Emisiunea radio

Recent a avut loc ceremonia naţională de premiere a laureaţilor Programului bunelor practici, evenimentul se desfăşoară sub egida IDIS Viitorul, cu suportul financiar al Consiliului Europei. Scopul Programului bunelor practici este de a identifica cele mai bune iniţiative din administraţia publică locală. Acesta a fost subiectul emisiunii Vocea Administrației Publice Locale, de la postul de radio Vocea Basarabiei.

Invitaţii ediției au fost laureaţii Programului 2017: primarul satului Bravicea,  Călăraşi, Alexei Zatic, şeful Serviciului Pompieri şi Salvatori Voluntari din satul Sipoteni, Călăraşi, Vasile Zaharia, şefa de secţie din cadrul Direcţiei Generale Educaţie a municipiului Chişinău, Elena Vorotneac şi coordonatorul proiectului IDIS-Viitorul, Ana-Maria Veveriţă.

Coordonatorul proiectului Ana-Maria Veveriţă a făcut o prezentare a Programului. Programul bunelor practici ale autorităților publice locale este implementat de IDIS-Viitorul cu suportul Uniunii Europene și are ca scop eficientizarea guvernării locale. Avem un număr mare de participanți în program. În premieră, în acest an am identificat bune practici în Chișinău și îndemnăm autoritățile din municipiul Chișinău să participe și la edițiile viitoare. Avem autorități care au participat pentru prima oară, exemplu fiind autoritatea locală din satul Bravicea. În acest an, Autoritățile Publice Locale au participat la patru secțiuni: 1) Transparența autorităților publice locale; 2) Dezvoltarea locală prin implicarea comunitară; 3) Moștenirea cultural-istorică, resurse pentru revitalizarea comunității (Patrimoniul cultural-istoric al comunităților) și 4) Servicii publice de calitate în sprijinul comunității. În fiecare an avem secțiuni diferite”, a menționat Ana-Maria Veveriță.

Primarul satului Bravicea, Alexei Zatic, care a participat pentru a doua oară în cadrul programului bunelor practici ale IDIS-Viitorul, a punctat importanța implicării autorităților publice locale în cadrul acestui proiect: “În anul 2008 am participat în program cu un proiect de renovare a gimnaziului din Bravicea. Acum am participat cu proiectul de editare a unui ziar local – Curierul de Bravicea. Circa 60 de persoane au fost instruite în arta jurnalismului. Am ajuns la ediția cu numărul 16 a ziarului, care este citit de către 2500 de locuitori. Mulțumesc Consiliului Local, Gimnaziului și cetățenilor care sunt implicați în editarea informației și a comunicării transparente în ceea ce privește activitatea primăriei.”

La secțiunea Dezvoltarea locală prin implicarea comunitară au devenit laureați doi participanți, atât administrația locală din satul Selemet, cât și cea de la Sipoteni. Șeful Serviciului Pompieri şi Salvatori Voluntari din satul Sipoteni, șef al Secției Situației Excepționale Dubăsari, Vasile Zaharia a menționat importanța implicării voluntariatului în dezvoltarea comunităților locale: “Crearea acestui proiect de a realiza un serviciu de voluntari pentru a lupta cu situațiile de urgență este o idee mai veche în Sipoteni. Am primit în 2015 o donație din Austria cu echipament pentru voluntarii situațiilor excepționale, dar și recomandări de a crea acest post de voluntari. Serviciul Salvatori și Pompieri din Sipoteni are patru grupe (copii 10-14 ani, juniori 14-18 ani, grupul voluntarilor salvatori, din care face parte și primarul și corpul primăriei, cetățenii și grupul consilierilor, preotul și alte persoane care sunt mereu aproape). În Republica Moldova poți schimba lucruri doar dacă te implici. Posturile de voluntari și Serviciul pentru Situații Excepționale sunt forța primară până la sosirea militarilor profesioniști. Scopul Guvernului a fost reducerea la maxim a timpului de intervenție pentru a salva persoane și lucruri de valoare până la sosirea echipelor de intervenție profesionale.”

Șefa de secţie din cadrul Direcţiei Generale Educaţie a municipiului Chişinău, Elena Vorotneac s-a referit la secțiunea a treia a programului, Moștenirea cultural-istorică, resurse pentru revitalizarea comunității, Municipiul Chișinău fiind menționat la acest capitol în cadrul proiectului: “Am fost surprinși că munca noastră pentru concursul național “Scrisoare mamei!” a fost apreciată. Am avut peste 2500 de copii participanți cu creații literare. Totul a început de la o idee care an de an s-a dezvoltat. Acest rezultat se datorează implicării elevilor, copiilor, Platformei Socrate, Academiei de Științe, s-a implicat și mass-media. După trei ani am luat o pauză, dar am primit foarte multe scrisori de a reveni, de a continua realizarea concursului. Avem scrisori de la copii pline de recunoștință, unele sunt cutremurătoare, în care copii ne vorbesc despre dispariția părinților ori despre faptul că au fost părăsiți de mamă. Lucrăm la îngrijirea limbii române, descoperim tinere talente. Optăm ca aceste scrisori să fie expediate în format electronic, astfel învățăm tinerii să lucreze la computer. Premiile concursului nu sunt deloc de neglijat, sunt patru categorii de premii și două sute de mențiuni.”

Coordonatorul proiectului IDIS-Viitorul, Ana-Maria Veveriţă a concluzionat că regiunea Centru a fost una dintre cele mai active în program, cu multe exemple de succes de bune practici. Reprezentanta IDIS-Viitorul s-a referit și la tradiția unor administrații publice locale de a participa în program în fiecare an. Totodată, reprezentanta IDIS a salutat participarea în premieră a unor autorități locale recomandând tuturor APL să participe și în anii viitori. 

Imprimare