La 13 martie, în cadrul ședinței Comisiei Paritare, a fost discutat proiectul Strategiei de reformă a administrației publice pentru anii 2023-2030

Comisia Paritară este formată din reprezentanții Guvernului și ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Premierul Dorin Recean a menționat că aceasta este prima ședință în actuala componență a Cabinetului de Miniștri. „Obiectivul nostru comun este să avem un serviciu public calitativ și cât mai aproape de cetățean și calitativ. Ne dorim ca administrația publică locală să devină mai eficientă și vom susține acest proces.”

În ceea ce privește Strategia de reformă, premierul a afirmat că acest document ne arată direcția pe care trebuie să o parcurgem. „Guvernul înțelege că descentralizarea deciziilor, dar și a resurselor APL va aduce beneficii atât guvernului central, cât și administrației publice locale”, a declarat șeful Executivului.  

Președinta CALM, primară de Selemet, Cimișlia, Tatiana Badan, a vorbit despre necesitatea întrunirii reprezentanților grupurilor de lucru sectoriale pentru descentralizate. „ Ne dorim ca pe viitor să fim implicați la inițierea unor asemenea documente de politici ce vizează APL.  Dacă vom participa din start la elaborarea acestora, documentele vor fi mai bune și vor răspunde așteptărilor cetățenilor. „

Participanții la eveniment au vorbit despre ultimile modificări propuse pentru îmbunătățirea proiectului Strategiei, în contextul în care la 14 martie Guvernul va aproba acest document.  

Reprezentanții CALM au fost informați că după aprobarea Strategiei va fi elaborat planul de acțiuni pentru anii 2023-2026, dar și Legea privind amalgamarea voluntară, documente ce ar urma să fie consultate cu CALM și aprobate până la Sărbătorile Pascale.  

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a mulțumit membrilor Guvernului pentru faptul că în ultima perioada au avut loc mai multe consultări cu CALM și pentru că unele dintre ideile CALM se regăsesc în proiectul Strategiei de reformă a administrației publice. De asemenea, Viorel Furdui a constatat că APL așteaptă acțiuni care să producă efecte imediate, mai ales că angajamentul statului nostru față de Uniunea Europeană  nu a fost elaborarea unei strategii, dar sporirea capacităților administrative ale APL.”

Printre noile propuneri ale CALM au fost crearea a două noi grupuri sectoriale:în domeniul culturii și în domeniul ordinii publice, alături de cele șapte deja create în cadrul Comisiei Paritare. Premierul Dorin Recean a susținut această inițiativă, aceste idei fiind agreate anterior și de către reprezentanții acestor două ministere.

De asemenea, Viorel Furdui a solicitat implicarea cât mai largă a CALM în procesul de coordonare și de monitorizare a implementării reformei.

O altă propunere a vizat crearea premiselor pentru alocarea de noi surse financiare pentru administrația publică locală, în contextul în care în conceptul Strategiei acest subiect nu este reflectat, dar și ținând cont de faptul că perioada de implementare a acestui document este până în anul 2030.

Primarul de Gangura, Ialoveni, Marcel Bobeica a vorbit despre necesitatea urgentării procesului de evaluare a bunurilor imobile și a terenurilor, altfel  implementarea prevederilor Strategiei riscă să fie sortite eșecului.

Salarizarea în APL a fost un alt subiect abordat de către reprezentanții CALM. Solicitarea directorului executiv al Congresului a fost de a echilibra nivelul de salarizare din administrația publică locală cu cel din administrația publică centrală, la ora actuală existând o mare discrepanță între salarizarea reprezentanților celor două puteri. De asemenea, vicepreședinta CALM, Valentina Casian a menționat că directorii întreprinderilor din subordinea primăriilor au salarii mai mari decât ale primarilor, iar responsabilitatea și identificarea soluțiilor care apar în gestionarea acestor domenii revine aleșilor locale.

Primarul municipiului Cahul, vicepreședintele CALM, Nicolae Dandiș a atras atenția asupra necesității asigurării unei sinergii între documentele strategice elaborate. Reducerea numărului consilierilor a fost un alt subiect abordat de Nicolae Dandiș.

Primarul de Botnărești, Anenii Noi, vicepreședintele CALM, Victor Gori, a ținut să accentueze faptul că capacitatea administrativă a unei UAT nu depinde de numărul populației.

Între altele, Strategia de reformă a administrației publice pentru anii 2023-2030 prevede amalgamarea voluntară a UAT de nivelul I, optimizarea competențelor, asigurarea autonomiei operaționale și consolidarea competențelor APL. Pentru a stimula amalgamarea voluntară, Guvernul a pregătit mai multe instrumente, inclusiv financiare.

Potrivit expertului CALM, Alexandru Osadci, în ceea ce privește reforma nivelului II de administrare (Consiliile raionale), în Strategie se regăsesc două opțiuni. „Prima vizează regionalizarea, iar a doua vizează crearea a zece raioane în locul cele 32 existente.  Deocamdată nu este favorizat niciunul dintre aceste două modele, credem că deciziile la acest capitol vor fi luate mai târziu.”

Imprimare