Prim-ministrul Natalia Gavriliță susține ca la moment autoritățile din Republica Moldova se gândesc la implementarea unei reforme administrative care va ajuta la dezvoltarea localităților. Însă, la moment aceștia încă analizează situația și la cel mai scurt timp vor veni cu un concept de reforma administrativa atât la nivel central cât și la nivel local, pentru a oferi cetățenilor cele mai bune servicii. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii În PROfunzime.

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „Intr-adevar este un grad de independenta, dar este vorba si despre consolidarea capacitatilor. Noi cunoastem ca se pot atrage capacitati mai bune. Se pot atrage specialisti mai buni in administratia publica locala, acolo unde sunt comunitati mai mari, acolo unde putem oferi salarii pentru servicii care se ofera unui grup mai mare de cetateni si aici exista un concept  de amalgamare voluntara primariilor asa cum s-a facut in alte tari. Deocamdata nu au fost prea multi doritori sa faca aceasta amalgamare voluntara si de aceea lucram la un mecanism de incurajare care ar stimulii pe care ii poate oferi Guvernul central pentru crearea unor comunitati mai mari. Putem sa zicem ca sa oferim salarii mai mari , acolo unde sunt comunitati mai mari. Putem sa orientam anumite investitii ale statului spre comunitati mai mari. Noi vedem cum se dezvolta orasele, de exemplu in Moldova si vedem ca acolo unde orasele au capacitati mai bune se intampla si sa castige proiecte de invenstitie, proiecte de apa si canalizare, statii de epurare, drumuri si asa mai departe.”

Intrebata daca acuala guvernare se gandeste la schimbari majore in administratia locala, prim-ministrul a spus ca la moment autoritatile nu au un raspuns negativ si ca curand vor veni cu un concept de reforma administrativa.

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „Nu am raspuns negativ la tot ce am zis. Am spus ca facem analiza. Acum suntem intr-o etapa unde finalizam aceasta analiza si in cel mai scurt timp vom veni cu un concept de reforma administrativa atat la nivel central cat si la nivel local si aici este vorba nu despre reformarea teritoriala administrativa, este vorba despre cum stabilim competentele si fluxurile financiare intre guvernul central si local in asa fel ca sa oferim cele mai bune servicii cetatenilor.”

Totodata, Natalia Gavrilita a mai adaugat ca la moment autoritatile vor mentine anumite servicii pe teritoriile cu care s-au obisnuit cetatenii, pentru a nu afecta accesibilitatea serviciilor.

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: Oamenii s-au obisnuit cu raioanele cu localitatile lor si vor sa acceseze servicii mai aproape de ei si noi vom mentine anumite servicii pe teritoriile cu care s-au obisnuit. Aici merge vorba si de transport, servicii de notariat. Deci, oamenii s-au obisnuit cu o anumita notarietate. Noi, vom veni cu anumite modificari care pe deoparte sa ofere servicii mai bune cetatenilor, pe de alta parte sa nu afecteze accesibilitatea acestor servicii sau distanta pe care trebuie sa o calatoreasca. Sunt multe aspecte care pot fi imbunatatite. Este bine cunoscut faptul ca aceste consilii raionale, foarta multa lume crede ca trebuie sa fie revizuite  competentele sa fie revizuita modul de luare a deciziilor . Deci vom veni cu anumite idei care trebuie sa le discutam impreuna cu autoritatile publice locale, impreuna cu toata societatea si sa mergem pe aceasta cale ca aceasta reforma sa fie una sustenabila si sa ne amintim deja care sunt consecintele atunci cand se fac anumite schimbari care nu sunt acceptate de societate si pe urma se revine. Dar cel mai bine este sa alegem o cale si sa ramanem pe ea.”

Распечатать