O nouă stație de epurare a apelor uzate a fost inaugurată în orașul Briceni. Staţia de epurare mecanico-biologică, cu o capacitate hidraulică de 1.020 m3/zi, a fost construită în cadrul unui proiect finanțat de Guvernul Republicii Cehe.

Luni, 10 octombrie 2022, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a participat la ceremonia de predare a noii stații de epurare din Briceni. La eveniment, au participat viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Jiří Kozák, ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, E.S. Stanislav Kázecký, reprezentanți ai ministerelor și administrațiilor regionale, raionale și locale din Republica Moldova.

Maria Prisacari, director ADR Nord: „Noua stație de epurare a apelor uzate din orașul Briceni va contribui la protejarea mediului ambiant și, nemijlocit, la ocrotirea sănătății locuitorilor din regiune. În țara noastră implementăm preponderent proiecte de alimentare cu apă și sanitație. Prin urmare, salutăm realizarea acestui important proiect care au în vedere epurarea apelor uzate ân orașul Briceni. Suntem recunoscători poporului ceh pentru suportul constant pe care îl oferă, cu generozitate, locuitorilor regiunii noastre și cetățenilor Republicii Moldova, în general.”

Stația de epurare mecanico-biologică include o etapă de stabilizare și tehnologie de prelucrare a nămolului, ceea ce va asigura curățarea apelor uzate municipale, conform standardelor moderne valabile în Uniunea Europeană, nu doar în orașul Briceni, ci și pentru localitățile învecinate. Toate deșeurile se scurg aici pentru epurare, cu utilizarea unor microorganisme speciale pentru curățare biologică, după care unele impurități sunt presate și folosite ca îngrășăminte organice. Totodată, instalația va asigura spațiu pentru creșterea volumului de apă uzată produsă în următorii 15 ani de dezvoltare a orașului.

Partea de construcții a fost asigurată de firme de construcții din Republica Moldova, iar toată tehnologia a fost importată din Republica Cehă. Implementarea proiectului a avut loc începând cu anul 2019, iar funcționarea de probă se desfășoară în perioada februarie 2022  martie 2023.

Proiectul „Construcția stației de epurare a apelor uzate în orașul Briceni” a fost finanțat de Guvernul Republicii Cehe prin intermediul Programului de cooperare RM – CR al Agenției Cehe pentru Dezvoltare din Praga. Valoarea proiectului constituie 2.103.817 de euro.

Album ♦ Fotografii: Primăria orașului Briceni / primbriceni.md

Imprimare