Luni, 15 iunie, reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării au pus în discuție cu reprezentanții CALM, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și UNICEF instrucțiuni privind reluarea activității instituțiilor de educație timpurie după ridicarea stării de urgență în sănătate publică.  Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a fost reprezentat de către directorul executiv Viorel Furdui, primarul municipiului Strășeni Valentina Casian și primarul comunei Cruzești, municipiul Chișinău Violeta Crudu. În vederea dezbaterii pe larg a acestui subiect, directorul executiv al CALM a considerat oportună organizarea unei ședință online cu participarea mai multor reprezentanți ai autorităților locale din R. Moldova de nivelul întâi. Astfel, s-a convenit ca la 17 iunie, reprezentanții Ministerului Educației și ai autorităților publice locale din toate zonele Republicii Moldova să participe la o asemenea dezbatere online.

În instrucțiunile și regulamentul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării privind reluarea activității grădinițelor sunt specificate regulile și condițiile în care acest lucru ar deveni posibil. După scoaterea stării de urgență, în dependență de situația epidemiologică din fiecare localitate, autoritatea locală va redeschide grădinițele în baza unei decizii comune cu structurile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, autoritatea locală și administrația instituției, în conformitate cu recomandările Ministerului Sănătății. După consultările de miercuri cu autoritățile locale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va elabora reglementări speciale cu norme obligatorii pe care administrațiile publice locale, directorii instituțiilor preșcolare, cadrele didactice și personalul instituțiilor de educație timpuri împreună cu părinții vor fi obligați să le implementeze pentru a crea condiții sigure pentru copii.

Potrivit CALM, pentru a corespunde tuturor cerințelor necesare de reluare a activității instituțiilor preșcolare este nevoie și de implicarea Ministerului Finanțelor în acest proces deoarece va fi nevoie de cheltuieli suplimentare, cum ar fi dezinfectanți, echipamente, termometre, etc. Astfel, statul va trebui să facă transferuri cu destinație specială pentru ca aceste costuri să nu fie iarăși puse pe umărul autorităților locale de nivelul întâi.

Datorită afilierii la organismele internaționale ale autorităților locale, CALM cunoaște experiența altor state în ceea ce privește măsurile întreprinse pentru a asigura siguranța copiilor și a personalului instituțiilor preșcolare în perioada de pandemie. Datele colectate de către Asociația Națională a Autorităților Locale din Bulgaria de la membrii NALAS și alte state europene privind activitatea instituțiilor preșcolare  în timpul pandemiei au fost expediate tuturor autorităților locale din Republica Moldova și pot fi studiate aici: 

 Informații cu privire la funcționarea grădinițelor și creșelor în timpul pandemiei Covid-19

Serviciul de Comunicare al CALM


Imprimare