Tatiana Badan, primar de Selemet, Cimișlia,  președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a vorbit la Radio Sputnik Moldova despre cum e pâinea de primar, cum a reușit să implementeze proiectele din localitate, dar și despre salariile aleșilor și ale funcționarilor.

Sunteți primar la al patrulea mandat. Dacă ați fi să faceți o retrospectivă a acestor ani, cum i-ați descrie?

Tatiana Badan: Am ales conștient această funcție pe care mi-au încredințat-o cetățenii, mi-am asumat responsabilitatea și m-am dedicat acestei profesii, deoarece am avut toată dorința de a contribui la dezvoltarea satului meu de baștină Selemet. În acești ani s-a muncit foarte mult, iar rezultatele APL din Selemet se datorează echipei. Am avut marele noroc să lucrez cu o echipă extraordinar de bună, competentă și foarte unită. Totodată, vreau să menționez că și instituțiile publice din localitate, dar și grupurile manageriale ale acestor instituții au fost unele dintre cele mai responsabile și cred că succesul nostru mic pe care îl avem se datorează unității noastre. În Selemet ne conducem după mottoul: Toți lucrăm și suntem responsabili de dezvoltarea satului nostru. Dacă suntem uniți vom avea rezultate, dacă ne vom critica sau vom urmări de pe mal cum plutește barca, atunci nu vom obține nimic.

Cum este să fii primar independent în Republica Moldova?

Tatiana Badan: Încă de la început, dar și acum simt această nedreptate care există în Republica Moldova față de aleșii locali care sunt idependenți. Este mult mai greu să obții anumite fonduri ale statului, să atragi anumite proiecte de investiții în localitate, chiar dacă acestea sunt prezentate într-o manieră profesionistă, oricum la selectare este și criteriul politic, iar acest lucru dezamăgește pe mulți primari. Totuși, dacă simți această nedreptate, trebuie să fii mai tare și să găsești alte soluții. E foarte bine atunci când un manager, nu contează în ce domeniu, este orientat spre a găsi soluții. Spre fericirea mea, am avut posibilitatea de a conlucra cu mai multe Ambasade, cu parteneri străini, chiar și cu biserici.

Ați fost curtată de anumite partide?

Tatiana Badan: De fiecare dată când erau alegeri parlamentare mi se propunea, dar am refuzat întotdeauna. Începând cu anul 2010 nici nu pot să discut aceste propuneri politice, atunci am fost aleasă în calitate de președinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova, organizație ce reprezintă toate autoritățile publice locale și interesele lor, iar scopul este ca la cârma acestei organizații reprezentative să fie un primar independent și CALM să poată promova descentralizarea, consolidarea autonomiei locale.  Poate atunci când nu voi mai fi realeasă în calitate de președinte al CALM, mă voi mai gândi la aceste propuneri, dacă va fi un partid politic în care voi simți că există o echipă foarte pregătită, consolidată și care are drept prioritate proiectele de dezvoltare ale țării, ale comunităților, iar interesul acestor partide ar fi doar binele cetățeanului.

Acum 15 ani, când ați câștigat primul mandat de primar, care a fost prima realizare făcută în beneficiul consătenilor DVS.?

Tatiana Badan: S-a depus foarte mult suflet în toate proiectele pe care le-am realizat în Selemet, fie ele mai mici sau mai mari. Primul lucru pe care l-am făcut în calitate de primar este că am curățat împreună cu voluntarii toate drumurile publice și am văruit copacii. Unii râdeau, spunând că ar trebui să realizez un proiect mai important, nu să văruiesc copacii. Nu aveam grup sanitar public, deși avem școală de muzică, oamenii circulau. Pas cu pas am realizat proiecte mai mici și mai mari. Scopul meu este ca în cazul fiecărui proiect să comunic cu comunitatea și să le cer părerea și sprijinul. Un primar nu poate să facă schimbarea de unul singur. Este important să comunicăm cu oamenii și să-i atragem în proiecte, să înțeleagă toată lumea că pentru a avea rezultate este nevoie de implicare fiecăruia dintre noi.

Sunteți primarul pe care lumea îl respectă sau de care lumea se teme?

