Primarii intră în forță în 2015 și promit să se pregătească pentru câștigarea alegerilor locale. După cinci mandate de primar în satul de baștină Zberoaia, raionul Nisporeni, Nadia Darie încearcă acum să ajute administrațiile locale în calitate de expert la Congresul Autorităților Locale. Nadia Darie îi ajută pe primari să facă vocea lor mult mai auzită.

Europa Liberă: Ce ne puteți spune despre anul 2014? Cum a fost el pentru dumneavoastră, cei care reprezentați guvernarea locală?

Nadia Darie: „Sunt şi unele lucruri care deja au progresat, dar şi lucruri care urmează a fi îndeplinite, de exemplu Legea privind finanţele publice locale cu atâta scârţ a fost, în sfârșit, acceptată.”

Europa Liberă: Şi chiar pilotată.

Nadia Darie: „Pilotată în patru raioane. Pilotarea a arătat succes.”

Europa Liberă: Deci, a trebuit să insistaţi ca să obţineţi această descentralizare a finanţelor?

Nadia Darie: „Sigur. Foarte mult s-a muncit la capitolul acesta. Şi ne-am convins că suntem pe calea cea dreaptă. Fiindcă exemplul celor patru raioane ne-a arătat că anume aceasta este calea corectă.”

Europa Liberă: Şi s-a dezlegat mâna primarilor, aşa cum se preconiza?

Nadia Darie: „De la 1 ianuarie 2015 primarii deja vor activa după noua Lege a finanţelor publice locale.”

Europa Liberă: Chiar de la colegii dumneavoastră am auzit că e bine pentru o parte dintre primării. Pentru altă parte, unde sunt sate mici, vor fi şi probleme, nemulţumiri din partea cetăţenilor.

Nadia Darie: „Nu cred că vor fi nemulţumiri din partea cetăţenilor, cât unele păreri de rău din partea primarilor. Fiindcă într-adevăr cunoaştem cazuri când o primărie mică acumulează destul de bine la buget, are agenţi economici. Desigur că pentru asemenea primării nu este prea benefică schimbarea, dar dintre acestea sunt destul de puţine, celelalte au doar de câştigat.”

Europa Liberă: Am auzit şi constatări precum că ar fi fost poate bine ca în paralel să se revină la reforma teritorial-administrativă, ca să puteţi împăca şi capra, şi varza.

Nadia Darie: „Nu pot zice la sigur că vor avea loc asemenea transformări, se discută diferite variante. Din discuţii cu primarii, unii care au număr foarte mic de populaţie, sunt primării şi cu 600, și 700, și cu 420 de locuitori, primarii aceştia deja stau, într-un fel, şi aşteaptă ca să fie comasaţi cu altă primărie, fiindcă ei știu că nu au viitor. Vom vedea ce va fi, nu CALM-ul hotărăşte aceste probleme. Am auzit şi eu unii funcţionari, politicieni, dar şi finanţatori că ar fi cu mult mai posibilă implementarea Legii finanţelor publice locale, dacă ar fi făcută o reformă teritorial-administrativă.”

Europa Liberă: Doamnă Darie, se schimbă faţa comunităţii? Cine este implicat ca să se dezvolte şi satul?

Nadia Darie: „În primul rând primarul.”

Europa Liberă: Primarul şi statul? Sau doar primarul?

Nadia Darie: „Primarul de unul singur nu poate face transformările. Cunoaştem realitatea, bugetele pe care le au primăriile nu sunt atât de mari pentru a putea transforma radical imaginea localităţii. Însă primarii nu stau cu mâinile în sân, ei valorifică banii primiţi şi de le finanţatori, în permanenţă sunt în căutare de proiecte şi lucrul acesta le reuşeşte. Am putea să aducem foarte multe exemple când primarii sunt preocupaţi de valorificarea banilor obţinuţi.”

Europa Liberă: Dacă nu ar exista această asistenţă financiară din exterior, satul şi-ar schimba imaginea?

Nadia Darie: „E foarte greu de spus. Dacă nu ar exista finanţarea din exterior, cred că satele noastre mult timp ar bate pasul pe loc fiindcă marea majoritate a proiectelor sunt venite din exterior.”

Europa Liberă: Am auzit experţi din Germania, din Franţa care au vizitat Republica Moldova şi spuneau că diferenţa dintre satul de aici şi un sat european ar fi cam, în mediu, de 50-60 de ani.

Nadia Darie: „Cred că au dreptate. Vizitând Portugalia, Spania, Franţa, văzând satele de acolo credeam că sunt într-un oraş, dar era un sat mic. Ce fel de sat

De multe ori spun că aş vrea să fiu primar într-un sat de acesta…

mic, dacă acolo şi drumurile de câmp sunt pietruite? Satele sunt foarte frumoase. De multe ori spun că aş vrea să fiu primar într-un sat de acesta, unde sunt flori la margine de gard, peste tot, nu vezi vaci păscând. Dar nu putem învinui cetăţenii noştri, fiindcă acestea sunt condiţiile.

