Peste 700 de familii din satele Hagimus, Talmaza şi Cioburciu vor fi asigurate cu apă potabilă. Reţeaua de apeduct a fost dată astăzi în exploatare, iar lucrările au costat aproximativ 327 de mii de euro. Banii au fost oferiţi de Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite.
”Suntem bucuroși să vedem că sprijinul oferit de Uniunea Europeană a schimbat în bine viața oamenilor, prin furnizarea în gospodăriile lor a apei potabile. Vom sprijini în continuare dezvoltarea comunităților rurale pe ambele maluri ale râului Nistru și vom asigura accesul tuturor la serviciile de bază”, a declarat pentru Mesager, Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în Moldova.
Premierul Iurie Leancă spune că autorităţile, cu ajutorul prietenilor europeni, vor continua, pas cu pas, să realizeze proiecte similare, astfel încât, până în 2020, în Republica Moldova să nu mai existe localităţi care nu au acces la apă potabilă de calitate.
„Apa de calitate este un lux pentru multe dintre satele Moldovei. Noi vrem să schimbăm aceasta realitate tristă și să facem astfel, încât accesul la apă și canalizare să fie un lucru firesc pentru orice casă, pentru fiecare om. Deoarece o țară europeană, precum ne dorim cu toții să vedem Republica Moldova, este cea care, alături de alte beneficii, le garantează cetățenilor săi acces la resurse sănătoase pentru o viață sănătoasă”, a spus Iurie Leancă.
În ultimii patru ani, pentru reabilitarea rețelelor de apă și de canalizare au fost alocate 150 de milioane de euro și 350 de milioane de lei. Banii au fost utilizați pentru construcția sau reabilitarea a peste 2000 de km de apeduct, a 75 de fântâni arteziene și a 23 de stații de epurare a apelor uzate.
Contribuţia autorităţilor locale a fost de peste 34 de mii de euro.

Imprimare