Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a organizat pentru membrii săi cursul de instruire cu genericul „Inițierea în scrierea de proiecte.  Evenimentul a avut loc la 27 noiembrie curent și a întrunit primari, responsabili de scrierea proiectelor și atragerea de fonduri, dar și alte categorii de funcționari din cadrul administrației publice locale.  

Participanții la seminar au constatat că asemenea evenimente nu se fac la nivelul întregii republici, deși sunt foarte utile pentru funcționarii din cadrul APL.

 Coordonatorii de programe din cadrul CALM Irina Luncașu și Alexandru Osadci au prezentat oportunitățile de finanțare disponibile pentru APL, cele mai multe fiind din partea Uniunii Europene.

Expertul CALM Victoria Matveev a explicat care sunt modalitățile de scriere a unui proiect, cum se alcătuiește o cere de finanțare, cum se formulează scopul și obiectivele proiectului, cum elaborăm bugetul, etc.

Potrivit Victoriei Matveev, evenimentul este important atât pentru primari, cât și pentru ceilalți funcționari din cadrul primăriilor deoarece, din păcate, primăriile nu au posibilitatea să angajeze persoane responsabile de scrierea proiectelor și atragerea fondurilor iar aleșii locali sunt puși în situația de le elabora sau de a delega aceste atribuții altor persoane. „Din cele 40 de persoane prezente la eveniment, doar trei persoane sunt responsabile de scrierea de proiecte și acelea sunt din localitățile urbane. De asemenea, au acumulat experiență în acest domeniu primarii care sunt nevoiți să identifice modalități de a aduce investiții. CALM își propune să întărească capacitățile APL în acest domeniu.

Coordonatorul de programe în cadrul CALM Alexandru Osadci a afirmat că se planifică desfășurarea mai multor asemenea evenimente pentru membrii CALM, urmează a fi definitivat și planul de acțiuni privind crearea Rețelei acestei categorii de profesioniști din cadrul APL.  „Instruirile sunt destul de importante, iar astăzi ne-am convins că foarte puțini oameni au experiență în scrierea proiectelor. Cunoaștem că fluxul de personal este mare în APL și în aceste condiții avem nevoie de mai multe instruiri de bază, nu mai vorbim de cele mai sofisticate.

În altă ordine de idei, Alexandru Osadci a declarat că la nivelul Uniunii Europene CALM promovează ajustarea anumitor politici de dezvoltare. „Avem și succese în acest domeniu, grație partenerilor noștri de la Bruxelles – APL-urilor din toată Europa și asociațiile lor, accentele în politicile de dezvoltare ale UE au fost revizuite.

Valentin Cebotari, primar la al patrulea mandat în satului Târnova, Dondușeni a confirmat că există lipsă de capacități de a scrie proiecte cu respectarea cerințelor cerute de finanțatori, lipsește și personalul specializat în acest domeniu. „Ne conducem de Legea 688 din 2003, acolo este indicat numărul strict de personal care activează în primării. Nimeni nu are în fișa de post atribuții precum scrierea de proiecte, iar pe angajați trebuie să-i motivezi financiar. Despre CALM primarul a spus că unor politicieni nu le place această asociație pentru că nu se supune politic. „Sunt de la formarea CALM și prin intermediul acestei organizații ni se deschid ochii la multe lucruri.

Pavel Codreanu, primar la al doilea mandat în satul Ruseștii Noi, Ialoveni  a menționat că finanțele de care dispun autoritățile locale nu ajung pentru a realiza ceea ce își doresc oamenii. „Avem noroc de Uniunea Europeană, de finanțatorii externi care ajută Republica Moldova, trebuie doar să nu fim leneși și să aplicăm pentru finanțări. Sunt proiecte care trebuie scrise în altă limbă, la unele este nevoie de contribuția considerabilă a localității, dar oricum le mulțumim finanțatorilor pentru că au grijă de noi. Despre CALM, Pavel Codreanu a menționat că aceasta este unica organizație a primarilor. „Noi venim aici pentru că are cine ne asculta. Acești oameni de la CALM au intuiție sau monitorizează lucrul nostru, pentru că întotdeauna vin cu sfaturile și propunerile de care avem nevoie. Nu am putut să nu vin la acest eveniment, deoarece este o temă foarte importantă pentru noi.

Liviu Ciubotaru, primarul comunei Ghiduleni, Rezina a venit la seminar fiind de părere că aleșii locali neafiliați politic se confruntă cu probleme la accesarea fondurilor din cadrul instituțiilor statului, astfel unica șansă pentru a dezvolta comunitatea este scrierea proiectelor.

Ludmila Colesnic, primarul satului Mereni, Anenii Noi a afirmat că poți aduce proiecte în localitate dacă ai o echipă consolidată. „Nu este cel mai greu să scrii un proiect, importante sunt etapele ce urmează, iar pentru aceasta este nevoie de a atrage oamenii pentru a-l implementa cu succes. Problema noastră este migrația cadrelor.

Petru Cigoreanu, primar la al doilea mandat în satului Horești, Ialoveni a menționat că are noroc de directoarea Casei de Cultură care are experiență în scrierea de proiecte și ajută autoritățile locale în această privință.

 Coordonatorul de programe în cadrul CALM Irina Luncașu a menționat că acesta este al doilea seminar organizat de CALM pentru funcționarii APL din acest domeniu. „Suntem în procesul de creare a Rețelei CALM pentru responsabilii de scriere de proiecte și atragere de fonduri din cadrul APL, ne dorim să elaborăm și un ghid cu tematici concrete ce ar ușura povara acestor funcționari.

Serviciul de Comunicare al CALM
















Imprimare