Cu toate că am observat foarte multe localităţi cu străzi înverzite, cu flori, oamenii devin mai grijulii, vitele sunt duse la cireadă pe drumuri mai lăturate, oamenii devin mai atenţi. Cred că foarte mult depinde și de stăpânul localităţii, de primar, de consilieri, de activul localităţii. Cu lumea trebuie permanent de lucrat, de cultivat simţul, suflul civilizaţiei, aşa cum e în ţările civilizate. Nici acolo nu s-au născut cu sate modernizate.”

Europa Liberă: Vorbim de sate fără oameni pentru că lumea aptă de muncă a lăsat satul, baştina şi a plecat în căutarea unei bucăţi de pâine în străinătate. Cine a rămas la ţară ca să pună umărul, ca să ajungă satele moldovenești să fie comparabile cu cele din Occident?

Nadia Darie: „Va fi o perioadă când se opreşte totul în loc fiindcă majoritatea celor apţi de muncă şi care pot contribui cu mintea şi braţele sunt plecaţi. Dar eu văd şi altă latură a monedei, când ei agonisesc bani, se întorc şi deschid afaceri acasă. Desigur că aceştia sunt foarte puţini, majoritatea mai întâi fac reparaţie la casă, îşi procură automobil, după cum zic ei, se pun în rând cu lumea şi după aceea se gândesc şi la altceva.

Pe de o parte ei au dreptate, fiindcă în condiţiile în care au trăit până acum, nu zic mizere, dar văzând stilul european de viaţă, nu se pot obişnui deja cu ceea ce au şi caută să se modernizeze. În sate, în majoritate, au rămas bătrânii, cei care nu pot şi nu au posibilitate să plece, o parte din tineret. Dar din generaţia de mijloc care poate munci, majoritatea sunt plecaţi.

Discutând cu unii primari, îmi spun că în localitățile conduse de ei trebuie să numeri câteva case ca să găseşti pe cineva rămas în sat: sau ambii părinţi sunt plecaţi, sau unul e plecat şi altul a rămas, foarte puţină lume a rămas la sat. Cred că aceasta este o perioadă când toţi se avântă, până la urmă oamenii se vor stabili şi la noi se vor deschide locuri de muncă. Nu poate să stea totul pe loc atâţia ani.”

Europa Liberă: Doamnă Darie, dumneavoastră aţi deţinut cinci mandate de primar la Zberoaia, Nisporeni. Felul cum se implica cetăţeanul în actul decizional pe când eraţi dumneavoastră în fruntea localităţii şi felul cum înţelege el acum această implicare se deosebeşte?

Nadia Darie: „Este o diferenţă foarte mare.”

Europa Liberă: S-a schimbat mentalitatea în bine?

Nadia Darie: „Pe de o parte, da, oamenii privesc altfel lucrurile. Dar pe de altă parte, în sat rămânând cetăţeni neputincioşi, care nu se prea pot implica, primăriilor, consiliilor le vine foarte greu să lucreze. Să încerci acum să faci ceva, când atâta lume este plecată, e cu mult mai greu. Chiar şi proiectele se câştigă acum cu mult mai greu, fiindcă sunt proiecte regionale, proiecte mari europene, pe care foarte greu le câştigi. Pe atunci erau multe proiecte mici, pe o perioadă mai scurtă de timp şi se vedea repede rezultatul, pe când acum este cu mult mai greu. Dar totuşi văd că primarii se obişnuiesc, încep să se deprindă cu cerinţele de astăzi şi se descurcă destul de bine.”

Europa Liberă: Aţi încercat să le spuneţi celor de la putere că guvernarea locală ar fi de importanţă naţională. Au conştientizat cei de sus că administraţia locală e de mare importanţă?

Nadia Darie: „Congresul Autorităţilor Locale dintotdeauna a ţinut să accentueze lucrul acesta fiindcă într-adevăr este o guvernare locală şi consilierii sunt parlamentarii locali. Dacă nu există legătură între centru şi cei de la talpa pământului, atunci despre ce progres vrem să vorbim?”

Europa Liberă: Interacţionează interesele celor două puteri, locală şi centrală?

Nadia Darie: „În ultimul timp guvernanţi au început să ţină cont de părerea primarilor şi acum Congresul Autorităţilor Locale este solicitat de a da un aviz la proiectele de lege, la hotărârile de guvern. Acuma într-adevăr este satisfăcătoare relaţia aceasta. Cred că depinde şi la cine te duci, şi din care partid faci parte, încă mai persistă mult coloritul politic.”

Europa Liberă: Deci, şi această politizare se răsfrânge asupra activităţii administraţiei publice locale?

