Unul dintre cele mai importante obiective ale Asociației Comunelor din România (ACoR) este consolidarea relațiilor de cooperare dintre autoritățile administrației publice locale din România și Republica Moldova. În acest scop, Asociația Comunelor din România și Congresul Autorităților Locale din Moldova au constituit, în anul 2013, Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM), entitate fără personalitate juridică.

Asociația Comunelor din România, a demarat, în luna mai 2021, procedurile pentru a obține personalitatea juridică a CALRRM.

De-a lungul timpului, rezultatele colaborării dintre cele două asociații s-au concretizat prin realizarea a peste 100 de înfrățiri între unitățile administrativ-teritoriale din cele două state, cât și prin implicarea autorităților locale din Republica Moldova în cadrul unor proiecte ale ACoR, finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Un exemplu concret în acest sens îl reprezintă proiectul „Îmbunătățirea accesului și calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”, finanțat prin Granturile Norvegiene, ce prevede o serie de activități ce presupun diseminarea bunelor practici din România în domenii ca etică și transparență, incompatibilități și conflicte de interese în rândul reprezentanților autorităților locale din Republica Moldova.

Astfel, dna Elena GRIȚCO, reprezentantul municipiului Bălți, Republica Moldova, face parte din echipa de formatori a proiectului, devenind formator în luna februarie 2021, urmând a-i instrui pe reprezentanții autorităților locale din țara sa în cele 4 domenii ale proiectului.

Alegerea municipiului Bălți nu este întâmplătoare; această localitate a obținut, de patru ori consecutiv, titlul de „Cea mai transparentă localitate din Republica Moldova”, motiv pentru care Asociația Comunelor din România dorește să recompenseze, în semn de apreciere, pe primarul municipiului Bălți, domnul Renato USATÎI, precum și pe alți reprezentanți ai autorităților locale din Moldova care, care alături de municipiul Bălți, au fost recunoscute în ultimii ani drept cele mai transparente APL din Republica Moldova conform unor studii independente. Printre acestea, pot fi menționate: municipiul Chișinău, orașul Fălești, satul Peresecina, satul Varnița etc. (http://viitorul.org/files/library/Raport%20transparenta%20APL%20final.pdf).

Schimbul de bune practici dintre reprezentanții autorităților locale din România și Republica Moldova este unul deosebit de important pentru ambele părți, astfel încât integritatea să devină un bun comun al acestora în beneficiul direct al cetățenilor.

În acest context de deschidere reciprocă, primarii din România și Republica Moldova vor participa, în toamnă, la lucrările Adunării generale a CALRRM, ce se vor desfășura la Sibiu, pentru a elabora o strategie și un plan de acțiuni comune, în vederea dezvoltării înfrățirilor între colectivitățile locale, precum și pentru a realiza un schimb de experiență în domeniul administrației publice locale în vederea atingerii standardelor unei administrații europene moderne.

Imprimare