De ce este nevoie ca să poți aduce standardele europene acasă, în comunitatea ta? Ce abordări și viziune sunt necesare pentru un edil ca cetățenii să se poată bucura din plin de asistența oferită de partenerii de dezvoltare. Un interviu la această temă cu primarul municipiului Strășeni, Valentina Casian.

Valentina Casian: „Proiectele salvează comunitățile și colaborarea, unitatea cetățenilor salvează comunitățile, pentru că un primar care spune că totul a realizat el de unul singur acela nu este primar. Totul ce se face în municipiul Strășeni, totul ce se realizează este cu sprijinul locuitorilor acestei comunități, pentru ce le mulțumesc din suflet, pentru că noi în ziua alegerilor ne-am propus un obiectiv și dacă cetățeanul ne-a ales, noi trebuie să ne ridicăm la înălțimea încrederii pe care ne-a acordat-o în această zi a alegerilor locale și pentru asta trebuie să muncim cot la cot cu ei împreună.”

Europa Liberă: Puneți preț pe cetățeni, dar și efortul financiar contează foarte mult și, mai ales, cum poți să convingi donatorii, finanțatorii ca să sponsorizeze, ca să ofere asistență pentru implementarea acestor proiecte. Cât de convingător trebuie să fii ca să obții încrederea celor care au bani?

Valentina Casian: „Da, încrederea, corect ați menționat. Autoritățile locale trebuie să se bucure de această încredere atât din partea cetățenilor, cât și din partea donatorilor. Dacă donatorul în primul proiect vede că ai avut o activitate corectă, dacă ai fost în conlucrare cu cetățeanul, pentru că în Strășeni nu există proiect care să se implementeze fără contribuția financiară a cetățenilor, deci ei se implică. Acum avem și un regulament aprobat, avem proiecte de bugetare participativă 50 la 50 – 50% din costul proiectului este din bugetul local, 50% este contribuția cetățeanului; celelalte proiecte din fonduri externe sunt cu contribuție de 10, de 15 la sută, până la 35 la sută. Avem proiecte implementate cu sprijinul Programului „Comunitatea mea”, finanțat de USAID, extinderea sistemului de canalizare, dar și infrastructura rutieră, și infrastructura educațională, pe toate le implementăm cu sprijinul cetățeanului.”

 

Toate proiectele le implementăm cu sprijinul cetățeanului…

Europa Liberă: Câți bani ați atras în mandatele pe care le aveți de primar?

Valentina Casian: „Nu pot să vă dau o cifră concretă acum, dar am avut ani când sursele atrase în comunitate au depășit bugetul anual, bugetul fiind de peste 50 de milioane lei. Acum bugetul este trecut de 50 milioane lei, avem unul din cele mai mari proiecte care se implementează din sursele bugetului local, e vorba de reparația sau renovarea porțiunii Centru, strada Ștefan cel Mare, un proiect care cuprinde alte opt subproiecte, pentru că toată infrastructura edilitară o trecem subteran, să nu mai fie fire afișate și alte rețele. De aceea ne propunem să facem acest sector să fie unul atractiv pentru comunitate, să fie unul care să ne reprezinte ca și comunitate, să fie unul comod și pentru cei din traficul rutier, dar și din cel pietonal, cu o zonă de agrement și cu tot necesarul ca să putem asigura siguranța cetățenilor.”

Europa Liberă: Suma estimativă nu ați spus-o, dar câte proiecte ați implementat?

Valentina Casian: „Depinde la care perioadă vă referiți. Acesta-i al treilea mandat, anterior am fost consilieră municipală…”

Europa Liberă: Deci, în 12 ani, câte proiecte ați implementat la Strășeni?

Valentina Casian: „Cred că trecem peste 100. Vorbim și de proiecte de infrastructură, și din domeniul culturii, și proiecte sociale, și educație, din toate domeniile și accentul s-a pus și pe dezvoltarea economică, fiindcă anume aici la Strășeni este unicul Centru educațional, unicul și primul în țară Colegiu de inginerie și s-a lansat cu sprijinul din partea donatorilor din Germania. Chiar recent am avut în vizită și președintele Germaniei și este un efort extraordinar al administratorului Zonei Economice Libere, Marin Ciobanu. A fost o colaborare foarte bună, chiar când am decis crearea Zonei Economice Libere subzona Strășeni, aici, în localitatea noastră, după care au urmat și Colegiul de inginerie, și Centrul educațional, și celelalte performanțe, pentru care le mulțumesc investitorilor și donatorilor pentru această încredere, fiindcă lor trebuie să le creezi această infrastructură, ei nu vin oriunde, trebuie să existe infrastructură și trebuie să existe această relație cooperantă între autoritate și investitor. Dacă nu există această relație, ei nu vin.”

