Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1 619 respondenți din toate regiunile Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene.

Astfel, 14% din respondenți au declarat că au o opinie pozitivă față de autoritățile locale iar 46% au declarat că au o atitudine mai mult pozitivă.

Prin comparație, instituția prezidențială a acumulat 9% și 36% din alegerea celor chestionați.

În lista instituțiilor publice, care se bucură de cea mai mare încredere se află și Mitropolia Moldovei, aparatul Primului-ministru, sistemul educațional, Mitropolia Basarabiei și Armata Națională.

 
 

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, a venit cu o reacție într-o postare plasată pe una din rețelele sociale.

Formidabil! Pentru prima dată în istorie APL au ajuns in topul încrederii pe I loc! Devansând chiar și biserica! Ceea ce și trebuia demonstrat! APL își îndeplinesc atribuțiile, iar oamenii au cea mai mare încredere în primari și APL! (Sondajul IRI 17.12.2021)

Și Alexandru Bujorean, vicepreședintele CALM și primar al or.Leova, a apreciat pozitiv rezultatele acestui sondaj și a menționat ce atitudine ar trebui să aibă autoritățile centrale, în raport cu cele locale.

„Ultimul sondaj național, realizat de Institutul Republican Internațional în perioada 16 septembrie și 1 noiembrie 2021, a plasat autoritățile publice locale pe primul loc la compartimentul încrederii din partea cetățenilor.

 

Cu alte cuvinte, oamenii au încredere și apreciază reprezentanții săi, aleși prin vot direct, care muncesc zilnic în interesul comunităților pe care le reprezintă, îndeplinind un cumul de sarcini care depășesc cu mult resursele oferite de stat pentru realizarea acestor competențe.

 

După manifestarea, în premieră pentru Republica Moldova, a unui nivel atât de înalt al încrederii populare, rămâne ca reprezentanții guvernării centrale, de azi și de mâine, să-și schimbe radical atitudinea față de autoritățile locale, care fiind în topul încrederii cetățenilor sunt de fapt codași la capitolul intrumentariului, resurselor și autonomiei financiare.

 

Descentralizarea și autonomia locală va salva această țară. Rămâne să conștientizăm acest lucru și să oferim satelor și orașelor Moldovei, dreptul veritabil de autoadministrare”.

Imprimare