Pentru primarul de Rogojeni, Șoldănești, Alexei Burlacu, Republica Moldova este ca o casă care pentru a fi construită, toți trebuie să-și suflece mâinile, un rol deosebit în acest proces revenindu-le aleșilor locali.

Ce proiecte implementați în localitatea Dvs.?

Alexei Burlacu: Prin intermediul IFAD ne propunem să dezvoltăm turismul rural. Restaurăm un muzeu și construim un pod care va facilita trecerea spre satul vechi. Urmează să construim o scenă de vară pentru a putea organiza spectacole în aer liber. Până la această prosteală politică noi am reușit mult mai multe lucruri să facem. În ultimul timp însă suntem tot mai dependenți de politic. Nu se transferă bani în bugetele locale din cauza politicului, se fac alegeri anticipate și banii iar pentru politic se duc, nu pentru dezvoltarea comunităților. Cu cât mai multe alegeri anticipate vom avea, cu atât mai multă stagnare va fi. Sunt primar din 2003 și de atunci foarte multe lucruri s-au schimbat. În acești ani Rogojeniul a fost gazificat, avem apă potabilă la robinet, s-au construit drumuri, a fost reparată grădinița. Toate aceste lucruri au devenit posibile deoarece a fost redeschisă primăria din localitate, dar și datorită finanțărilor europene și celor de stat. Gazificarea, asigurarea cu apă potabilă, reparația drumurilor, toate acestea sunt proiecte de stat și numai astfel am putut dezvolta localitățile. Datorită suportului Uniunii Europene, femeile noastre au învățat să țese covoare, să împletească etc. Astfel am creat un centru de artizanat și ne pregătim să întâlnim turiști. Cred că mai devreme sau mai târziu Republica Moldova se va dezvolta prin intermediul turismului. Și această ramură ar trebui să se regăsească în cadrul unui proiect de stat. Dacă însă ne vom lăsa doar în grija primarilor și a câtorva oameni din localitate, sigur că nu se vor schimba prea multe.

Din ceea ce spuneți înțeleg că în cazul unei reforme radicale nu vom mai putea vorbi despre dezvoltarea localităților care vor rămâne fără primării?

Alexei Burlacu: Noi nu am avut primărie timp de șase ani și în această perioadă au fost distruse toate clădirile de menire socială. Nici nu aveam unde mă întoarce. Am adaptat o clădire pentru a putea deschide primăria. Satul era ca după război și am început să construim totul de la zero. Același lucru ne așteaptă dacă se va face o reformă negândită. Ce e mai simplu, să construiești o casă cu zece oameni sau una cu o sută de oameni? Primarii sunt oamenii care participă la această clacă de construcție a Republicii Moldova. Astăzi avem 898 de primari care contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova. Dacă vom rămâne doar cu 200 de primari înseamnă că statul nostru nu va avea cum să avanseze pe calea dezvoltării. Greșesc cei care cred că astfel se vor face economii de resurse. Poate alte soluții ar trebui să se găsească? De ce, de exemplu, în Șoldănești trebuie să fie și primăria Șoldănești, dar Consiliul raional Șoldănești? De ce trebuie să fie câte două administrații publice locale în aceeași localitate?

Din ceea ce spuneți rezultă că doar primarii pot să dezvolte localitățile noastre…

Alexei Burlacu: Corect. O altă persoană care să dezvolte un sat nu este. Primarul cu echipa sa face proiecte, le înaintează, încearcă se soluționeze problemele oamenilor din comunitate, organizează audieri publice, se consultă cu populația și astfel lucrurile se schimbă. Dar dacă dispare primăria, consilierii, funcționarii publici, atunci oamenii din acea comunitate cu cine rămân? Au închis deja multe școli. La noi a rămas doar școala-grădiniță pentru clasele I-IV, iar din sat a plecat lumea inteligentă și se resimte că comportamentul oamenilor nu mai este același, nu se mai vorbește frumos etc, încet-încet dispare educația.

Și atunci cum construim Republica Moldova având această realitate?

Alexei Burlacu: Primăriile trebuie să-și continue activitatea și să dezvolte localitățile. Se vor putea uni mai multe primării atunci când în sate vom avea apă, canalizare, iluminat stradal, drumuri etc. Dacă însă vom uni zece sărăcii vom obține o sărăcie și mai mare. Trebuie să facem claca până la capăt, să construim o casă frumoasă și apoi ne vom gândi la comasări.

Vă mulțumim!

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare