Zilele acestea a văzut lumina tiparului noul buletin informativ al CALM „Vocea Autorităților Locale.  Este o ediție aniversară, în care sunt prezentate rezultatele celor zece ani de activitate a Congresului Autorităților Locale din Moldova. Directorul executiv al CALM Viorel Furdui,  fostul director al IDIS Viitorul Igor Munteanu, foștii primari Ștefan Vlas, Elena Bodnarenco, Iurie Țap și Ion Stratulat  (unii dintre cei care au pus umărul la crearea CALM) își amintesc de contextul în care a apărut această asociație a aleșilor locali, dar și ce a reușit CALM  în tot acest deceniu de activitate (paginile 2-5).

Un alt subiect căruia i-am acordat o deosebită atenție este participarea unui grup de primari din Republica Moldova la sesiunea Adunării Generale a Asociației Comunelor din România. Evenimentul a avut loc în perioada 16-19 februarie la București, iar aleșii noștri locali au avut întrevederi cu colegii lor de peste Prut, cu președintele României Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și cu alți membri ai Guvernului de la București. Subiecte abordate în cadrul acestei întruniri, dar și o serie de interviuri cu primari de comune din România găsim la paginile 5-11.

Tot la începutul lunii februarie, primari de orașe din Republica Moldova au întreprins o vizită de lucru în orașul Gura Humorului, România. Astfel, aleșii noștri locali s-au întâlnit cu primari de orașe din România, dar și cu reprezentanți ai autorităților centrale de la București.  Despre acest eveniment sunt materialele de la paginile 11-13 ale noului număr al ziarului CALM.

Inițiativa Ministerului Finanțelor de a diminua și plafona nivelul taxelor locale a trezit îngrijorări în rândul membrilor CALM. În acest sens, CALM a elaborat și a expediat autorităților centrale mai multe adresări în care a atenționat despre riscurile la care vor fi expuse autoritățile locale și sărăcirea și mai mare a bugetelor locale, în cazul în care această inițiativă va fi aprobată. Tot la acest subiect, primarul municipiului Cahul Nicolae Dandiș atrage atenția asupra faptului că plafonarea taxelor locale va favoriza unele genuri de activitate cu cifrele de afaceri foarte mari, în detrimentul agenților economici mici. Vă anunțăm cu bucurie că după toate aceste luări de poziții, Guvernul nu a aprobat această inițiativă.

În contextul în care procurorul general Alexand Stoianoglo a recunoscut că în ultimii ani mai mulți activiști civici, avocați, oameni de afaceri și jurnaliști au fost persecutați ilegal, CALM a solicitat reevaluarea și reexaminarea  acuzațiilor și cauzelor penale deschise cu un substrat vădit politic în privința mai multor aleși locali. Despre acest subiect sunt materialele pe care le găsim la paginile 16-19.

Chiar dacă ziua de 8 martie am trăit-o fiind deja în plină pandemie, CALM a fost alături de femeile din administrația publică locală adresându-le un mesaj de felicitare. În acest număr al buletinului informativ descoperim câteva femei primar care și-au dedicat întreaga activitate colectivităților locale pe care le conduc.

La rubrica „Ai noști ca brazii vă invităm să-i cunoașteți pe aleșii locali: Serghei Anastasov, primarul municipiului Comrat; Stela Onuțu, primarul orașului Glodeni; Ludmila Ceaglîc, primar al satului Calfa, Anenii Noi; Valeriu Bandalac, primar de Limbenii Vechi, Glodeni; Ivan Plută, primar de Cobani, Glodeni; Victor Mutruc, primar de Egoreni, Soroca; Ilie Calistru, primar de Ciuciulea, Glodeni; Victor Drăgan, primar de Budăi, Telenești; Sergiu Cucu, primar de Chițcanii Vechi, Telenești; Maria Mihalcenco, primar de Pistruieni, Telenești; Iurie Radu, primar de Rădulenii Vechi, Florești; Veaceslav Tcaciuc, primar de Brânzenii Noi Telenești; Elena Neaga, primar de Bălășești, Sângerei; Tudor Țurcanu, primar de Ratuș, Telenești; Ivan Belciug, primarul orașului Dondușeni;  Ion Bîzu – primarul de Cârpești, Cantemir și Vasile Sârbu, primarul comunei Căzănești, Telenești.

Tot în acest număr aniversar Vă prezentăm cartea „CALM 2010-2020, PENTRU O DESCENTRALIZARE ȘI AUTONOMIE LOCALĂ REALĂ apărută cu prilejul împlinirii celor 10 ani de la crearea CALM.

Acestea, dar și alte subiecte le găsim în noul număr al ziarului CALM „Vocea Autorităților Publice Locale. Lectură plăcută!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Fișier:

Ziarul CALM „Vocea Autorităților Publice Locale

 

Imprimare