Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Viorel Furdui, coordonatorul de programe în cadrul CALM Alexandru Osadci, experții CALM Irina Luncașu și Octavii Ivanov au avut o întrevedere cu Nicolae Zaharia, administratorul companiei „Sisteme inteligente în energetică, consultant angajat de NEFCO pentru a acorda suport în implementarea proiectelor finanțate de această organizație.

În cadrul întrunirii au fost discutate modalitățile de creditare de către NEFCO a eficientizării energetice a clădirilor publice cu menire socială, dar și de iluminare stradală etc.

Nicolae Zaharia a explicat că programul de finanțare a proiectelor de eficiență energetică presupune un împrumut acordat pe o perioadă de cinci ani, cu o dobândă de 3%, creditele fiind oferite în lei, fără a depinde de cursul valutar. „Rata de finanțare oferită de NEFCO este de 90%, ceea ce presupune o cofinanțare de 10% din partea administrațiilor publice de nivelul I și II. Plafonul de finanțare este echivalentul în lei a 500 mii de euro, a menționat consultantul.

Potrivit directorului executiv al CALM Viorel Furdui, este cunoscut faptul că bugetele APL sunt austere,  iar aceste tipuri de finanțări ar fi o posibilitate de a soluționa unele probleme de la nivel local, fără a apela la surse capitale care nu se regăsesc în bugetele locale.

Nicolae Zaharia a afirmat faptul că condițiile de finanțare a proiectelor de eficiență energetică sunt concesionale. „Dacă vom analiza ratele dobânzilor aplicate pe piața locală, acestea nicidecum nu coboară la nivelul oferit de NEFCO, iar aceste 3% ce urmează a fi plătite nu acoperă nici rata de inflație, sau devierile de curs valutar care pot avea loc în acești cinci ani.

Și coordonatorul de programe în cadrul CALM Alexandru Osadci a fost de părere că prin participarea în acest program APL nu își asumă niște obligații financiare foarte mari, fiind vorba de credite ieftine.

„Potrivit unor studii, APL din țările UE apelează foarte frecvent la asemenea credite și dezvoltă comunitățile pe baza acestora, pe când la noi această modalitate nu este atât de răspândită, a declarat Alexandru Osadci..

Nicolae Zaharia și-a exprimat speranța ca APL vor gândi la fel ca și investitorii și vor dori ca prin intermediul împrumuturilor concesionale  să soluționeze problemele majore pe care le au în localitate. „Concomitent cu acordarea de finanțare va exista și un suport continuu din partea companiei pe care o reprezint, care a fost contractată de NEFCO în implementarea proiectului, de la etapa de identificare a acestuia, până la etapa de dare în exploatare. Vom ajuta localitatea nu doar să implementeze proiectul care va fi aprobat, ci și să-și crească capacitățile de a aplica deja de sine stătător la finanțările ulterioare. Prin asistența pe care dorim să o oferim ne dorim ca autoritățile publice locale să-și îmbunătățească abilitățile de pregătire a dosarelor de finanțare, de a identifica necesitățile de investire, de a efectua achiziții conform regulilor internaționale, de a monitoriza implementarea proiectelor. Este un lucru de perspectivă asupra căruia trebuie să lucrăm și am vrea foarte mult ca cei mai curajoși, care vor fi primii, să devină exemple de urmat pentru toți ceilalți care poate încă mai ezită să apeleze la finanțare prin creditare, a menționat expertul.

NEFCO este o instituție financiară internațională (IFI) înființată în 1990 de cinci țări nordice: Danemarca; Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia. Scopul NEFCO este de a promova creșterea economică și acțiunile climatice, care ajută guvernele și ceilalți cofinanțatori să își atingă obiectivele de mediu și dezvoltare durabilă. De-a lungul anilor, NEFCO a implementat mai mult de 900 de proiecte publice și private din diferite sectoare în 51 de țări.

Reprezentanții APL interesați de acest tip de creditare pot lua legătura cu echipa NEFCO la numărul de telefon 076764543 sau prin email nicolae.zaharia@sinergetika.co

Serviciul de Comunicare al CALM





Imprimare