Inițiativa locală ce prevede îmbunătățirea infrastructurii sociale prin reparația tavanului sălii festive a Centrului Administrativ Multifuncțional din orașul Ștefan Vodă a fost selectată în cadrul proiectului „Sporirea rezistenței comunităților locale afectate de criză -membre ale Congresului Autorităților Locale din Moldova și populația refugiată, în special femei, prin inițiative comunitare, coeziune socială, dezvoltarea capacităților și dialog”. Acest lucru a devenit posibil grație unui acord de parteneriat dintre CALM și UN Women Moldova cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Astfel, alături de alte șașe comunități care găzduiesc refugiați, autoritățile publice locale din orașul Ștefan Vodă implementează inițiative locale pentru a stimula coeziunea socială, incluziunea și reziliența dintre refugiați și localnici.  

Primarul de Ștefan Vodă, Vladislav Cociu, ne-a explicat că din cauza condițiilor meteo nefavorabile a fost grav avariat tavanul Centrului Multifuncțional, iar îmbunătățirea infrastructurii sociale va permite  organizarea multiplelor activități cu participarea inclusiv a femeilor refugiate, dar și a copiilor din Ucraina. „Mă bucur că putem crea condițiile necesare pentru ca acești oameni să se poată integra în societatea noastră. Suntem alături de vecinii noștri încă de la începutul războiului, ceea ce facem și acum”.

O altă realizare în cadrul acestei inițiative locale este construcția unui leagăn unde copiii refugiați pot să-și petreacă timpul în aer liber, să socializeze și să lege prietenii cu semenii lor din R. Moldova. „ În afara de aceasta, circa 60 de refugiați vor beneficia de pachete cu produse alimentare, de igienă, dar și vouchere în valoare de 1000 de lei,  cu care să-și poată procura haine. Suntem recunoscători pentru acest suport partenerilor de dezvoltare dar și tuturor celor care au fost alături de noi în gestionarea crizei refugiaților”, a declarat Vladislav Cociu.

În rezultatul implementării acestui proiect, alături de alte investiții atrase de autoritățile locale, Centrul Multifuncțional Administrativ din Ștefan Vodă va deveni unul modern și atractiv pentru refugiați și localnici.

Imprimare