La începutul lunii mai 2015 Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a devenit membru al Asociației Europene pentru Democrație Locală (ALDA), o organizație non-guvernamentală dedicată promovării bunei guvernări și participării cetățenilor în procesul de dezvoltare la nivel local. ALDA se concentrează pe activități care facilitează cooperarea între autoritățile locale și societatea civilă. Înființată la inițiativa Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei, ALDA operează din 1999 în Uniunea Europeană și în vecinătatea sa.

Cu această ocazie, reprezentantul CALM a participat la Adunarea Generală ALDA și evenimentele conexe.

Adunarea Generală anuală a ALDA a avut loc pe 9 mai 2015 la Podgorica, Muntenegru. Ziua Europei a fost cea mai indicată pentru a reuni membrii ALDA, parteneri și prietenii, și pentru a sărbători aniversarea a 15 ani ai Asociației.

Dl Oriano Otočan, președintele ALDA, a deschis oficial evenimentul, urmat de discursul doamnei Barbara Toce, vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, și dl Vladimir Rajcic, șef departament  economic și suport pentru afaceri din orașul Podgorica.

Dl Kerim Medjedovic, Delegat al Agenției de Dezvoltare Locală Muntenegru, a prezidat adunarea. Membrii ALDA au discutat și aprobat o varietate de subiecte, inclusiv noile priorități strategice, care vor ghida activitățile Asociației în următorii ani.

Adunarea Generală a fost, de asemenea, ocazia de a prezenta rezultatele proiectului TOPSA PATRAS, condus de doamna Chrissa Geraga, coordonatorul proiectului din partea municipalității Patras, Grecia.

Câștigătorul bursei Gianfranco Martini 2015 a fost anunțat  Dl Vedran Ðublabić, PhD, profesor Asistent la Facultatea de Drept a Universității din Zagreb, pentru proiectul său de cercetare AUTORITĂȚILE LOCALE ȘI DEMOCRAȚIA ÎN BALCANII DE VEST: 25 DE ANI. Studiu privind administrația publică locală și democrația locală .

Evenimentul a fost urmat de Conferința Capitalizare și relansare, sărbătorirea a 15 ani de la înființarea ALDA și livrarea certificatelor membrilor noi ai ALDA.

În cadrul Adunării Generale ALDA și evenimentele conexe, un rol fundamental a fost jucat de proiectul LADDER.

Pe 6 si 7 mai, 26 de parteneri și 20 de asociații ai proiectului LADDER – Autoritățile locale ca promotori ai Învățământului pentru dezvoltare și sporirea conștientizării – sau întâlnit la Podgorica, Muntenegru, pentru a lucra asupra primei sesiuni de monitorizarea a proiectului, coordonat de Nikos Gamouras, managerul de proiect ALDA, cu sprijinul doamnei Monica Dimitriu, expert INOVA + din România, care a moderat sesiunea. Sesiunea de monitorizare a inclus, de asemenea, împărtășirea experienței proiectului Coaliția Locală pentru Dezvoltare Comunitară, coordonat de Dna Stanka Parać, Coordonatorul Programelor Regionale ALDA. CALM este asociat în proiectul LADDER care are ca scop de a spori implicarea autorităților locale în politicile UE privind educația pentru dezvoltare și sporirea conștientizării (DEAR), cu referire specială la zona din vecinătate.

Pe 8 mai, a avut loc prima reuniune a Grupului de lucru LADDER pentru Europa de Sud-est. Reuniunea a oferit oportunitatea de a organiza o primă întâlnire între organizațiile membre ale acestei direcții geografice a proiectului, de a face schimb cu privire la prioritățile și temele de lucru, pentru a promova rolul autorităților locale în politicile DEAR, precum și pentru a sprijini cooperarea cu organizațiile societății civile. Lucrul va fi urmărit online, în timp ce următoarea reuniune a proiectului LADDER este prevăzută pe 5 iunie, la Bruxelles, în cadrul demarării oficiale a proiectului.




Imprimare