Republica Moldova – o istorie de succes a implicării diasporei în dezvoltarea locală

În perioada 13-14 iunie 2022 la Rabat, Maroc s-a desfășurat a doua reuniune a Consiliului Programului  Global OIM-PNUD pentru Contribuția Migrației la Dezvoltarea Durabilă, la care au participat reprezentanții a 11 țări.

Implicarea diasporei este unul dintre pilonii de bază ai Programului și fiecare dintre cele 11 țări participante la eveniment este sprijinită să construiască relații de lungă durată cu diaspora lor pentru a promova dezvoltarea durabilă.

În cadrul evenimentului experta CALM Cătălina Scorțescu a prezentat experiența Moldovei de implicare a diasporei în dezvoltarea locală, anume activitatea Serviciul Migrație și Dezvoltare Locală a CALM și a Școlii Asociațiilor de Băștinași.

Cu sprijinul proiectului Migrație și Dezvoltare Locală al PNUD, Congresul Autorităților Locale din Moldova a înființat în 2018 Serviciul Migrație și Dezvoltare Locală, care are ca obiectiv general susținerea și consolidarea capacităților APL pentru îmbunătățirea serviciilor locale de bază, prin implicarea continuă a diasporei în dezvoltarea locală durabilă, în baza unor parteneriate între autoritățile publice locale și băștinașii plecați peste hotare.

Școala Asociațiilor de Băștinași, gestionată de CALM, este o inițiativă inovativă, pe care APL o utilizează pentru a crea relații de durată și reciproc avantajoase cu diaspora lor, astfel ca remitențele să fie canalizate spre îmbunătățirea serviciilor locale și dezvoltarea economică locală, inclusiv dezvoltarea de noi sectoare economice și crearea de noi locuri de muncă.

Istoria de succes a Republicii Moldova de implicare a diasporei în dezvoltarea locală a fost apreciată de reprezentanții țărilor participante la reuniunea Consiliului Programului  Global OIM-PNUD pentru Contribuția Migrației la Dezvoltarea Durabilă, astfel că aceste bune practici urmează a fi diseminate și colegilor din alte state, care se confruntă cu probleme similare în domeniul migrației, diasporei și dezvoltării.

Participarea la acest eveniment a fost posibilă grație suportului Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) în Moldova.

Imprimare