Tatiana Badan: Cred că ar trebui să-i întrebăm pe cetățeni ce părere au. Ceea ce pot să vă spun este că de fiecare dată în alegeri am obținut 97-96% dintre voturile cetățenilor, am avut și cazuri când nu au fost oponenți în campanie, ceea ce vorbește despre faptul că oamenii au încredere în mine. Un asemenea procent de încredere mă face să-mi asum o și mai mare responsabilitate. Să vă spun sincer, pe parcursul acestor 15 ani mi-am luat concediu pe hârtie, dar nu am avut niciodată vacanță. De fiecare dată era câte o problemă, trebuia să mă implic și nu mi-am permis niciodată această odihnă care este prevăzută de lege.

Fiecare candidat vine în campanie cu multiple promisiuni. Reușiți de fiecare dată să le transformați în realitate?

Tatiana Badan: În 1999 am candidat pentru prima dată, dar nu mi-au ajuns câteva voturi, eram încă foarte tânără. Făcusem mai multe promisiuni și mă gândeam că e bine că n-am trecut, deoarece nu știu dacă le-aș fi realizat pe toate. În campania din 2003 am făcut foarte puține promisiuni, dar de fiecare dată spuneam oamenilor mei din sat că voi încerca să aduc o schimbare, cu sprijinul lor și dacă ei vor avea încredere în mine.

Și în Selemet se atestă acest exod al oamenilor?

Tatiana Badan: Aceasta este problema țării în întregime, ce mă întristează și pe mine foarte mult. Oamenii din localitatea mea au multe servicii bine organizate: avem școală de muzică, muzeu, centru pentru copii cu dizabilități, cantină socială, avem școală, casă de cultură cu multe colective, cu multe cercuri, avem echipe de fotbal cu rezultate la nivel de republică, deci este un sat foarte activ. Chiar și așa, oamenii pleacă. Avem și o Asociație a băștinașilor, suntem implicați în proiectul Migrație și Dezvoltare Locală. Avem o bază de date creată încă în 2004 și pe parcursul acestor ani am urmărim acest proces al migrației și vreau să vă spun că este accentuat și în Selemet. Cred că atât timp cât nu avem stabilitate socio-economică în țară, atât timp cât nu le oferim oamenilor noștri locuri de muncă, condiții și servicii pe potriva posibilităților cetățenilor, cât nu reuși să eliminăm birocrația din mai multe servicii, atât timp ei alege să plece. Pe parcursul anului școlar 2017-2018 au plecat 23 de copii împreună cu părinții lor. Oamenii îmi spun că își iubesc satul dar nu pot rămâne în țara unde inițiativa nu este apreciată, unde copiii noștri nu au viitor. Acest lucru sigur că ne întristează, pentru că noi punem foarte mult suflet și capacitate în educația acestor copii. Satele îmbătrânesc și se depopulează, ne-am pomenit cu o sumedenie de probleme sociale, noi încercăm să-i ajutăm, să-i încurajăm pe oameni, dar nu putem să le schimbăm dispoziția atât timp cât copiii lor nu sunt alături.

Vorbeați despre Asociația băștinașilor din Selemet. Cum vă ajută?

Tatiana Badan: Atunci când am devenit primar, în 2003, m-am confruntat cu această nedreptate privind redistribuirea fondurilor naționale și astfel am creat această Asociație. O bună parte din proiectele noastre le-am realizat cu suportul băștinașilor care au migrat. Sunt foarte sinceri, rămân atașați de sat și avem o bună comunicare. De exemplu, ca să construiești un gard la cimitirul din sat, cu o lungime de 600 de metri și într-o lună să poți acumula 380 mii de lei, dar și să reușești finisarea lucrărilor vorbește despre încrederea, aportul și sufletul lor pentru rădăcinile și țara lor.

Care este cea mai mare realizare a DVS. pe parcursul acestor mandate?

Tatiana Badan: Nu pot să mă mândresc cu prea multe, pentru că satul nostru merită mult mai mult. Pentru fiecare proiect de 3 sau de 5 mii de euro este necesar să depui mult efort, să raportezi fiecare acțiune. Dumnezeu ni l-a adus în sat pe un director al unei organizații din Norvegia și cu organizația aceasta umanitară, Norge- Moldova am reușit să realizăm foarte multe proiecte de dezvoltare în sat: au fost renovate două blocuri la grădiniță, a fost creat centrul social pentru 46 de copii cu dizabilități, dar și cantina socială prin intermediul căreia livrăm prânz cald pentru 40 de persoane nevoiașe din localitate, am reparat școala de muzică, am creat o piață agro-alimentară, acum suntem în procesul de achiziționare a tarabelor și în curând ne dorim să o deschidem.

