Cea de-a V-a ediție a Festivalului iProsop va avea loc pe 9 iunie 2024, în satul Selemet, raionul Cimișlia. Evenimentul este dedicat prosopului țesut manual, promovării tradițiilor locale, oportunităților culturale și turismului în regiunea de sud a Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Potrivit autorităţilor din Cimişlia, Festivalul iProsop pune în valoare unicitatea acestui obiect prezent în fiecare casă și promovează utilitatea lui atât din punct de vedere cultural-artistic și istoric, cât și ca element de decor. În plus, festivalul aduce în prim-plan tradițiile și obiceiurile etnice și regionale legate de portul național, gastronomie, folclor, stilul de viață rural și sportul tradițional.

Ediţia din acest an va reuni peste 30 de meșteri populari, ansambluri folclorice din țară și din străinătate, artiști emeriți și colective etnice de găgăuzi și ucraineni, care vor prezenta cele mai frumoase colecții de prosoape tradiționale caracteristice zonei de origine.

„Oaspeții vor avea ocazia să admire diversitatea prosoapelor expuse, atât din colecțiile muzeelor, cât și personale, să achiziționeze prosoape tradiționale și să vadă procesul de țesere manuală. În cadrul evenimentului, vor fi organizate ateliere de țesut, iar vizitatorii festivalului vor putea practica această îndeletnicire. În „Casa Mare” va fi expusă colecția de prosoape din Muzeul satului Selemet, iar Bunica Ana Cotruță va povesti despre tradiția țeserii prosopului în satele Moldovei”, explică organizatorii.

Muzeul Național de Istorie și Etnografie a Moldovei va fi alături și la această ediție a evenimentului, oferind expertiză și ateliere despre utilitatea prosoapelor și modalitățile de salvgardare a prosopului basarabean. În zona special amenajată „Șezătoare” vor avea loc prezentări despre ornamentele tradiționale și ateliere de brodat și cusut pentru întreaga familie, desfășurate de comunitatea „Șezătoarea Basarabiei”.

Pentru copii, vor fi organizate ateliere de creație, unde aceștia vor avea ocazia să brodeze elemente dintr-un prosop tradițional în spațiul dedicat „Lumea Copiilor”. De asemenea, amatorii de sport, vor avea parte de activități tradiționale precum: lupta pentru berbecul viu, lupta pentru cocoșul viu, ridicarea greutăților, jocuri de domino și multe altele.

Imprimare