Europa Liberă: Cât de mult contează transparența?

Valentina Casian: „Cred că cel mai mult.”

Europa Liberă: Transparența gestionării banilor, transparența a tot ceea ce vă puneți în gând, ca ulterior să devină faptă.

 

Cetățeanul prioritizează proiectele, domeniile, el se implică prin contribuție financiară…

Valentina Casian: „Exact. Transparența, chiar de la prima etapă, de la elaborarea bugetului pentru anul viitor și noi ne străduim și implicăm cetățenii și o parte din buget chiar să fie repartizată de către cetățeni și cumva îi stimulăm prin aceste proiecte, care anul acesta avem primele trei proiecte cu bugetare participativă, după cum am menționat, ei depun cerere de finanțare, prin dispoziția autorității locale se creează o comisie care evaluează toate aceste cereri cu documentele necesare, după care urmează și contribuția financiară a cetățenilor. Deci le permitem cetățenilor din acest puțin sau mic buget pe care îl avem să decidă ei care stradă trebuie să fie reparată, care proiect este prioritar, asta le propunem cetățenilor. Din toate obiectivele pe care le avem, cetățeanul prioritizează proiectele, cetățeanul prioritizează domeniile, el se implică prin contribuție financiară și el este inclus și în comitetul sau consiliul de monitorizare să verifice calitatea și volumul lucrărilor executate. Deci, eu îmi doresc cetățeanul să fie alături de mine oriunde și oricând.”

Europa Liberă: Dvs. exemplificați prin implicarea cetățeanului la nivel local, la nivel național această implicare e deosebită decât cea de la nivel local și dacă cumva are deja alergie lumea când aude despre nevoia promovării reformelor?

Valentina Casian: „E nevoie cei de la nivel central să vină în teren nu numai în campania electorală, ei trebuie mereu să fie prezenți, pentru că și primarii sunt de tot neamul, și primari sunt care apar și iese la legătură cu cetățeanul doar atunci când se apropie alegerile locale. Deci, mesajul pe care vreau să-l transmit e că, indiferent este autoritate centrală sau este autoritate locală, ei trebuie să fie cât mai aproape de cetățeni dacă își doresc ca cetățenii să aibă încredere în ei. Încrederea aceasta noi o obținem anume prin faptul că suntem apropiați și răspundem imediat la nevoia cetățeanului, crescând-o.”

Europa Liberă: Șansele promovării implementării reformelor sunt mari sau ezită cetățeanul atunci când e vorba despre felul cum înțelege el reforma?

Valentina Casian: „Cetățeanul niciodată nu va înțelege reforma dacă ea nu va fi explicată. Trebuie să existe acest dialog instituțional până la urmă, pe care noi încercăm să-l promovăm prin intermediul Congresului Autorităților Locale (CALM), un dialog instituțional între autoritățile locale și autoritățile centrale, pentru că degeaba adopți legi și hotărâri de guvern dacă ele nu se realizează și nu este impactul așteptat în comunitate. Cetățeanul își dorește nu legile de buzunar ale cuiva, cetățeanul își dorește să fie adoptată legislație în interesul lui, în interesul cetățeanului, își dorește serviciu public de calitate, își dorește infrastructură, până la urmă își dorește un trai decent aici, la el acasă.”

Europa Liberă: Dar pe lista priorităților, ce reforme ați pune Dvs.?

Valentina Casian: „Se discută despre reforma administrativ-teritorială.”

Europa Liberă: Cam de 10 ani se discută.

 

Până la urmă este vorba de un proces de descentralizare…

Valentina Casian: „De 10 ani se discută și noi ne dorim ca să existe această voință politică. Până la urmă este vorba de un proces de descentralizare, este vorba că acele resurse financiare care nu sunt valorificate așa cum ar trebui să fie, ele pot ajunge la cetățean, pot ajunge în infrastructura locală. Ele nu trebuie să fie irosite aiurea prin consiliile raionale și alte autorități și instituții care mai există. Deci, reforma este necesară, descentralizarea este necesară, nu trebuie să fie repartizate resursele financiare pe criterii politice. De altfel cum, dacă un primar nu are apartenență politică trebuie să sufere comunitatea? Nu este corect, noi trebuie să avem o abordare echivalentă față de toți cetățenii din întreaga țară.”