Ați avut și proiecte finanțate din bugetul statului?

Tatiana Badan: Am fost foarte puține. Prin intermediul Fondului Ecologic am reconstruit trei ani în urmă un sistem de aprovizionare cu apă potabilă, pe o lungime de 7 km. În perioada acestor 15 ani am reușit cu banii alocați de Guvern să reparăm acoperișul Casei de Cultură, anul trecut am primit 200 mii de lei pentru iluminatul public stradal, iar prin intermediul Fondului de Investiții am renovat două blocuri ale grădiniței, cu sprijinul financiar al României. Pentru a obține toate aceste finanțări am efectuat o muncă enormă de a convinge autoritățile.

A fost vreun moment în care ați regretat că ați ales funcția de primar, mai ales că și salariile nu sunt foarte mari?

Tatiana Badan: Percepția unora este că la primărie nu se face nimic și salariile sunt foarte mari. Să știți că nu este adevărat. În opinia mea, un primar trebuie să fie motivat. În cazul în care statul nu poate să-i ofere un salariu decent, atunci ar trebui să-i dea prin Lege libertatea de a ocupa și alte funcții. În alte țări sunt asemenea exemple când primarul poate avea o întreprindere, sau o activitate economică, dar nu să-l limitezi în drepturi. Acum se discută mult la acest subiect, mulți ne critică, dar vreau să vă spun că un primar trebuie să vă reprezinte, are deplasări, trebuie să mănânce ceva, pentru că această funcție nu-i oferă nimic. Eu de multe ori dau bani din buzunar oamenilor care vin la primărie după ajutor, sau nu au bani să ajungă la Cimișlia pentru tratament, de exemplu, pentru că mi-e milă de ei. Primim delegații, primim oaspeți, dar nu avem resurse financiare în cadrul APL pentru a oferi un ceai sau o cafea, pentru că bugetele sunt austere. Pe de altă parte, unii reprezentanți din instituțiile din subordine au un salariu cu mult mai mare decât a unui primar și consider că tot nu este corect. Atunci când serviciile depășesc 2000 de lei, cum poate un funcționar public să supraviețuiască cu 2000-3000 de lei? Nu doar primarilor trebuie majorate salariile, dar și funcționarilor. Mă tem că nu vom avea cu cine să implementăm aceste reforme despre care tot vorbim, dacă oamenii nu sunt motivați. Noi trebuie să-i păstrăm, să-i motivăm ca ei să nu mai plece din țară.

Inițiativa Guvernului de a majora salariile cu 50% v-ar motiva?

Tatiana Badan: Este o inițiativă bună dar noi, Congresul Autorităților Locale din Moldova, am menționat că este important să îmbunătățim acest document, deoarece în formula în care este nu ne inspiră prea mult optimism că lucrurile se vor schimba. Această prevedere privind majorarea de până la 50% trebuie implementată din contul veniturilor proprii. Veniturile proprii din APL sunt foarte mici, de aceea noi trebuie să generăm și venituri la nivel local. Aici avem foarte mult de lucru împreună cu Guvernul, la capitolul finanțe publice locale, consolidarea bazei fiscale ș.a. Zilele acestea încercăm să comunicăm și să-i convingem pe deputații din Parlament că este necesar de îmbunătățit acest document, ca el să fie de durată și să încurajeze angajații din APL. Cum voi putea eu ca și primar, cu un salariu mare să-l încurajez pe un funcționar care primește 2000 de lei? Ce pot să-i ofer eu ca să putem lucrăm într-o echipă? Angajatul îmi va spune să lucrez eu, deoarece eu am un salariu mare. Această problemă trebuie abordată în mod complex. Noi și așa am pierdut mulți angajați din APL. Mulți primari îmi spun că angajează oameni cu 10 clase, sau chiar fără studii, dar responsabilitatea este enormă, iar aceste responsabilități sunt pe umerii primarilor și în Republica Moldova Codul penal se deschide fără efort. Noi trebuie să schimbăm accentele. Primarii sunt persoane alese pentru patru ani, sunt reprezentativi. În general, trebuie să punem accent pe funcționarii publici, să le oferim salarii bune, să putem avea specialiști competenți, ca să putem să implementăm calitativ reformele. În momentul în care nu ai specialiști motivați este foarte greu să produci schimbarea.

Departamentul de Comunicare al CALM








Imprimare