La data de 4 aprilie 2024, a avut loc ceremonia oficială de inaugurare a noii remize a Postului de Pompieri Voluntari din localitatea Sireți, raionul Strășeni. La eveniment a participat, Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, doamna Jana Costachi, conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, reprezentată de colonel Alexandru Oprea, Excelența sa ambasadorul Statelor Unite ale Americii Kent D. Logsdon, reprezentanți ai Agenției Statelor Unite pentru dezvoltarea internațională (USAID) Moldova, Solidarity Fund PL în Moldova, Programului Comunitatea MEA, dar și oficiali ai autorităților publice locale.

În discursul său, doamna Jana Costachi a menționat importanța dezvoltării posturilor voluntare de pompieri pentru siguranța comunităților rurale și a încurajat inițiativa voluntariatului în rândul pompierilor. De asemenea, oficialul a adus sincere mulțumiri partenerilor care au contribuit la implementarea acestui proiect. Totodată, a subliniat că Ministerul Afacerilor Interne în comun cu IGSU va oferi suportul necesar în instruirea voluntarilor, pentru ca aceștia să poată răspunde cât mai prompt la nevoile comunității.

Șeful Inspectoratului, colonel Alexandru Oprea a felicitat toți locuitorii comunității pentru aceste realizări, care vor contribui la reducerea riscurilor de dezastre și la sporirea siguranței cetățenilor. Totodată, oficialul a remarcat faptul ca la nivel național există 20 de posturi voluntare de pompieri, iar postul din localitatea Sireți este un exemplu pozitiv pentru alte comunități rurale.

Postul de pompieri voluntari a fost renovat în cadrul proiectului ,,Cooperarea comunitară pentru îmbunătățirea serviciului de pompieri în comunitățile Sireți și Roșcani” în cadrul Programului Comunitatea MEA. Renovarea postului comunitar a fost posibilă grație asistenței financiare din partea Agenției Statelor Unite pentru dezvoltarea internațională, Solidarity Fund PL în Moldova, Consiliului raional Strășeni și Primăriei Sireți, în sumă totală de 266 mii dolari.

Noua remiza a Postului de Pompieri Voluntari Sireți dispune de un spațiu special amenajat cu 4 boxe destinate pentru păstrarea tehnicii din dotare, dar și de mobilier pentru depozitarea echipamentului de intervenție. Postul este dotat cu o autospecială, echipament și utilaje de intervenție la incendii, dar și pentru alpinism.

De asemenea, în cadrul programului a fost extinsă rețeaua de hidranți la incendiu în zona de intervenție a postului comunitar. Astfel, au fost montați 15 hidranți exteriori, 11 în satul Sireți și 4 în localitatea Roșcani. Tot în cadrul proiectului au fost organizate cursuri de instruire pentru pompierii voluntari, care vor interveni de urgență în caz de incendii și situații excepționale, până la venirea pompierilor profesioniști.

La stație activează 12 pompieri voluntari, aleși din rândul localnicilor, care intervin în situații excepționale atât în localitatea Sireți cât și în localitatea Roșcani, deservind un număr de circa 7500 locuitori.

Imprimare