Amendamentele la legi trebuie să fie formulate corect, astfel încât businessul mic și APL să poată colabora normal. Este declarația făcută de directorul executiv CALM, Viorel Furdui, în cadrul  unor dezbateri publice organizate de Congresul Autorităților Locale din Moldova și Asociația Micului Business. Domnul Furdui a reiterat că, la elaborarea cadrului legal, autoritățile ar trebui să consulte de fiecare dată actorii implicați, astfel încât să fie evitate ambiguitățile și neînțelegerile.

Evenimentul a scos în prim-plan Reglementările sectorului micului business și relațiile acestuia cu APL. La discuții  au participat reprezentanți ai administrației publice locale, Ministerului Economiei, agenți economici, oameni de afaceri etc. Astfel, în debutul dezbaterilor, directorul executiv CALM, Viorel Furdui, a menționat că autoritățile locale sunt cele mai interesate în ceea ce privește susținerea micului business: ”Suntem interesați ca mediul de afaceri la nivel local să activeze bine, să se dezvolte și oamenii să aibă un loc de muncă, un venit cât de cât stabil. Dacă este asigurat un mediu de afaceri bun, au de câștigat toți, atât cetățenii, cât și bugetele locale. Și mediul de afaceri mic și mijlociu trebuie sa înțeleagă care sunt provocările APL. În fața primarilor stau sarcini foarte importante – să creeze condiții demne de trai și o infrastructură bună, care este în beneficiul localnicilor, dar și a oamenilor de afaceri.  Aceste relații, care suscită și dezbateri în contradictoriu, sunt, cu siguranță, un subiect sensibil, deloc univoc, pentru că nu exista poziții clare pe anumite aspecte. Este foarte bună această forma de discuții, deoarece aceasta este calea de a găsi soluții. Trebuie să discutăm , să scoatem în prim-plan toate temerile, să identificăm problemele. E un prim pas.

În cadrul discuțiilor, participanții au discutat, în mod prioritar, despre revizuirea Legii privind patenta de întreprinzător. Asta, în contextul în care, de la începutul anului 2017,  agenții economici nu vor mai putea activa în baza patentei..

Agenţii economici au solicitat autorităţilor ca până la sfârşitul anului curent să fie rezolvată problema deținătorilor de patentă, prin identificarea unei soluții acceptabile. Astfel, Asociația Micului Business a solicitat moratoriu pe 10 ani. 

Potrivit președintelui AMB, Eugen Roșcovan,  patenta simplifică relația dintre omul de afaceri și Autoritatea Publică Locală și aduce bani în avans în bugetul acesteia cu zero cheltuieli din partea APL.

Eleonora Ţurcanu, titulară de patentă din oraşul Căuşeni, a menţionat că, după eliminarea patentei, doar 1-2% dintre titularii de patentă vor reuşi să întemeieze întreprinderi individuale, restul vor rămâne fără surse de venit.

În context, Alexei Busuioc, primarul de Capaclia, Cantemir, a menţionat că activitatea titularilor de patentă aduce venituri în bugetul localităţii, dar acest domeniu are nevoie de mai multe clarificări ale regulilor de joc. La fel, e nevoie de revăzut textul documentului, deoarece, potrivit noilor prevederi, comercianţii vor plăti impozite doar în localitatea în care sunt înregistraţi, chiar dacă activează în mai multe localităţi: ”Nu voi accepta niciodată ca un comerciant să achite impozite în localitatea unde este înregistrat, dar să activeze în altă localitate, producând deşeuri, profitând de drumuri etc.

Potrivit autorităților centrale, mai multe activităţi au fost scoase treptat din regimul patentei de întreprinzător, iar patenta, care ar trebui să fie doar o treaptă iniţială în legalizarea afacerii, s-a transformat într-o formă de concurenţă neloială, ducând la nerespectarea drepturilor consumatorilor şi evaziune fiscală.

În replică, directorul executiv CALM, Viorel Furdui, a ținut să precizeze că, de multe ori, patentele sunt folosite ilegal, iar instituțiile de control trebuie să-și facă mai bine treaba, depistându-i pe cei care activează în economia tenebră.  

Autorităţilor locale, dar și agenţii economici și-au mai exprimat doleanța  ca activitatea grupului de lucru creat de Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe cu scopul de revizuirii Legii cu privire la patenta de întreprinzător să fie mai transparentă și mai eficientă.

La rândul său, reprezentantul Ministerului Economiei, Svetlana Ţurcanu, a menționat că amendamentele la lege au fost elaborate pentru a îmbunătăţi condiţiile de lucru pentru titularii de patente şi astfel ei vor avea mai puţine probleme în gestionarea afacerii: Proprietarii businessului mic vor achita 1% din venituri şi vor fi scutiţi de alte impozite. Acest lucru este avantajos atât pentru agenţii economici, cât şi pentru autorităţile locale. Banii vor ajunge în bugetul local. Agenţii economici nu vor mai trebui să adune multe documente şi apoi să meargă la autorităţile publice locale, ei vor trebui doar să informeze despre intenţiile lor. În ceea ce priveşte aparatele de casă, costul acestora va fi compensat de stat”. În context, directorul executiv CALM, Viorel Furdui, a sugerat autorităților centrale ca, înainte de a elabora legi, să consulte experții şi pe toți acei pe care îi vizează modificările. 

 Potrivit datelor Asociaţiei Micului Business, peste 18 mii de întreprinzători activează în bază de patentă.  

Imprimare