În perioada 12-16 noiembrie curent, în localitatea Scheia din județul Suceava, România a avut loc sesiunea cu tematica „Îmbunătățirea capacității profesionale a auditorilor interni care își desfășoară activitatea la nivelul administrației publice locale. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Finanțelor Publice din România și Direcția de audit public intern din cadrul Filialei Județene Iași a Asociației Comunelor din România (ACoR). 

La această sesiune au participat auditori interni din România, dar și din Republica Moldova, cursul fiind susținut de către experți din cadrul Ministerului Finanțelor Publice din România și experți austrieci. În România auditul intern este făcut în cadrul APL prin cooperare dintre APL, aceasta fiind și una dintre preocupările ACoR care are specialiști în acest domeniu.

Unul dintre reprezentanții Republicii Moldova la această sesiune Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița, Ștefan Vodă a fost surprins de modalitatea oferită de statul român pentru a executa auditul intern în APL. „Este o alternativă democratică și oferă foarte multă autonomie locală acestui element. Filialele locale ale ACoR-ului au statut de utilitate publică, iar documentele emise de ACoR sunt luate în considerare de către instituțiile statului, inclusiv de către Curtea de Conturi. Vă imaginați până la ce grad de autonomie locală a  ajuns APL din România?

Nicolae Tudoreanu a specificat faptul că de audit intern este nevoie pentru a identifica rezervele, dar și neajunsurile in activitatea APL: „Auditul intern poate preveni niște deficiențe în activitatea autoritarii locake, în domenii precum impozitarea obiectelor, proprietăților, inventarierii, cheltuirea banului public, calcularea salariilor, achizițiile publice, etc. Auditul intern intervine în calitate de un autocontrol  prealabil ,  astfel ca să reducă greșelile în activitatea APL,   să crească eficiența  activității administrative și utilizării  resurselor financiar-contabile patrimoniale, precum și să ferească APL și angajații săi  de sancțiuni și penalizări din partea  organelor  de control  ale statului.

În Republica Moldova este stabilită prin Lege obligativitatea efectuării auditului intern în toate instituțiile statului. Totuși, la nivel local acest serviciu este instituit în foarte puține autorități locale, printre acestea fiind Bălți și Chișinău.

Nicolae Tudoreanu a menționat că participarea la această sesiune a fost o experiență utilă, alesul local fiind finanțist de profesie și înțelegând pe deplin care este rolul auditului intern și cum poate fi acesta instituit. „Cred că ar trebui modificată legislația ca să declarăm CALM-ul instituție de utilitate publică, astfel încât să se țină cont de toate actele emise de această asociație. Ministerul Justiției ar urma să aibă un registru special unde să fie înregistrate asociațiile obștești care sunt declarate de utilitate publică. CALM nu își poate permite să întrețină o echipă de audit intern, nici nu cred că vom găsi cadre pentru fiecare primărie, dar metoda de cooperare ar fi destul de efectivă și în cazul nostru.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare