Emisiunea radio

Despre problemele localităților și soluțiile pe care le propun primarii pentru soluționarea acestora a vorbit, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la postul de radio „Vocea Basarabiei, primarul de Selemet, președinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova Tatiana Badan.

Despre probleme și bariere….

– Localitățile din RM se confruntă la ora actuală cu mai multe probleme, decât cu realizări. Avem foarte puțină deschidere pentru proiectele investiționale. Majoritatea bugetelor primăriilor sunt austere. Noi, primarii, stăm mereu cu ochii asupra anunțurilor de granturi mici și încercăm să le câștigăm. Chiar dacă s-a produs o reformă în domeniul finanțelor publice locale, la a doua etapă a acesteia nu s-a făcut nimic. Baza fiscală nu a fost consolidată și astfel noi, APL, nu avem pârghii legale de a genera venituri și de a aduce mai multe proiecte cu finanțări în localitățile noastre. Cetățeanul consideră că primăria trebuie să le asigure acces la servicii și condiții mai bune de trai. Noi, cei din APL, le spunem că cunoaștem foarte bine care sunt problemele, doar că posibilitățile noastre sunt limitate. Există anumite Fonduri în RM, dar există și o politizare excesivă a acestora, nu întotdeauna acestea sunt repartizate după necesitate, de multe ori se alocă finanțări după criteriul politic. Noi ne dorim ca banii puțini care sunt în țară să fie gestionați după necesitate și conform principiului de durabilitate.

Despre reforme…

– Acum se vorbește de multe reforme, sigur că ele sunt necesare, doar că ele trebuie discutate cu cetățenii acestei țări. Să le explicăm de ce este nevoie de o reformă sau alta și să găsim împreună soluția cea mai bună. De multe ori însă acestea se fac foarte rapid, fără consultări, iar rezultatele lasă de dorit. Dacă vorbim de reforma în domeniul sănătății, mă întreb cum poți să ajungi într-o oră de la Selemet până la Hâncești, în condițiile în care calitatea drumurilor noastre lasă de dorit? Mai întâi trebuie să creăm infrastructura, alte condiții necesare și după aceasta să facem reforme, doar așa cetățeanul va putea avea toate posibilitățile de a beneficia de aceste servicii.

Despre programul Drumuri bune pentru Moldova…

– În raionul Cimișlia au fost consultate toate APL-urile privind acest program și despre drumurile prioritare din fiecare localitate ce ar necesita reparație. Noi am spus că în localitatea Selemet drumul de acces spre școală este într-o stare dezastruoasă. De 6-7 ani facem adresări către Guvern, către ministere, către diferite fonduri, am cheltuit circa 50 de mii de lei elaborând toată documentația tehnică privind reparația acestui drum. Pe timp de iarnă este foarte greu de ajuns la școală, de asigurat instituția cu cărbune, cu produse alimentare. Din păcate, nu s-a luat în calcul acest drum prioritar pentru localitatea noastră, s-a decis reparația altui drum. Regretăm faptul că vocea noastră nu a fost auzită. Costul drumului care duce spre școală este de circa 4 milioane de lei. Noi nu dispunem de această sumă, iar din Fondul Rutier vom primi al doilea an suma de 414 mii de lei. Vom fi insistenți și în continuare și sperăm că vom reuși să obținem finanțare pentru acest obiectiv. Scriem și proiecte, dar nu sunt atât de multe ce ar viza finanțarea drumurilor.

