Localitatea Corjova din raionul Criuleni a semnat în ultimii ani 15 acorduri de înfrățire cu localități din mai multe județe ale României, iar colaborările dintre frați încep să dea roade.

Gheorghe Ojog, primarul de Corjova aflat la al șaptelea mandat, toate câștigate din primul tur, povestește cu recunoștință despre ajutorul oferit de către Primăria Rășinari, județul Sibiu, pentru a finaliza proiectul privind extinderea stației de epurare și a rețelelor de canalizare din sat.

Lucrările de proiectare și construcție a stației de epurare și a rețelelor de canalizare au fost demarate de către autoritatea publică locală încă în anul 2008, iar grosul banilor pentru implementarea proiectului a venit timp de zece ani de la Fondul Ecologic.

„Am împărțit proiectul în trei etape, pentru fiecare fiind necesare de la șase până la peste șapte milioane de lei. La ultima etapă, Primăria Rășinari, fratele meu Bogdan Bucur (primarul localității din România – n.r.), ne-a finanțat contribuția satului în acest proiect – peste 200 de mii de lei”, a declarat Gheorghe Ojog pentru Ziarul NAȚIONAL.

Acum, satul Corjova din raionul Criuleni are apeduct funcțional, construit cu ajutorul Băncii Mondiale, stație de epurare și rețele de canalizare în toată localitatea.

Primăria Corjova a avut o altă colaborare frumoasă cu Primăria Sântimbru de lângă Alba Iulia. Sântimbrenii le-au acordat recent corjovenilor 50 de mii de lei românești, tot peste 200 de mii de lei moldovenești, pentru reparația unei porțiuni de drum din sat. Pentru a continua reparația drumului respectiv, primarul Ojog a apelat din nou la colegii din România.

„Programul acesta „Drumuri Bune” prevăd bani numai pentru vreo 400 de metri de drum. Noi avem în localitate 40 de kilometri de drum. Am discutat cu colegii din comuna Miroslava din Iași despre un ajutor de 125 de mii de roni să finisăm drumul început cu banii din Sântimbru, dar am primit recent scrisoare că nu sunt bani, consilierii locali nu ne-au aprobat cererea. Vom începe negocieri și cu alte localități înfrățite”, nu disperă primarul de Corjova, sat în care există o „alee a clasicilor” unde pot fi regăsite inclusiv busturile lui Ion Creangă și Afanasie Chiriac, corjovenii membri ai Sfatului Țării care au votat, în 1918, Unirea Basarabiei cu România, dar și al lui Grigore Nagacevschi, actorul de la Teatrul „Ion Luca Caragiale” din București originar tot de aici, de pe malul Nistrului.

Primarul Gheorghe Ojog ține să precizeze că înfrățirile cu primării din dreapta Prutului nu înseamnă numai sprijin financiar, ci și legături frumoase de suflet. Bunăoară, primarul și-a făcut tradiție din a merge cu mai mulți colegi și prieteni în România „începând cu 20 decembrie și ajungem acasă de Anul Nou”, pentru a „colinda” primarii-frați și a fi împreună de sărbători.

Diferențele dintre cele două maluri de Prut îl dor, având exemplul propriei familii: fiul său este șeful Secției Chirurgie de la un spital cu renume în Chișinău și primește șapte mii de lei salariu pe lună, iar fiica – medic ORL-ist la Iași și este răsplătită cu 12 mii de lei românești lunar sau peste 48 de mii de lei moldovenești.

„Corupția de aici se răsfrânge și în salarii”, concluzionează primarul de Corjova, convins că numai Unirea cu România poate salva R. Moldova.

Imprimare