LOC DE DIALOG din 15 august 2016

Blocarea temporară a unor alocatii din bugetul de stat, pe anul 2016,  în bugetele locale va pune la mare încercare activitatea instituțiilor preșcolare și școlare. Este opinia exprimată de invitaţii emisiunii: „Loc de dialog”, de la Radio Moldova, care s-au referit la consecinţele aplicării deciziei Ministerului Finanțelor. La emisiune au participat: Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autoritălor Locale din Modova, Eugen Sălcuţan, primarul s. Mereni, r-nul Anenii-Noi, Nicolae Tudoreanu, primarul s. Feşteliţa, r-nul Ştefan Vodă

Potrivit directorului executiv CALM, Viorel Furdui, autorităţile locale déjà au fost informate despre faptul că transferurile cu destinație specială și cele cu destinație generală vor fi blocate parţial: „Referitor la transferurile cu destinație generală, va fi afectată activitatea APL la general, deoarece vizează plata salariilor și întreținerea funcționarilor din cadrul APL. În opinia noastră, modul cum se dorește să se economisească bani pe spatele APL, în esență este profund ilegal și încalcă o sumedenie de acte normative de rang național și internațional (prelungirea termenului Strategiei descentralizării, reforma administrației publice) precum și încalcă principiile autonomiei locale și descentralizării. Aceste acțiuni contrazic foarte mult activitatea Guvernului din ultima perioadă, când practic de la toate tribunele auzim angajamente pentru  reforma APL  și  că autonomia locală este importantă și o respectă.

La rândul său, Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița Ștefan Vodă, opinează că o instrucţiune din partea unui minister nu este mai presus decât documentul financiar principal al statului: „ Părerea mea este că, cu regret, participăm la un proces care încă odată justifică faptul că RM nu este condusă după legislație, dar după niște scrisori și instrucțiuni elaborate de fel de fel de ministere și direcții. Şi-au asumat documentul politic – legea bugetului de stat, nu cu mult timp în urmă. Cine a fost responsabil de estimarea bazei de venituri de la Ministerul Finanțelor? Documentul politic asumat cu atâtea discuții în Parlament este  ireal pentru ei?! Și adică o instrucțiune a Ministerului Finanțelor să fie mai presus decât legea bugetului? Este o rușine pentru cei care încearcă să pună legea bugetului mai prejos decît o scrisoare a ministerului finanțelor.

În continuare, Viorel Furdui a subliniat necesitatea unor transformări în abordarea preocupărilor APL: „Este clar că administrația centrală nu mai poate funcționa cum funcționează în prezent. Nu în zădar, acum se discută despre reforma administrației publice centrale și noi salutăm acest lucru. Deoarece iese că mâna dreaptă nu știe ce face mâna stângă. Fiecare Minister își are un domeniu și crede că este cel mai important domeniu și se conduce doar de legile sale fără să țină cont că mai sunt și alte domenii. Dar domeniu APL, descentralizării, autonomiei locale, este unul transversal de care toți trebuie să țină cont”.

Ideea a fost susţinută şi de un alt invitat al emisiunii, Eugen Sălcuțan, primar de Mereni, Anenii Noi, care a relevat că: ”Trebuie de luptat, de deschis ochii oamenilor de fapt, poate și unor guvernanți. Noi avem guvernanți care votează și nici nuștiu ce votează. Toți declară că apreciază intenția de descentralizare, iar până la urmă observăm acțiunile lor de fapt sunt contrare promisiunilor.

Invitaţii s-au referit şi la importanța foii de parcurs semnată la data de 7 iulie 2016, de CALM, Guvern și Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. În acest sens, Viorel Furdui a specificat: ”Pentru prima data la semnarea acestui document au participat și reprezentanții autorităților locale (document semnat de către doamna Tatiana Badan, primar de Selemet, președinte CALM). Acest document reprezintă în esență o constatare a restanțelor în domeniul descentralizării și autonomiei locale, recunoscute de către Guvern și Consiliul Europei. Principala restanță este în domeniul descentralizării financiare. Ca termen este indicat anume sfârșitul anului 2016. Imaginați-vă, în asa condiții, cum putem părea țară serioasă în situaţia în care noi semnăm și promitem partenerilor noștri de dezvoltare că vom urma calea cea bună, iar pe de altă parte, prin astfel de acțiuni, încercăm practic să diminuăm lucrul acesta.

 

Amintim că, Ministerul Finanţelor a efectuat blocarea temporară a unor alocatii aprobate in bugetul de stat pe anul 2016, care constituie suma de 200 mil. lei, ceea ce reprezintă circa 2,5% din suma totală a transferurilor aprobată în bugetul de stat pentru cele locale. Blocarea alocaţiilor, la termenul scadent, urmeaza fie a fi retrasa de Minister, fie a fi confirmată de Parlament prin ajustarea bugetului anual în cadrul efectuării unui exerciţiu legislativ.

Imprimare