Europa Liberă: Dvs. ați amintit despre lipsa voinței politice, dar o reformă adevărată în administrația publică locală, descentralizare, reformă teritorial-administrativă pornește doar de sus sau și cei 898 de primari ar trebui să aibă o închipuire și o voință ca această reformă totuși să aibă sorți de izbândă?

Valentina Casian: „Exact. Depinde cum aduci acest mesaj autorităților locale, primarilor, pentru că au fost…”

Europa Liberă: Cine, cei de sus?

Valentina Casian: „Cei de sus sau cei care se ocupă de asta. Au fost mai multe opțiuni privind reforma administrativ-teritorială și atunci când se discuta că se va micșora numărul primăriilor de la circa 900 câte avem acum la 90 ori la 230, evident că era un șoc pentru fiecare primar și pentru comunități în întregime. Trebuie să fie aleasă soluția cea mai optimă și trebuie să fie consultată, ca să fie găsit acest consens pe ce cale să mergem, dar faptul că este necesară această reformă este evident.”

Europa Liberă: S-ar putea totuși un mare număr de primari să se opună acestei reforme, vă întreb și ca vicepreședinte al CALM-ului?

Valentina Casian: „Da, s-ar putea să se opună, pentru că mulți dintre ei se simt confortabil în fotoliul pe care îl ocupă, dar noi trebuie să facem o analiză și să vedem care ar fi varianta pe care trebuie să meargă țara noastră ca să fie banul public cheltuit judicios. Și evident că noi ne dorim, dacă să luăm ca exemplu Franța, și eu de fiecare dată spun că o localitate care rămâne fără primărie, fără grădiniță moare această localitate. Noi trebuie cumva să menținem și aceste instituții, dar și să dăm viață acestei comunități în continuare, nu avem dreptul moral să facem și să distrugem acest lucru. De aceea și spun că trebuie să lucreze experți în domeniul respectiv și împreună cu toți – și cei de la nivel local, și cei de la nivel central, și societatea civilă, și presa, cu toții absolut trebuie să ne implicăm ca să vedem pe care cale merge mai departe Republica Moldova.”

Europa Liberă: Unii experți spun că, dacă se pierde momentul acum, vin alte alegeri și atunci a mai trecut o perioadă de timp și nimic nu s-a întreprins.

Valentina Casian: „Da, eu am ascultat și mesajele actualei conduceri și până la momentul actual nu am văzut această dorință de a implementa asemenea reforme în țara noastră, vorbesc de reforma administrativ-teritorială.”

Europa Liberă: Dar de ce această ezitare pentru reforma teritorial-administrativă?

 

Indiferent de culoarea politică, noi trebuie să fim în slujba tuturor cetățenilor…

Valentina Casian: „Nu am explicație. Vedeți că primarii oricum sunt o pârghie pentru cei care astăzi administrează la nivel central și care dețin puterea, dar noi am fost aleși de cetățeni și, indiferent de culoarea politică, noi trebuie cumva să fim în slujba tuturor cetățenilor. Nu vreau astăzi să spun mai multe, poate că acum se discută și în curând pot apărea și alte idei, alte viziuni, de aceea noi suntem optimiști și suntem în așteptarea că această guvernare va veni cu acele schimbări pe care le așteptăm noi în calitate de autoritate executivă, dar care le așteaptă, până la urmă, cetățenii.”

Europa Liberă: Dar care alte reforme s-ar regăsi pe această agendă în ordinea priorităților?

Valentina Casian: „Prioritară este descentralizarea, dar evident că toate aceste reforme noi trebuie cumva să le privim în complex.”

Europa Liberă: A doua care ar fi?

Valentina Casian: „Reforma justiției. Reforma justiției nici nu că a doua, dar eu le-aș plasa pe toate pe un cântar, pentru că și atunci când vorbim de autonomie locală nu putem să vorbim doar de autonomie financiară, noi vorbim și de cea fiscală, și de cea patrimonială. Trebuie să privim aceste lucruri în complex. Nu putem să facem descentralizare dacă nu există reformă în justiție sau dacă nu există o altă reformă, atunci se rupe această legătură și trebuie să fie pus accentul pe toate direcțiile concomitent și să fie implementate aceste reforme în Republica Moldova.”

Imprimare