Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în parteneriat cu Programul Comunitatea Mea au organizat la 24 august conferința online: „Discuții privind Metodologia de calculare și stabilire a tarifelor pentru serviciul de gestionare a deșeurilor din Republica Moldova.”

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a menționat că ghidul metodologic este la etapa de elaborare și urmează a fi îmbunătățit. Viorel Furdui a îndemnat primarii să fie activi, astfel încât autorii studiului să cunoască mai bine care sunt necesitățile comunităților noastre.

Potrivit expertului Programului Comunitatea Mea Giorgi Kobaladze, studiul a fost efectuat având la bază practicile și principiile internaționale, inclusiv din țările Uniunii Europene și ale Parteneriatului Estic.

Expertul Eugen Camenșcic a prezentat tezele principale din ghidul metodologic, punând accent pe costurile operaționale de gestionare a deșeurilor, principiile de stabilire a tarifelor, planificarea și acoperirea financiară a serviciilor de gestionare a deșeurilor, contabilizarea costurilor, etc. Potrivit normelor legale, APL are competența de a stabili mărimea taxei locale pentru salubrizare și tarifele pentru serviciile de gestionare a deșeurilor, pe parcursul evenimentului primarilor fiindu-le prezentat setul de instrumente la calcularea tarifelor pentru gestionarea deșeurilor locale.

Organizatorii evenimentului au subliniat faptul că tariful trebuie adaptat în funcție de particularitățile fiecărei comunități. Pentru ca cheltuielile să poată fi suportate de către majoritatea cetățenilor, una dintre soluțiile pentru a reduce costurile ar fi cooperarea între primăriile dintr-o anumită regiune în gestionarea acestui serviciu.

Primarii au prezentat practica lor în crearea și gestionarea acestui serviciu, majoritatea vorbitorilor menționând că a fost nevoie de ani pentru a convinge de ce este nevoie ca cetățenii să plătească pentru a avea localități salubre. O altă problemă expusă de primari este că în majoritatea localităților tarifele pentru serviciul de gestionare a deșeurilor nu acoperă cheltuielile necesare. Un alt impediment în buna organizare și funcționare a acestui serviciu este centralizarea datelor statistice privind numărul populației. De asemenea, s-a vorbit despre necesitatea de a organiza consultări publice privind procedura de achitare pentru gestionarea deșeurilor.

Reprezentanta Programului Comunitatea Mea Ludmila Ungureanu a specificat că în baza celor expuse de aleșii locali, metodologia de calculare și stabilire a tarifelor pentru serviciul de gestionare a deșeurilor din Republica Moldova va fi completată. Totodată, se vor organiza și alte dezbateri, după care actul va fi prezentat pentru revizuire Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al RM.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare