În s. Grozesti, raionul Nisporeni s-a derulat  evenimentul de  recepție  a lucrărilor de construcție a rețelelor de distribuție a apei. Aici au fost edificați 17 km de apeduct, grație suportului  financiar parțial din mijloacele Fondului Ecologic Național  ( 8,000,000 milioane lei).   
Lucrările se desfășoară în cadrul Proiectului “Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă din r. Prut în raionul Nisporeni: Primăriile Nisporeni, Vărzăreşti și Grozeşti, Republica Moldova” finanțat în formă de grant de către un grup multi-național de donatori din Uniunea Europeană, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Ministerul Mediului din Republica Moldova, Consiliul Raional Nisporeni și Primăriile Nisporeni, Vărzăreşti și Grozeşti. Suma totală a proiectului este de 14.5 milioane euro.

 Donatorii internaționali și naționaliEUR
1.    Comisia Europeana5,000,000
2.    Guvernul Austriei – Agenția Austriacă pentru Dezvoltare5,012,200
3.    Guvernul Elveției – Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare2,570,000
 Din partea Republicii Moldova 
4.    Ministerul Mediului – Fondul Ecologic Național al Republicii Moldova1,600,375
5.    Consiliul raional Nisporeni, Primăriile or. Nisporeni, comunele Grozeşti, Vărzăreşti399,625
 TOTAL14,582,200

foto112-768x1024
Obiectivul general al Proiectului este de a contribui la realizarea “Planului Național de Dezvoltare pentru 2008 – 2011” și „Strategiei privind alimentarea cu apă şi canalizare a localităţilor din Republica Moldova”, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr.662 din 13.06.2007.
Obiectivele specifice ale Proiectului sunt:
•De a oferi acces durabil la o apă potabilă suficientă și calitativă pentru populația în număr de 20,800 locuitori;
•De a crea o instituție capabilă să opereze, gestioneze și întrețină durabil infrastructura de apă, de a stabili o gestionare echilibrată a apei.
Perioada de implementare a proiectului este stabilită începând cu luna august 2012 și cu finalizare în luna  iulie 2016.
imagesVolumele lucrărilor: Construcția prizei de apa, 3 stații de pompare, stația de tratare, 3 rezervoare pentru Nisporeni, Vărzărești si Grozești, precum si 80 km rețele de distribuție pentru Primăriile respective conform standardelor Uniunii Europene.
Cele mai importante lucrări: Instalarea conductei principale de 16.8 km finisată, precum și livrarea țevii și materialelor pentru conducta principală din Austria (parțial finanțate de către FEN, Ministerul Mediului RM). Rețelele de distribuție Grozești – 17 km (parțial finanțate de către FEN, Ministerul Mediului RM), Nisporeni și Vărzărești– 37 km. Lucrările la stațiile de pompare și tratare sunt în plină desfășurare.
Componentul instituțional: Îmbunătățirea sistemului organizațional, instalarea sistemului nou de contabilitate și facturare, elaborarea modelului de tarifare, conformarea cu legea 303 privind serviciul public de alimentare cu apă și canalizare, instruirea personalului financiar și tehnic al întreprinderii specializate ”Apă – Canal”.
În martie 2015 a fost fondată prima SA Apa Canal deținută de Primăriile implicate și Consiliul Raional Nisporeni. Compania nou fondată va începe activitatea odată cu lansarea sistemului nou de alimentare cu apă, care este planificată în aprilie, 2016.

 

Dina Roşca

Imprimare