La solicitarea Ambasadei Suediei în Republica Moldova, miercuri, 16 octombrie la sediul CALM a avut loc o întrevedere între Ambasadorul Suediei în Republica Moldova Anna Lyberg, însoțită de secretarul adjunct pe probleme politice și economice Anja Jahn Günther cu președintele CALM Tatiana Badan, directorul executiv al CALM Viorel Furdui și coordonatorul pe relații internaționale în cadrul CALM Alexandru Osadci.

În cadrul întrunirii au fost abordate subiecte ce vizează democrația locală, influența schimbărilor politice asupra activității APL, aspecte privind politica de descentralizare, dar și ale reformei administrativ-teritoriale reieșind din planul de acțiuni al Guvernului, dialogul dintre CALM și autoritățile publice centrale și rezultatele acestei cooperări, etc.

Un alt subiect al discuțiilor a fost despre cum se desfășoară campania electorală, dar și provocările din cadrul acestui proces. Reprezentanții CALM au menționat că acest scrutin este destul de specific, fiind caracterizat prin anumite tendințe pozitive, au scăzut presiunile asupra candidaților la funcțiile de primari și consilieri locali, se atrage atenția mai mult asupra adevăratelor probleme de la nivel local, dar și a mesajelor candidaților, etc.

În contextul discuțiilor despre campania electorală  a fost abordat și gradul de reprezentativitate al femeilor în acest scrutin, în rândul candidaților la funcția de primari și consilieri, dar și dacă în acest proces femeile-candidat s-au confruntat cu mai multe probleme decât bărbații.

Potrivit CALM, în cadrul acestor alegeri candidează mai multe femei decât în cele precedente, deocamdată însă este greu de prevăzut dacă numărul acestora  va fi mai mare decât cel înregistrat anterior. Un alt subiect a fost privind dificultățile cu care se confruntă candidații independenți în această campanie, ca urmare a aprobării de către guvernarea precedentă a legislației ce prevede ca aceștia, pentru a putea să se înscrie în cursa electorală, trebuie să colecteze un număr impresionant de semnături.

Reprezentanții CALM au invitat oficialii suedezi să susțină reforma descentralizării din Republica Moldova, în contextul în care APL din Suedia sunt foarte autonome, au multe competențe, dar și finanțe și ar putea fi un exemplu pentru noi.

Părțile au fost de acord că este nevoie de întrevederi periodice în care să fie abordate subiecte ce ar putea contribui la consolidarea democrației locale și a autonomiei locale.

Serviciul de Comunicare al CALM







Imprimare