A treia ediție a Forumului  „Cooperarea descentralizată Franța-Moldova și dezvoltarea locală a avut loc la 4 și 5 octombrie, la Chișinău și Coșnița, Dubăsari. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Franței la Chișinău, Congresul Autorităților Locale din Moldova, Agenția Universitară a Francofoniei, Consiliul raional Dubăsari și a reunit reprezentanți ai APL din ambele state, ai APC, dar și ai mediului universitar. Obiectivul principal a fost de a consolida relațiile dintre aleșii locali din cele două state prin identificarea noilor modalități de cooperare.

În cadrul evenimentului au fost scoase în evidență avantajele teritoriilor inteligente în mediul rural și condițiile în care pot fi dezvoltate între APL din cele două țări a proiectelor de parteneriat ce au drept scop valorificarea fiecărui teritoriu. O atenție deosebită a fost acordată utilizării tehnologiilor informaționale și de comunicare ca instrumente ale politicilor de dezvoltare durabilă. Totodată,  inițiatorii proiectelor de cooperare în curs de desfășurare au prezentat modalitățile în care acestea sunt implementate și au venit cu unele sugestii.

Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Excelența Sa Pascal Le Deunff a declarat în debutul evenimentului că își dorește parteneriate solide și durabile între participanții la Forum, dialogul, cooperarea și schimbul de experiență fiind pași importanți în dezvoltarea relațiilor dintre cele două state.

Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț, vicepreședinte al CALM a menționat că de-a lungul timpului CALM a dovedit a fi un bun partener al APC, dar și al colegilor externi. „CALM este asociația ce unește și ține grămăjoară primarii și salutăm inițiativa de a aduce elementul smart în comunitățile noastre. Constantin Cojocaru a reiterat faptul că și obiectivul CALM este descentralizarea. „Sunt convins că aducerea cât mai aproape de cetățean a tehnologiilor informaționale va facilita calea noastră spre integrarea europeană.

Potrivit președintelui raionului Dubăsari, vicepreședinte al CALM Grigore Policinschi, orice eveniment ce implică actorii locali, centrali,  dar și cei din UE în vederea susținerii RM la capitolul descentralizare este foarte important. „Descentralizarea administrativă trebuie să aibă ca rezultat promovarea tehnologiilor informaționale în teritoriu, a transparenței, pentru ca cetățenii să cunoască și să se implice în procesul decizional. Este necesar ca noi să ne dezvoltăm după principiile Consiliului Europei, ale Congresului Puterilor Locale și Regionale, promovând democrația locală, descentralizarea administrativă și organizarea de servicii calitative la nivel local. Pentru aceasta nu trebuie să inventăm nimic, este nevoie doar ca să implementăm practica pe care o au țările UE.

Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia, vicepreședintele CALM a fost prezent și la primele două ediții ale Conferinței. „Particip la ședințele Congresului Puterilor Locale de la Strasbourg, am vizitat mai multe primării și cred că avem mult de învățat de la colegii din Franța. Am avut recent un expert din Germania, altul din SUA și mereu descopăr noi aspecte pe care nu le-am cunoscut. De multe ori e vorba de niște principii pe care noi nu le-am însușit, cum ar fi relațiile APL cu mediul de afaceri, cu cetățenii, anume în contextul economiei veritabile de piață.

Gheorghe Răileanu a specificat faptul că primăria Cimișlia a aplicat în vederea creării unui site destinat dezvoltării turismului. „Mă gândeam să nu participăm, deoarece proiectul este în valoare de 2-3 mii de euro, o sumă foarte mică, iar procedura de concurs este foarte sofisticată.

Potrivit președintelui Asociației franceze „Oraș-internet, profesorul universitar Emmanuel Eveno, toate proiectele implementate la nivel locale se bazează mai mult pe activism civic, iar internetul reprezintă instrumentul prin care acestea sunt dezvoltate.

Alexei Busuioc, primar de Capaclia, Cantemir a venit la Forum pentru a se asigura că lucrurile au o continuitate, că Ambasada Franței ne ajută în drumul nostru spre o democrație cât mai veritabilă. „În Capaclia de 17 ani lucrăm cu colegii din Franța, am renovat școala și grădinița, în fiecare an am implementat proiecte cu care ne mândrim, doar că fără sprijinul Ambasadei Franței, este vorba de relații personale pe care le-am stabilit în perioada în care am locuit în această țară.

Valentina Carastan, primarul localității Slobozia Mare, Cahul a fost de părere că un teritoriu inteligent trebuie în primul rând să fie democratic și descentralizat. „Altfel vom avea puțină inteligență. Putem să instruim oamenii, dar rezultatele vor întârzia atât timp cât nu vom dezvolta localitatea din toate punctele de vedere.

Rodica Cucereanu, primar de Crihana Veche, raionul Cahul a menționat că localitatea sa deja a stabilit unele relații de cooperare cu orașul Sadone, iar obiectivul este de a dezvolta parteneriate între instituțiile publice. „E foarte greu să elaborezi proiecte atunci când nu cunoști foarte bine partenerii, iată de ce acum încercăm să consolidăm relațiile cu colegii noștri din Franța.

Aurica Urâtu, primarul satului Ustia, raionul Dubăsari a participat anul trecut în cadrul proiectului lansat de Ambasada Franței în Republica Moldova „Cooperare descentralizată Franța-Moldova. A câștigat și a mers la stagiune în Franța pentru o perioadă de trei săptămâni. „Anul acesta am depus un proiect de dezvoltare a turismului, deoarece în Franța am fost impresionată  de felul în care sunt utilizate teritoriile pentru a atrage cât mai mulți turiști, dar și de profitul pe care îl au locuitorii comunelor în urma dezvoltării acestei ramuri.

Rodica Rusu, primar de Telița, Anenii Noi  își dorește să preia din experiența localităților franceze în ceea ce privește amenajarea rutelor turistice, în promovarea zonelor turistice și a patrimoniului. „Sunt foarte creativi la producerea pliantelor, a indicatoarelor. Pentru început sperăm să câștigăm proiectul nu prea mare pe care l-am depus, iar după aceasta să elaborăm proiecte mai ambițioase.

Vicepreședintele Asociației Primarilor Rurali din Franța, Guy Clua și-a manifestat disponibilitatea de a transmite colegilor primari din experiența acumulată și de a fi la dispoziția APL din Republica Moldova în vederea colaborării multidimensionale.

Departamentul de Comunicare al CALM






















Imprimare