Nadia Darie: „Foarte mult se răsfrânge. Va trece şi aceasta, fiindcă nu e normal să selectăm oamenii după culoarea politică şi să purtăm haine de culoarea partidului.”

Europa Liberă: În anul 2015 urmează să aibă loc alegerile locale. Unde va fi mai mult concentrată atenţia administraţiei publice locale? Pe aceste alegeri sau pe rezolvarea problemelor comunităţii? Sau, iarăşi, promisiunea va fi pusă în capul mesei şi va rămâne la discreţia alegătorului să facă această alegere?

Nadia Darie: „Alegerile locale întotdeauna s-au deosebit de alegerile parlamentare. Dacă la scrutinele parlamentare cetăţenii aleg mai mult partidul, se uită cine e la conducerea partidului, cine sunt membrii partidului, la alegerile locale întotdeauna se ţine cont de persoana care candidează.”

Europa Liberă: Se constată că nu chiar peste tot în fruntea localităţilor stau adevăraţii gospodari…

Nadia Darie: „Dacă partidele politice nu s-ar implica atât de masiv în campania electorală la nivel local şi ar lăsa cetăţenii să aleagă singuri, ar fi o alegere corectă şi legitimă. Dar ştim că în multe cazuri se implică şi nimeresc şi oameni întâmplători. Ce să facem, dacă populaţia consideră că acesta este mai potrivit şi îl alege?”

Europa Liberă: Dar apar necazuri acolo unde primarul nu e omul potrivit la locul potrivit?

Nadia Darie: „Desigur că apar probleme şi au de suferit cetăţenii. Cunosc câteva exemple în republică când primarii singuri nu au vrut să ajungă la finalul mandatului şi şi-au dat demisia, văzând că este destul de greu să activezi în calitate de primar, cerinţele sunt mari, cetăţenii nu se prea implică şi nu este atât de strălucită această funcţie. Au renunţat câţiva, dar majoritatea luptă, deşi salariul nu este pe potrivă, totuşi ceva te ţine acolo.”

Europa Liberă: În fruntea localităţii?

Nadia Darie: „Da. Acum puţin s-a ridicat salariu, dar când lucram eu era un salariu foarte mic, probleme erau o sumedenie.”

Europa Liberă: Dar de cinci ori tot aţi vrut să rămâneţi în fotoliul de primar.

Nadia Darie: „Da. De fiecare dată, după fiecare mandat, îmi ziceam: „Gata, acesta este ultimul mandat. Mai mult nu candidez”. Şi ce credeţi? Ajungând la sfârşit, mă gândeam că am două proiecte începute, al treilea l-am depus, finanţatorii au încredere şi poate şi din ruşine faţă de oameni şi localitate rămâneam în continuare, ca în 2011 să-mi ajungă curaj şi să renunţ, să nu mai vreau să candidez.”

Europa Liberă: Ce sfat aveţi pentru alegători? Pentru cine trebuie să-şi dea votul la aceste alegeri locale? Care e portretul robot al celui care trebuie să se afle în fruntea localităţii?

Nadia Darie: „Cetăţeanul este liber să aleagă pe cine doreşte. Dar ar fi foarte bine să aibă calităţi de conducător, să poată administra, să fie un bun gospodar, un bun pedagog, psiholog. În funcţia de primar trebuie să ai răbdare, să fii

În funcţia de primar trebuie să ai răbdare, să fii calm, să ştii să-l povăţuieşti pe cetăţean…

calm, să ştii să-l povăţuieşti pe cetăţean, că nu întotdeauna ai posibilitatea să-i dai un ajutor, fiindcă venind la primărie toți aşteaptă să le dai ceva, să îi ajuţi cu ceva. Pe când eram primar, de multe ori cetățenii veneau şi se adresau, şi nu aveam cu ce să ajut de la primărie.

Atunci întrebam: „Dumneavoastră, dacă aţi fi în locul meu, cum aţi proceda?”. Se uitau la mine şi ziceau: „Mulţumesc măcar că m-aţi ascultat”. Este foarte important ca cetăţeanul, venind la primărie, să găsească persoana care să-l asculte, să-i înţeleagă păsul. Și nişte studii n-ar strica să aibă primarul, în sat sunt şi învăţători, şi alţi specialişti cu studii superioare, şi primarul care nu are o pregătire corespunzătoare, nimerind în funcţie, se simte incomod.”

Europa Liberă: Ce aşteptaţi de la anul 2015?

 

Nadia Darie: „Sănătate pentru toată lumea, prosperitate, ca într-adevăr guvernanţii să se întoarcă cu faţa către popor, către sate, să existe legătura directă şi să ţină sfat cu poporul. Fiindcă cunoscând realitatea la faţa locului, poţi evita unele greşeli. Un an bun, rodnic. Primarilor succese în toate şi să câştige alegerile în 2015 toţi cei care sunt destoinici, care merită.”

Imprimare