Miercuri, 9 februarie, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au organizat consultări la proiectul Regulamentului privind gestionarea mijloacelor financiare alocate în Fondul pentru Dezvoltare Regională și Locală. La eveniment au participat circa 130 de primari, reprezentanți ai APL, dar și ai ministerului de resort.

Secretarul de stat Ana Mardare a făcut o prezentare a Regulamentului, a măsurilor de finanțare și domeniilor de intervenție.

Aleșii locali au solicitat responsabililor de elaborarea Regulamentului să includă în document prevederi ce ar oferi autorităților locale oportunitatea de a obține finanțare pentru reparația drumurilor locale și pentru elaborarea planurilor urbanistice a localităților rurale, fără de care nu vor putea fi făcute intervenții în infrastructura locală.

Reprezentanții APL  au considerat necesară și includerea expresă a prevederii ce ar oferi posibilitatea finanțării obiectelor din domeniul culturii și sportului/tineretului.

Problema finanțării orașelor/municipiilor, centrelor raionale și a municipiilor Chișinău și Bălți a fost un alt subiect abordat de CALM.

Totodată, aleșii locali au fost de părere că este necesar de a exclude posibilitățile de discriminare a loclităților mici, după numărul de populație. Ei au motivat că sensul și scopul  componentei dezvoltare locală/rurală este de a susține dezvoltarea localităților mici, mai ales că localitățile mici, de regulă, necesită și cer finanțare pentru proiecte de amploare mai mică. În acest sens, s-a propus excluderea criteriului ce stabilește numărul populației sau de redus impactul său în procesul de selectare.

O altă propenere a fost ca termenul de executare a lucrărilor/implementare a proiectelor să fie calculat din momentul semnării și până în momentul executării proiectului. Argumentul aleșilor locali a fost că respectând toate procedurile (licitații, concurs, perioada rece a anului când nu pot fi realizate lucrări etc.), este foarte complicat de executat un proiect de investiții capitale pe parcursul unui an bugetar/calendaristic.

De asemenea, reprezentanții autorităților publice locale au fost de părere că reprezentativitatea APL/CALM în cadrul Consiliului Fondului trebuie extinsă în baza principiului PARITĂȚII. Acest lucru se dorește pentru a evita orice suspiciuni privind lipsa de obiectivitate, subiectivizm, neincredere și politizare. În context, s-a considerat necesar de mărit  numărul reprezentanților APL în cadrul Consiliul Fondului cu, cel puțin: până la 5, delegați de CALM, care să reprezinte municipii, orașe, comune/sate și experti ai CALM. În acest sens s-a propus elaboraarea și agrearea în regim de urgență a unui amendament la Legea Dezvoltării Regionale, care urmează a fi adoptată în lectura a doua.

Reprezentantul din UTA Găgăuzia a vorbit despre necesitatea includerii în Regulament a prevederilor ce ar garanta finanțarea contribuțiilor în cazul proiectelor câștigate de primării în cadrul concursurilor lansate de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. „În UTA Găgăuzia există această practică și credem că ar trebui extinsă la nivelul întregii rebublici”, a specificat Anatolii Talmaci.

Primarul orașului Rezina Simion Tatarov a constatat că este necesar de a realiza descentralizarea financiară, astfel încât aleșii locali să nu mai depindă de banii distribuiți de autoritățile centrale, dar să-și dezvolte localitățile în funcție de  capacitățile de care dispun.

Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au anunțat aleșii locali că vor face unele rectificari la Regulamentul privind gestionarea mijloacelor financiare alocate în Fondul pentru Dezvoltare Regională și Locală.

În baza celor discutate în cadrul ședinței din 9 februarie, CALM va elabora un Aviz oficial cu propuneri pe care le va expedia Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Imprimare