Primăria orașului Cimișlia este una dintre cele circa 150 de beneficiare ale  proiectului de asistență tehnică oferit către Guvernul Regatului Norvegiei prin Autoritatea de Cartografie a Norvegiei Statens Kartverk. Proiectul este implementat prin intermediul Agenției Relații Funciare și Cadastru, în parteneriat cu Congresul Autorităților Publice Locale din Moldova (CALM). Toate aceste localități vor intra în posesia unor calculatoare performante care le vor permite să utilizeze, prin intermediul serviciilor de rețea, seturile de date spațiale disponibile din cadrul entităților publice centrale, dar și să creeze hărți digitale tematice, analize spațiale complexe pentru un proces decizional mai bun, mai exact și servicii mai calitative pentru cetățeni. De asemenea, primăriile vor fi dotate cu printere color multifuncționale, care le vor permite scanarea și digitizarea schemelor, planurilor, proiectelor etc, dar și printarea materialului cartografic necesar în procesul administrativ și decizional al autorităților publice locale. Toți specialiștii pentru reglementarea proprietății funciare din cadrul acestor primării sunt instruiți cum să utilizeze în procesul lor de lucru un software open source Quantum Geographical Information System (QGIS) – unul dintre cele mai performante instrumente de manipulare cu datele spațiale disponibil gratuit. 

Primăria Cimișlia a intrat în posesia unui asemenea set de tehnologie ultramodernă destinat activității specialiștilor în reglementarea regimului funciar, baze de date și hărți spațiale.

Primarul orașului Sergiu Andronachi afirmă că datorită poporului norvegian, localitatea sa va avea nu doar tehnică performantă, dar și o bază de date consistentă. „Având experiență în calitate de director al întreprinderii municipale Apa-Canal și de primar, pot să constat că nu avem o documentație tehnică, hărți și date de poziționare a obiectelor infrastructurii de apă și canalizare. În lipsa acestora, administrarea eficientă și livrarea unui serviciu de calitatea devine o sarcină extrem de dificilă, uneori chiar imposibilă. Cu susținerea partenerilor norvegieni deja vom avea posibilitatea să facem o inventariere a întregului sistem de apeduct și canalizare, cu poziționarea geografică a obiectelor acestei infrastructuri.  Acesta este un prim -pas spre dezvoltarea bazelor de date urbane, cu posibilitatea de a inventaria și a actualiza periodic datele cu privire la obiectele de infrastructură fizică, planificare spațială și evidență în format digital a tuturor obiectelor și proceselor din teritoriul administrat – mecanism utilizat în cadrul unui proces de administrare modernă a unei urbe.”

Alesul local a subliniat că pentru specialiștii din cadrul APL această metodă de lucru este una inovativă, iar instruirile organizate de partenerii norvegieni sunt foarte utile. „Deja vom putea soluționa problemele cetățenilor mult mai rapid, iar specialiștilor din cadrul primăriei le va fi ușurată munca lor zilnică.”

Ion Cazac, inginer în reglementarea regimului funciar din cadrul primăriei orașului Cimișlia s-a arătat convins de faptul că noile programe și tehnologii îl vor ajuta foarte mult în procesul examinării și pregătirii materialelor pentru ca factorii decizionali să poată lua decizii corecte.  „Orice bun imobil are caracteristici tehnice, volumetrice și de poziționare spațială și programul QGIS ne oferă posibilitatea să acumulăm și să păstrăm informații exacte și necesare despre toate bunurile din oraș.”

Specialistul susține că până a implementa acest program hărțile se făceau cu creionul, iar măsurătorile cu pasul la fața locului. „Acum deja avem acces prin servicii de rețea la bazele de date digitale din domeniul cadastral și fondul cartografic național.

Până acum  păstram toată informația pe hârtie care se deteriorează în timp, uneori e greu de găsit sau chiar se pierde. Aici avem acces online la toată informația, nu trebuie să pierdem timp și nervi. Mai mult decât atât, munca făcută bine ne economisește din timp și mărește gradul de acuratețe a lucrului efectuat.”

Și Galina Dulgher, specialist în reglementarea proprietății funciare din cadrul primăriei Cimișlia spune că până la recepționarea acestui set de tehnologie modernă, se utiliza o tehnică învechită care nu permitea instalarea programelor specializate pentru lucrul cartografic și a recomandat tuturor colegilor din APL să-și îmbunătățească cunoștințele în domeniu. 

Menționăm că fondul funciar al UAT Cimișlia constituie aproximativ 12000 ha, în componența administrativă fiind și trei sate: Bogdanovca Veche, Bogdanovca Nouă și Dimitrovca. Aplicarea noilor tehnologii și cunoștințe în domeniul administrării fondului funciar va permite gestionarea mai eficientă a acestui domeniu.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare