Suspendarea și arestarea unui primar în lipsa unei hotărâri judecătorești este o un abuz grav și reprezintă o încălcare a unui drept fundamental. Aceasta este una dintre constatările autorilor Rezoluției Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, în care  a fost examinată situația primarului suspendat al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, dar și altor aleși locali supuși intimidărilor. Congresul se declară preocupat de nerespectarea mai multor articole din Carta Europeană a autoguvernării locale. În context, Congresul Autorităților Locale și Regionale a constatat dreapaje importante de la spiritul și prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale, a decis monitorizarea mai atentă a situației din Republica Moldova și a cerut Comisiei de la Veneția să își exprime punctul de vedere cu privire la compatibilitatea cu principiile consituționale și generale ale dreptului a situației primarului Dorin Chirtoacă. Afirmația a fost făcută de către directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție, la Vocea Basarabiei.
 
Potrivit lui Viorel Furdui, Congresul va monitoriza foarte atent desfășurarea evenimentelor, atât în cazul lui Dorin Chirtoacă, dar și a altor aleși locali, inclusiv prin vizite de documentare sistematice din partea reprezentanților Consiliului Europei la Chișinău. De asemenea, la începutul anului viitor, o delegație oficială a Congresului va întreprinde o vizită amplă în Republica Moldova și va realiza un raport complex de monitorizare privind starea de lucruri în domeniul administrației publice locale, democrației locale, descentralizării, consolidării autonomiei locale, dar și implementării angajamente asumate pe parcursul anilor de către Republicii Moldova față de Consiliul Europei.
 
Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui a mai afirmat că starea lucrurilor devine  din ce în ce mai alarmantă și incertă.
„În 2016 a existat o bună comunicare între autoritățile statului și CALM. Am înregistrat niște progrese importante. Foaia de Parcurs a fost semnată de către Consiliul Europei, Guvern și CALM și așa apăreau multe perspective. Astfel,  la momentul respectiv, guvernarea a transmis semnale că a înțeles rolul administrației publice locale, dar și necesitatea implemetării reale a unor reforme menite să consolideze autonomia locală. Au fost realizări importante și mergeam în direcția corectă. Anul acesta lucrurile s-au schimbat și nu în bine. S-a făcut un pas mare în urmă, care riscă să demoleze toate realizările de până acum.  Avem impresia că toate angajamentele asumate de guvernare în domeniul descentralizării au fost uitate și se acumulează restanțe majore. Iar ceea ce se întâmplă în momentul de față este o enigmă totală: de parcă au fost schimbați în totalitate oamenii care se ocupau de domeniul dat și metodele folosite. In rezultat: cu regret, constatăm că reformele în domeniul descentralizării au ajuns în impas, iar pe domeniul presiunilor asupra aleșilor locali, cazul Republicii Moldova a revenit pe agenda instituțiilor Consiliului Europei într-un context extrem de negativ. Credem că factorii de decizie trebuie să analizeze profund ceea ce se întâmplă, să se întrebe cum și de ce s-a ajuns până aici. De ce de la o țară cu progrese importante, am ajuns să fim puși în rând cu țările, cu derapaje importante de la valorile și principiile Consililului Europei în domeniul democrației locale. Cum se întimplă că pe de o parte, Guvernul în frunte cu prim-ministru depune efort enorm in privința restabilirii imaginii și credibilității țării în raport cu partenerii strategici ale Republicii Moldova. Pe de altă parte, pe intern, anumite instituții/structuri/persoane acționează în contraidcție cu acest effort și admit derapaje serioase de la standardele europene în domeniu democrației și statului de drept. Aceasta este important, mai ales în contextul visitei de monitorizare exrem de importante anunțate din partea Consiliului Europei și elaborării în anul următor a unui raport de țară complex asupra situația democrației locale și modului de implementare a angajamentelor Republicii Moldova. Lucrurile mai pot fi îndreptate, însă pentru aceasta este necesar de a restabili dialogul între toți actorii interesați pentru a găsi soluții potrivite.  
 
Viorel Furdui a mai spus că după raportul adoptat săptămâna trecută de Congresul Autorităților Locale și Regionale, cazul primarului mun. Chișinău și alte cazuri similare, vor fi urmărite cu o mai mare atenție din partea Consiliului Europei, consituind un subect permanent pe ordinea de zi a acestei insituții. De asemenea, aceast subiect va consitui un subiect și capitol separat în raportul general pe țară care va fi aprobat în anul următor.  
Imprimare