Primăriile din nordul Republicii Moldova riscă să rămână fără angajați. Salariile mici nu sunt deloc atractive, mai ales pentru tinerii de la sate, care tind spre urbe. Este și cazul primăriei din comuna Sărata-Veche, raionul Fălești.

„E catastrofal din punct de vedere că toți cetățenii pleacă, nu ai cu cine să faci niște lucrări simple”, susține Maria Galiț, primarul comunei Sărata Veche din raionul Fălești.

Primărița spune că vrea să ofere salarii mai mari angajaților, doar că legea nu-i permite.

„Nu cerem bani de la autoritățile centrale, dar cerem să ni se dezlege mâinile. Ca din venituri proprii, pe care le au autoritățile publice locale, să majorăm cât de cât. Nu poate o autoritate publică centrală să conducă o țară fără autoritate publică locală”, spune Maria Galiț.

Zinaida Caras are 61 de ani, 30 dintre care activează în primărie. În prezent, femeia ridică un salariu de doar 4000 de lei.

„O mie de lei din salariu o las deodată, când primesc facturile pentru serviciile comunale și mai departe îți trebuie o haină pe iarnă, un lemn, un cărbune. De multe ori ajungem că, iată, iată, numai le primim și le împărțim toate. Împrumutăm, când avem nevoie de o reparație sau uneori chiar de niște medicamente”, povestește Zinaida Caras, specialist pentru reglementarea proprietății regimului funciar, Primăria comunei Sărata Veche.

Femeia povestește că mulți tineri au trecut prin primărie, dar nimeni nu a ales să rămână să muncească aici, din cauza salariilor mici.

„Sunt tineri care au fost în cadrul primăriei și lucrau câteva luni și plecau, fiindcă, într-adevăr, ei socoteau că „ce fac eu pe o zi, eu n-am nici 100 de lei”. Toată viața eu am fost la strictul necesar, știți. Dar tineretului îi trebuie chiar și de o construcție, undeva trebuie să locuiască, copiii să-i dea la școală”, spune Zinaida Caras.

Deși este pensionară, nu poate să plece la odihna bine meritată, pentru că nu are cine o înlocui.

„Majoritatea preferă peste hotare. Pe aceștia care rămân aici parcă noi îi socotim puțin de patrioți. Mă uit, chiar și cei de seama mea pleacă peste hotare. Parcă, cum așa să las? Îmi cunosc meseria. Mi se pare, uite, am dare de seamă. Cum să las? Am aceea de făcut. Cum să las? Nu pot”, povestește femeia.

Salariile mici sunt o problemă și la primăria satului Răuțel. Tudor Istrati spune că îi este foarte greu să găsească specialiști gata să lucreze, uneori, și peste program, pentru un salariu de doar câteva mii de lei.

„După volumul de lucru care este pentru satul Răuțel, unde noi avem peste 4000 de locuitori, este un salariul mizer. Se lucrează și sâmbăta, se lucrează și duminica la noi. Ca specialiștii să fie specialiști, ei trebuie și remunerați”, susține Tudor Istrati, primarul satului Răuțel din raionul Fălești.

Cei mai rezistenți spun că tinerii specialiști nu fug din cauza lenii, ci din cauza că vor un salariu care să le ajungă nu doar pentru facturi.

„Timp de un an de zile la noi s-au schimbat 5 contabili-șefi și 4 contabili de rând. A venit o fetiță. „Da, bine, bravo!”. A intrat în esență. A lucrat cât a lucrat, a acumulat experiență și a plecat la o interprindere privată”, povestește Viorica Traciuc, secretara consiliului local Răuțel.

Tinerii spun că nu sunt gata să lucreze pentru 2 sau 4 mii de lei.

„Dacă îmi propun vreo cinci, șase, șapte mii de lei, poate da, mă mai gândesc, dar așa. În primărie și mai mult în teritoriu, și tot timpul implicată, și ocupată, cam cu salariu de trei mii de lei – nu prea”, susține Lucia Grițunic, asistentă socială de profesie.

„Dar ce să lucrezi acolo? Acolo n-ai ce lucra. Cu lucrul meu acolo n-am treabă. Dar ce e 3-4 mii acum, în timpul de față? În timpul de față nu-ți ajunge să trăiești cu 3-4 mii”, spune un sătean.

„Au alte alternative. Se duc în Europa. Vor un câștig decent, un trai decent. Știți, când e un celibatar, da, dar când e căsătorit, are familie?”, întreabă retoric un alt bărbat.

„Dar noi toți, practic, avem așa salarii, nu numai primăria, nu? Așa că eu cred că de ce să nu lucrăm cu salarii mai mari nu numai la primărie?”, spune Tatiana Hmeli, lucrător medical.

În nordul Republicii Moldova sunt 315 primării, dintre care 33 în raionul Fălești. În sate, salariile angajaților variază între 2 și 6 mii de lei. Doar primarul este remunerat, în medie cu 10 mii de lei.

Imprimare