clasă politică ar putea anula și aceste reforme. Ne putem oare permite ca stat să cheltuim miliarde de lei pentru a modifica aceste reforme? Avem o problemă guvernamentală de sistem. Oamenii se perindă la guvernare, termenele sunt foarte scurte și nu au timp de a gândi lucrurile profund. Reformele realizate de guvernare se fac în grabă, fără dezbateri.”

Directorul executiv al CALM a amintit că în 2017 s-a deteriorat dialogul între Guvern și CALM, dar și despre presiunile la care a fost supusă conducerea CALM pe parcursul acestui an. „În 2017, CALM a venit cu propuneri concrete pe toate domeniile problematice și restante, cum ar fi consolidarea bazei fiscale, salarizare, control administrativ excesiv, etc… Însă,  din păcate nu am fost auziți.”

Viorel Furdui i-a asigurat pe toți membrii  CALM de susținere și în anul care vine, mulțumindu-le pentru unitate, dăruire în activitatea de zi cu zi,  rezistență și curaj. Directorul executiv al CALM le-a dorit tuturor sănătate, putere de muncă, curaj și perseverență! 

Mai multe detalii în emisiune.

Imprimare