Despre descentralizare…

– Nu știu de ce s-a păstrat această gândire din trecut, precum că cineva ar trebui să ne rezolve problema localității. Trebuie să înțelegem cu toții că prin descentralizare și Guvernul va avea mai multe posibilități să se ocupe de politici, iar noi, APL, vom putea soluționa mai ușor problemele, în interesul cetățeanului. Atât timp cât nu există această descentralizare și nu sunt clar reglementate competențele care să fie asigurate și cu finanțare, noi nu vom putea schimba lucrurile. Din partea APL sunt foarte multe inițiative frumoase, demonstrând nu o singură dată că ele sunt capabile să implementeze diferite proiecte, doar că posibilitățile de a obține direct finanțările sunt limitate. Dacă acest lucru ar fi posibil, APL, împreună cu cetățenii ar decide care sunt problemele prioritare ce trebuie soluționate: facem apeduct, iluminat stradal, sau un drum de acces într-o regiune a satului? Deocamdată aceste lucruri nu se înțeleg. Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), prin dialogul pe care încercăm să-l restabilim (și parcă s-a urnit carul din loc), încercăm  să aducem acest mesaj către APC, atât prin exemple concrete, cât și să venim cu soluții. Uneori, dacă abordăm unele probleme, se consideră că criticăm pe cineva. Dar cine, dacă nu noi vom aduce în vizor problema, pentru că acestea sunt mai multe decât posibilitățile de a le soluționa. Să vă dau un exemplu: achizițiile publice sunt un proces bun și necesar, dar ni se permite să facem un contract direct doar în cazurile valorii de până la 10 mii. Dacă suma este mai mare, trebuie să facem contracte de valoare mică, apoi alte contracte, ș.a.m.d. În luna decembrie nu puteam valorifica o sumă de 200 de mii lei pentru iluminatul stradal. Aveam puțin timp la dispoziție, deoarece pentru procedura de achiziție procesul poate dura una-doua luni. Eram într-o situație foarte neplăcută și mă întrebam, de ce trebuie să ne stricăm la cap, dacă am fi putut, cel puțin să procurăm materialul necesar  pentru instalație. Iată de ce și pe acest segment este nevoie de dialog permanent cu APC, să vorbim despre aceste barierele care nu ne permit să fim mai operativi și mai eficienți.

Despre politici și acte normative…

– Politici există, există și acte normative, dar acestea nu întotdeauna ne oferă posibilitatea să ne mișcăm rapid. Nu o singură dată am spus că o virgulă poate schimba multe într-un act.

Despre efectele descentralizării…

– CALM a venit cu inițiativa de descentralizare a Fondului Rutier, iar rezultatele primului an de implementare ne-au demonstrat că ideea a fost reușită. Toate localitățile au primit bani reieșind din numărul populației. În localitatea mea am renovat un drum de acces spre cimitir, de aproape 600 de metri. Atât oamenii din Selemet, dar și din alte localități au început a discuta că totuși în țara aceasta ceva se face. De ce să nu continuăm acest proces? Cu cât mai multă descentralizare vom avea, cu atât serviciile vor fi mai aproape de cetățeni, vom avea posibilitatea să aducem mai multă schimbare. Pentru aceasta este nevoie de dialog cu APC, cu comisiile parlamentare. Fiind în Norvegia m-am mirat că acolo timp de 10 ani s-a discutat reforma administrativ-teritorială, nu au făcut-o peste noapte. Până la urmă ei nu au implementat-o, deoarece au făcut studii, au avut foarte multe discuții cu cetățenii și au constatat că serviciile sunt bine organizate și că această reformă nu este necesară.

Despre eșecul dezvoltării satelor…

– Acum se discută mult și despre reforma administrativ-teritorială, fără a încerca să se găsească de unde vine problema eșecului dezvoltării satelor noastre. Se consideră că sunt prea multe primării și se cheltuie prea mulți bani. Sunt de acord că avem și localități prea mici. Totodată, noi avem foarte multe probleme la nivel local și chiar crede cineva cu 5-7 specialiști se pot schimba multe lucruri? Practic nicio primărie nu are toți specialiștii necesari, nu sunt angajați responsabili de scrierea proiectelor, nici nu există o asemenea funcție. Nu cred că vom face mare economie dacă vom face această reformă, având ca prioritate doar reducerea numărului primăriilor. Să nu uităm că în consiliile raionale sunt angajate câte 60-70 de persoane. Totodată, e foarte greu să ții un specialist la primărie cu un salariu de 2000 de lei, acesta având și foarte multe responsabilități și atribuții. La ora actuală avem foarte multe probleme de ordin economic, social, bătrâni bolnavi, oameni apți de muncă care pleacă. În același timp, te doare sufletul atunci când APL creează condiții foarte bune pentru educarea tinerei generații: grădinițe, școli, terenuri de sport, iar tânăra generație pleacă. Oamenii au nevoie de condiții decente de muncă, de posibilități pentru desfășurarea unei activități economice, de servicii medicale accesibile și de calitate, de infrastructură. Trebuie să găsim platforme de încurajare a oamenilor, avem terenuri bune, avem oameni cu capacități, trebuie doar să le oferim condiții și să-i motivăm să se afirme aici.

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare